Handleiding

Tuinbankje maken

Tuinbankje maken

Gewoon een stevige bank. Ook als het er hard aan toegaat. En de perfecte aanvulling op ons project tuintafel maken van steigerhout: samen vormen ze een goed op elkaar ingespeeld team dat een goede stemming verspreidt en elk feest verrijkt. Perfect voor je zomerfeest buiten!

uitdaging
tijd
1/2 dag
doener(s)
1

Dit heb je nodig voor je project

Voorbereiding

Tuinbankje maken . HORNBACH

Houtbescherming

Speciaal voor tuinhout adviseren wij om een eenmalige laag HORNBACH-houtgrondverf buiten aan te brengen als perfecte voorbereiding voor een beschermende en mooie verflaag. Voor een uitstekende weerbestendigheid moeten daarna minstens twee lagen HORNBACH hybride houtbeits kleurloos aangebracht worden. Houd bij alle producten rekening met de instructies van de fabrikant over de verwerking en de droogtijd.

Kleur aanbrengen

Wil je meer kleur? Natuurlijk kan je de meubels ook met HORNBACH lak en beits schilderen in je lievelingskleur.

Stevige, vlakke ondergrond

Worden de meubels neergezet op het gras of een andere organische ondergrond? Dan moeten er tegels o.i.d. onder gelegd worden om te zorgen voor stabiliteit staat en om te beschermen tegen vocht en schimmel.

Op maat zagen van de buizen

Tuinbankje Terence zaagschema steigerbuizen . HORNBACH

Tuintafel maken: stap voor stap

Buizen inkorten

01

Draag voor de volgende stappen geschikte veiligheidshandschoenen. Kort de buizen (3000 mm en 1000 mm) met de metaalzaag in volgens de informatie hierboven. Braam de einden van de afgezaagde buizen binnen en buiten met de halfronde vijl af, om verwondingen te voorkomen.

 Tuinbankje maken stap 1 . HORNBACH
02

Van elk vier korte buizen (230 mm) en twee lange buizen (350 mm) en zes winkelstukken maak je de onderstellen - daarbij moeten de schroeven van de onderste hoekstukken naar boven wijzen, die van de bovenste hoekstukken naar onder. Tot slot draai je alle schroeven vast met de stiftsleutel zeskant.

 Bank Terence stap 2 . HORNBACH
03

Zaag de beide planken (32 x 200 x 2500 mm) met de decoupeerzaag op maat: 2 stukken à 300 mm en 2 stukken à 1800 mm.

 Tuinbankje maken stap 3 . HORNBACH

Hout schuren

04

Wikkel schuurpapier om een handschuurblok en schuur de hoeken, randen en oppervlakken totdat alle ruwe plekken glad zijn. Na het gronden ontstaan er door de vochtigheid vaak fijne houtvezels. Die verwijder je door een tweede keer te schuren.

 Tuinbankje maken stap 4 . HORNBACH

Verbindingsplanken voorboren

05

Boor de verbindingsplanken (30 x 195 x 300 mm) overeenkomstig de boorschets met de voorboor met verzinkboor voor.

 Tuinbankje maken stap 5 . HORNBACH

Tip voor het boren

Voor het boren wordt een voorboor met verzinkboor aangeraden. Deze zorgt voor conische boorgaten, waarin de schroefkoppen later perfect verzonken kunnen worden. De schroefkop steekt daardoor niet uit en zo vermijd je scheuren in het hout!

Zitgedeelte voorbereiden

06

Lijn de beide lange planken (1800 mm) naast elkaar uit. Lijn ook de verbindingsplanken parallel naast elkaar op de achterkant

van het zitgedeelte uit: met een afstand van 400 mm t.o.v. de korte rand van de planken en met uniforme afstanden t.o.v. de lange zijden.

 Tuinbankje maken stap 6 . HORNBACH

Verbindingsplanken bevestigen

07

Schroef de beide korte verbindingsplanken (300 mm) met acht schroeven (5,0 x 50 mm) vast aan het zitgedeelte.

 Tuinbankje maken stap 7 . HORNBACH

Onderstellen bevestigen

08

Schroef de beide onderstellen elk met vier beugels en schroeven (5,0 x 30 mm) aan de onderkant van het zitgedeelte vast, direct naast de verbindingsplanken. Daarbij zijn de buitenste beugels naar buiten gericht, de binnenste naar het midden van de bank. Tot slot alle schroeven nog een keer vastdraaien en de bank op zijn poten zetten - klaar.

 Tuinbankje maken stap 8 . HORNBACH

Veiligheidsinstructies

  • Alle meubelen mogen niet worden gebruikt voor klimmen of gymnastiek. Maak vooral kinderen bewust van het risico om vallen te voorkomen.
  • Draag geschikte beschermingsmiddelen voor alle werkstappen.
  • Schuur ruw gezaagde oppervlakken vóór het bouwen van meubelen om verwondingen (bijv. splinters) te voorkomen.
  • De stalen buizen en de bijbehorende verbindings- en voetdelen zijn slechts meubelonderdelen, daarom is gebruik als steiger of dragende constructie niet toegestaan.

Steigerhouten bank, tuinbank Terence | HORNBACH

Andere tuinsets zelf maken