Handleiding

Loungeset maken

Loungeset maken

Follow your beat! Ontspan met coole muziek. Al bij het ernaar kijken ontspant men. Deze ontspannende lounge heeft de beat - evenals een windscherm, een zonnedak en een variabele bescherming tegen inkijk. Daarmee kan je de buitenkant zelf vormgeven.

uitdaging
tijd
1 dag dag(en)
doener(s)
2

Dit heb je nodig voor je project

Voorbereiding

Houtbescherming

Speciaal voor hout buitenshuis adviseren wij om een eenmalige laag HORNBACH-houtgrondverf buiten aan te brengen als perfecte voorbereiding voor een beschermende en mooie verflaag. Voor een uitstekende weerbestendigheid moeten daarna minstens twee lagen HORNBACH hybride houtbeits kleurloos aangebracht worden. Houd bij alle producten rekening met de instructies van de fabrikant over de verwerking en de droogtijd.

Kleur aanbrengen

Wil je meer kleur? Natuurlijk kan je de meubels ook met HORNBACH lak en beits schilderen in je lievelingskleur.

Stevige, vlakke ondergrond

Worden de meubels neergezet op het gras of een andere organische ondergrond? Dan moeten er tegels o.i.d. onder gelegd worden om te zorgen voor stabiliteit staat en om te beschermen tegen vocht en schimmel.

Loungeset maken . HORNBACH

Loungeset maken: stap voor stap

Pallet verbinden

01

Schuif de pallets 1 en 2 aan de korte zijden tegen elkaar en schroef ze aan iedere zijkant op de blokken met een verbindingsplaat en acht schroeven (4,5 x 40 mm) aan elkaar vast,

 Loungeset van pallets maken stap 1 . HORNBACH

Planken zagen

02

Zaag de bouwplanken (44 x 94 x 3000 mm) met de decoupeerzaag op maat.

 Loungebank maken . HORNBACH

Latten zagen

03

Zaag de latten (19 x 32 x 2100 mm) met de handzaag op maat: acht stukken à 1200 mm.

 Loungeset maken stap 3 . HORNBACH

Hout schuren

04

Wikkel het schuurpapier om een handschuurblok en schuur de hoeken, randen en oppervlakken, totdat alle ruwe plekken glad zijn. Na het gronden, ontstaan er door de vochtigheid vaak fijne houtvezels. Die verwijder je door een tweede keer te schuren.

 Loungeset van pallets maken stap 4 . HORNBACH

Planken voorboren

05

Boor de vier planken (1900 mm) overeenkomstig de boorschets met de voorboor met verzinkboor voor.

 Loungeset van pallets maken stap 5 . HORNBACH

Tip voor het boren

Voor het boren wordt een voorboor met verzinkboor aangeraden. Deze zorgt voor conische boorgaten, waarin de schroefkoppen later perfect verzonken kunnen worden. De schroefkop steekt daardoor niet uit en zo vermijd je scheuren in het hout!

Plank zagen

06

Zaag uit een van de vier planken (1900 mm) zoals op de schets met de decoupeerzaag een stuk (720 x 60 mm).

 Loungeset maken stap 6 . HORNBACH

Planken vastschroeven

07

De plank met de uitsparing in het midden lijn je aan de korte zijde van pallet 2 uit. De andere planken (1900 mm) lijn je in het midden aan de korte zijde van pallet 1 uit. Schroef iedere plank met zes schroeven (6,0 x 70 mm) vast aan de blokken van de pallets.

 Loungeset maken stap 7 . HORNBACH

Planken voorboren

08

Boor de acht planken (2400 mm) zoals op de boorschets met de voorboor met verzinkboor voor.

 Loungeset van pallets maken stap 8 . HORNBACH

Pallets uitlijnen en planken vastschroeven

09

Schroef acht planken (2400 mm) vast: zet de pallets 3 en 4 loodrecht op de lange zijde neer en lijn ze tegen elkaar uit. Vervolgens moet je een plank met twaalf schroeven (6,0 x 70 mm) aan de bovenkant van beide pallets gelijk uitlijnen en van bovenaf vastdraaien op de zes blokken van de pallets. Keer de constructie om en schroef op dezelfde manier een andere plank aan deze kant vast. Herhaal deze stap met de pallets 5 en 6, evenals de twee overige planken (2400 mm).

 Loungeset van pallets maken stap 9 . HORNBACH

Planken voorboren

10

boor de vier plankdelen (520 mm) zoals op de boorschets met de voorboor met verzinkboor voor.

 Loungeset maken stap 10 . HORNBACH

Planken vastschroeven

11

Schroef de vier plankdelen (520 mm) 60 mm uitstekend elk met 6 schroeven (6,0 x 70 mm) van binnen vast aan de planken (1900 mm). Zorg ervoor dat ze gelijkliggen met het einde van de plank en direct tegen de kopse kant van de pallet.

 Loungeset van pallets maken stap 11 . HORNBACH

Planken fixeren voor het voorboren

12

Leg het rechter plankdeel met de binnenkant op de binnenkant van het linker plankdeel. Fixeer ze met schroefklemmen. Boor nu de schroefgaten in het rechter plankdeel volgens de boorschets.

 Loungeset maken van pallets . HORNBACH

Planken voorboren

13

De boorpunten komen in spiegelbeeld op de binnenkant van het linker plankdeel. Maak nu de schroefklemmen los. Boor de gaten in het linker plankdeel van binnenuit zonder verzinkboor. Verzink vervolgens de gaten vanaf de buitenkant.

 loungeset maken stap 13 . HORNBACH

Pallets uitlijnen en vastschroeven

14

Lijn de beide constructies uit (de pallets 3 en 4 uit, evenals 5 en 6), op de pallets 1 en 2, zodat de afstand ertussen 720 mm is over de hele lengte (afbeelding 13.1). Zorg ervoor dat alle onderdelen symmetrisch en parallel ten opzichte van elkaar zijn uitgelijnd.

 loungebank maken stap 14 . HORNBACH

Plankdelen vastschroeven

15

Schroef de vier plankdelen (880 mm) vast: boven elk met 6 schroeven (6,0 x 70 mm) aan de blokken van de pallets 4 en 6. Schroef onder elk plankdeel met drie schroeven vast(6,0 x 70 mm) aan twee plankdelen (520 mm).

 loungeset maken stap 15 HORNBACH
Loungeset maken stap 16 . HORNBACH

16 Plank voorboren en vastschroeven

Boor de lange planken (2480 mm) volgens de boorschets voor met een voorboor met verzinkboor. Lijn de plank gelijk met de bovenste lijst van pallets 3 en 5 uit. Schroef de plank met 12 schroeven (6,0 x 70 mm) vast aan de blokken van pallets 3 en 5. Bevestig de lange plank met 6 schroeven (6,0 x 70 mm) aan de vier korte plankdelen (520 mm) via de zes onderste schroefgaten.

Constructiehout inkorten en voorboren

17

Zaag het constructiehout met de houtzaag in zes even lange delen van ongeveer 500 mm. Boor vervolgens de 6 korte stukken constructiehout volgens de boorschets voor met een voorboor met verzinkboor.

 Loungeset maken stap 17 . HORNBACH

Constructiehout vastschroeven

18

Lijn drie stukken constructiehout (500 mm) uit op de lange plank (2400 mm) die is vastgeschroefd aan pallets 3 en 4. Zorg ervoor dat de afstand tot de grond 500 mm is en de afstand naar buiten 300 mm. Plaats het derde constructiehout in het midden tussen de andere twee stukken.

 Loungeset maken stap 18 . HORNBACH

Constructiehout vastschroeven

19

Lijn alle stukken constructiehout in een rechte hoek uit. Schroef elk stuk constructiehout vast met twee schroeven (6,0 x 70 mm). Herhaal dezelfde procedure voor de drie stukken constructiehout aan de andere kant (pallets 5 en 6).

 loungeset maken stap 19 . HORNBACH

Rugleuning bevestigen

20

Monteer de rugleuningen: lijn vier lange planken (2480 mm) uit op een afstand van 190 mm ten opzichte van de planken eronder. Schroef elk van de lange planken vast aan de stukken constructiehout (500 mm) met twee schroeven (6,0 x 70 mm).

 Loungeset maken stap 20 . HORNBACH

Buizenframe voorbereiden

21

Monteer aan de voor- en achterkant van de plank elk twee bevestigingsringen op de buitenste einden. Schroef de ringen vast met één schroef (6,0 x 70 mm) elk, met een afstand van 30 mm naar beneden en 30 mm naar boven.

 loungeset maken stap 21 . HORNBACH

Buizen inkorten

22

Steek de vier verticale buizen (2000 mm) in de bevestigingsringen tot ze vlak aansluiten op de onderste ring. Schroef ze vervolgens vast met de stiftsleutel zeskant. Draag vanaf nu geschikte veiligheidshandschoenen. Kort daarna de vier buizen (3000 mm) in met een metaalzaag: maak 2 stukken van 2410 mm en 2 stukken van 2500 mm.

 Loungeset maken stap 22 . HORNBACH

Buizenframe bevestigen

23

Braam de zaagkanten aan de binnen- en buitenkant af met een halfronde vijl om verwondingen te voorkomen. Braam ook de twee reststukken af en bewaar ze voor later gebruik. Verbind de vier op maat gezaagde buizen met de vier drieweg-hoekstukken, waarbij de open uiteinden van de hoekstukken naar beneden gericht zijn. Steek de ontstane rechthoek over de vier verticale buizen (2000 mm). Schroef alle verbindingen vast of draai ze nogmaals stevig aan met de stiftsleutel zeskant.

 loungeset maken stap 22 . HORNBACH

Constructiehout zagen en bevestigen

24

Zaag het constructiehout (24 x 48 x 3000 mm) af met de houtzaag tot een lengte van 2560 mm. Schroef het eerste stuk constructiehout met twee bevestigingsbeugels en twee schroeven (4,5 x 20 mm) vast aan de achterste verticale buizen (2000 mm). Houd een afstand van 48 mm aan ten opzichte van de plank daaronder (hoogte van het constructiehout). Bevestig de overige 9 stukken constructiehout (2560 mm) op dezelfde manier en met dezelfde afstand van 48 mm naar beneden. Gebruik de reststukken van het constructiehout als afstandhouders.

 Loungeset maken stap 24 . HORNBACH

Tafels bevestigen

25

Schroef telkens een voetplaat met vier schroeven (4,5 x 30 mm Pan-Head) en vier sluitringen (M6) in het midden en met een afstand van 150 mm naar de korte rand aan beide overgebleven plankdelen (500 mm) vast. Steek vervolgens de beide buis-reststukken (590 mm) in de voetplaten en schroef ze stevig vast met de stiftsleutel zeskant. Sla de afdekdoppen met een hamer in het einde van de tafelpoten. Monteer het tafelframe naar wens met twee klemmen en schroeven (4,5 x 20 mm) aan de lange planken (2400 mm) op de vloer van de lounge. Leg tot slot de acht latten (17 x 36 x 2000 mm) tussen de lijsten van de pallets 1 en 2 - en klaar!

 Loungeset maken stap 25 . HORNBACH

Veiligheidsinstructies

  • Alle meubels mogen niet worden gebruikt voor klimmen of gymnastiek. Maak vooral kinderen bewust van het risico om vallen te voorkomen.
  • Draag geschikte beschermingsmiddelen voor alle werkstappen.
  • Schuur ruw gezaagde oppervlakken vóór het bouwen van meubels om verwondingen (bijv. splinters) te voorkomen.
  • De stalen buizen en de bijbehorende verbindings- en voetdelen zijn slechts meubelonderdelen, daarom is gebruik als steiger of dragende constructie niet toegestaan.

Tuinlounge van palletmeubels . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn