Handleiding

Ligbed maken

Ligbed maken

Haal het jetset-leven naar je eigen tuin. De extravagante ligstoel verspreidt een bijzondere charme. De stoel staat stevig op de grond, maar als je erop ligt, ben je in de zevende hemel.

uitdaging
tijd
1/2 dag(en)
doener(s)
1

Dit heb je nodig voor je project

Houtbescherming

Speciaal voor hout buitenshuis adviseren wij om een eenmalige laag HORNBACH-houtgrondverf buiten aan te brengen als perfecte voorbereiding voor een beschermende en mooie verflaag. Voor een uitstekende weerbestendigheid moeten daarna minstens twee lagen HORNBACH hybride houtbeits kleurloos aangebracht worden. Houd bij alle producten rekening met de instructies van de fabrikant over de verwerking en de droogtijd.

Wil je meer kleur? Natuurlijk kan je de meubels ook met HORNBACH lak en beits schilderen in je lievelingskleur.

Stevige, vlakke ondergrond

Worden de meubels neergezet op het gras of een andere organische ondergrond? Dan moeten er tegels o.i.d. onder gelegd worden om te zorgen voor stabiliteit staat en om te beschermen tegen vocht en schimmel.

Ligstoel Jackie . HORNBACH

Voorbereiding

Pallet zagen

01

Zaag een van de pallets (144 x 800 x 1200 mm) met de houtzaag door bij de middelste blokken. Wikkel het schuurpapier om het handschuurblok en schuur de zaagkanten van het langere deel (144 x 800 x 675 mm) om verwondingen te vermijden.

 Ligbed maken stap 1 . HORNBACH

Pallet verbinden

02

Lijn het ingekorte palletdeel (675 mm) omgedraaid en aan drie zijden gelijkliggend op de pallet uit (afbeelding 2). Daarna verbind je de pallet en het palletdeel met de beide tafelscharnieren en elk 8 schroeven (5,0 x 30 mm) (afbeelding 2.1).

 Ligbed maken stap 2 . HORNBACH

Planken zagen

03

Zaag de beide bouwplanken (40 x 200 x 3000 mm) met de decoupeerzaag op maat: 4 stukken à 1875 mm, 12 stukken à 130 mm en 2 stukken à 400 mm.

 ligbed maken stap 3 . HORNBACH

Hout schuren

04

Wikkel schuurpapier om een handschuurblok en schuur de hoeken, randen en oppervlakken, totdat alle ruwe plekken glad zijn. Na het gronden ontstaan er door de vochtigheid vaak fijne houtvezels. Die worden verwijderd door een tweede keer te schuren.

 Ligbed maken stap 4 . HORNBACH

Tip voor het boren

Voor het boren wordt een voorboor met verzinkboor aangeraden. Deze zorgt voor conische boorgaten, waarin de schroefkoppen later perfect verzonken kunnen worden. De schroefkop steekt daardoor niet uit en zo vermijd je scheuren in het hout!

Boorschets korte planken ligbank maken . HORNBACH

Planken voorboren en vastschroeven

05

Boor de 12 korte planken (130 mm) overeenkomstig de boorschets met de voorboor met verzinkboor voor. De planken met de korte zijde lijn je gelijkliggend aan de bovenste rand van de pallet op de blokken van de lange pallet uit. Schroef elk met vier schroeven (6,0 x 70 mm) vast.

 Ligbank maken stap 5 . HORNBACH
Boorschets planken . ligbank maken HORNBACH

Boorschets lange planken

Leg de lange planken (1875 mm) op elkaar. Lijn aan alle kanten gelijkliggend uit en fixeer met schroefklemmen. Overeenkomstig de boorschets voorboren met de voorboor met verzinkboor - de boorpunt markeert daarbij de positie van de schroefgaten op de tweede plank. Maak daarna de planken weer los van elkaar. Boor nu de gaten van de tweede plank van binnen zonder verzinkboor en met weinig kracht en verzink daarna vanaf buiten. Zo hoef je niet opnieuw te meten en de schroeven zitten later aan beide kanten exact op dezelfde plek.

Planken voorboren en vastschroeven

06

Lijn de lange planken (1875 mm) gelijkliggend aan de bovenste rand van de pallet uit en schroef elk met zes schroeven (6,0 x 70 mm) op de korte planken (130 mm) vast.

 Ligbed maken stap 6 . HORNBACH

Boorschets planken

Ligbed maken schets . HORNBACH

Inkeping maken

07

Onder het hoofdeinde in de beide lange planken (1875 mm) overeenkomstig de boorschets drie gaten boren met de forstnerboor (40 mm). Deze dienen later voor het verstellen van de rugleuning.

 Ligbed maken stap 7 . HORNBACH

Inkeping maken

08

Teken vanaf de rand van de geboorde gaten twee markeringen loodrecht naar de rand van de plank af. Zaag met de decoupeerzaag langs de markeringen, om drie geopende uitsparingen te krijgen. Daarna schuur je de uitsparingen met schuurpapier.

 Ligbed maken stap 8 . HORNBACH

Buis inkorten en plaatsen

09

Draag voor de volgende stappen geschikte veiligheidshandschoenen. Kort een buis (1000 mm) met de metaalzaag in tot 960 mm, braam de zaagkanten met de halfronde vijl binnen en buiten af, sla de afdekdoppen met een hamer in de einden van de buis en leg in de gewenste uitsparingen.

 Ligbed maken stap 9 . HORNBACH

Tafelbuis inkorten

10

Kort de tweede buis (1000 mm) met de metaalzaag in tot 350 mm en braam de zaagkanten binnen en buiten af met de halfronde vijl. Dit om verwondingen te voorkomen. Schroef dan aan een einde van de buis met de stiftsleutel zeskant de voetplaat vast.

 Ligbed maken stap 10 . HORNBACH

Voetplaat bevestigen

11

De voetplaat met vier schroeven (4,5 x 30 mm Pan-Head) en vier sluitringen (M3) op de resterende plank (400 mm lang) vastschroeven zoals op de schets (afbeelding 11.1). Sla de afdekdop met een hamer aan het einde van de tafelpoot in.

 Ligbed maken stap 11 . HORNBACH

Tafel aanbrengen

12

Breng de buis met twee bevestigingsbeugels en schroeven (5,0 x 30 mm) als tafeltje op de gewenste plek aan de buitenkant van de ligstoel aan. Plaats een klem links en de andere klem rechts van de buis, om de tafel te stabiliseren - klaar! En er nu lekker van genieten.

 Ligbed maken stap 12 . HORNBACH

Veiligheidsinstructies


  • Alle meubels mogen niet worden gebruikt voor klimmen of gymnastiek. Maak vooral kinderen bewust van het risico om vallen te voorkomen.
  • Draag geschikte beschermingsmiddelen voor alle werkstappen.
  • Schuur ruw gezaagde oppervlakken vóór het bouwen van meubels om verwondingen (bijv. splinters) te voorkomen.
  • De stalen buizen en de bijbehorende verbindings- en voetdelen zijn slechts meubelonderdelen, daarom is gebruik als steiger of dragende constructie niet toegestaan.

Projecten die ook interessant kunnen zijn