Handleiding

Bartafel maken

Bartafel maken

De optimale allweather-tafel. Een statafel of bartafel voor buiten moet weer, wind én tuinfeestjes kunnen trotseren. James heeft alle eigenschappen die daarvoor nodig zijn. Simpel en absoluut betrouwbaar! Op hem kan je bouwen. Zo heb je hem tenslotte geconstrueerd.

uitdaging
tijd
1/2 dag
doener(s)
1

Dit heb je nodig voor je project

Voorbereiding

Houtbescherming

Speciaal voor tuinhout adviseren wij om een eenmalige laag HORNBACH-houtgrondverf buiten aan te brengen als perfecte voorbereiding voor een beschermende en mooie verflaag. Voor een uitstekende weerbestendigheid moeten daarna minstens twee lagen HORNBACH hybride houtbeits kleurloos aangebracht worden. Houd bij alle producten rekening met de instructies van de fabrikant over de verwerking en de droogtijd.

Kleur aanbrengen

Wil je meer kleur? Natuurlijk kan je de meubels ook met HORNBACH lak en beits schilderen in je lievelingskleur.

Bartafel maken . HORNBACH

Stevige, vlakke ondergrond

Worden de meubelen neergezet op het gras of een andere organische ondergrond? Dan moeten er tegels o.i.d. onder gelegd worden om te zorgen voor stabiliteit staat en om te beschermen tegen vocht en schimmel.

Op maat zagen van de buizen

bartafel van steigerbuizen .HORNBACH

Bartafel maken: stap voor stap

Buizen inkorten

01

Draag voor de volgende stappen geschikte veiligheidshandschoenen. Halveer twee buizen (1000 mm) met de metaalzaag om vier buizen (500 mm) te krijgen. Braam de einden van de afgezaagde buizen binnen en buiten met de halfronde vijl af. Dit om verwondingen te voorkomen.

 Bartafel maken . stap 1 . HORNBACH

Veiligheid voorop

Draag voor de volgende stappen geschikte veiligheidshandschoenen.

Planken zagen en schuren

02

Zaag beide planken (32 x 200 x 2500 mm) met de decoupeerzaag op maat: 3 stukken à 1100 mm en 2 stukken à 500 mm. Wikkel schuurpapier om het handschuurblok en schuur alle zaagkanten om verwondingen te vermijden.

 Bartafel maken . Stap 2 . HORNBACH

Als je liever hulp krijgt bij het zagen van hout, kom dan gewoon langs bij ons in de winkel, ons deskundig personeel helpt je graag verder!

Boorschets en verbindingsplanken

Boorschets en verbindingsplanken . HORNBACH

Verbindingsplanken voorboren

03

Boor de twee verbindingsplanken (30 x 195 x 500 mm) overeenkomstig de boorschets voor met de verzinkboor.

 Bartafel maken . stap 3 . HORNBACH

Tip voor het boren

Voor het boren wordt een voorboor met verzinkboor aangeraden. Deze zorgt voor conische boorgaten, waarin de schroefkoppen later perfect verzonken kunnen worden. De schroefkop steekt daardoor niet uit en zo vermijd je scheuren in het hout!

Boortip . HORNBACH

Schets verbindingsplanken

Weergave van de onderkant van het tafelblad. Lijn de drie lange planken (32 x 200 x 2500 mm) dicht naast elkaar en aan alle kanten gelijkliggend uit. Lijn daarna de beide verbindingsplanken (30 x 195 x 500 mm) uit overeenkomstig de schets.

Onderblad bartafel James . HORNBACH

Verbindingsplanken bevestigen

04

Schroef de verbindingsplanken elk met zes schroeven (5,0 x 50 mm) vast aan de onderkant van het tafelblad.

 Bartafel maken stap 4. HORNBACH

Onderstel van de tafel maken

05

Maak van de buizen ( 6x 1000 mm en 2x 500 mm) en vier hoekstukken het onderstel van de tafel en fixeer alles met de stiftsleutel zeskant.

 Bartafel maken stap 5. HORNBACH

Onderstel van de tafel verbinden met tafelblad

06

Schroef het tafelblad met zes bevestigingsbeugels en schroeven (5,0 x 30 mm) aan de lange zijden van het onderstel vast. Positie van de beugels: telkens een naast de buitenste randen van de verbindingsplanken en een in het midden tussen de verbindingsplanken.

 Bartafel maken stap 6 . HORNBACH

Verbindingsbuizen monteren en bevestigen

07

Maak van de vier overige buizen en hoekstukken een rechthoek en bevestig deze met de stiftsleutel zeskant. Plaats vervolgens de rechthoek met de hoekstukken op de tafelpoten en bevestig deze op een afstand van 300 mm tot het einde van de tafelpoot met de stiftsleutel zeskant.

 Bartafel maken stap 7 . HORNBACH

Afdekdoppen aanbrengen

08

Sla de afdekdoppen met een hamer in het einde van de tafelpoten. Nu nog een keer alle binnenzeskant-schroeven vastdraaien en de tafel op zijn poten zetten - klaar!

 Bartafel maken stap 8 . HORNBACH

Veiligheidsinstructies


  • Alle meubelen mogen niet worden gebruikt voor klimmen of gymnastiek. Maak vooral kinderen bewust van het risico om vallen te voorkomen.
  • Draag geschikte beschermingsmiddelen voor alle werkstappen.
  • Schuur ruw gezaagde oppervlakken vóór het bouwen van meubelen om verwondingen (bijv. splinters) te voorkomen.
  • De stalen buizen en de bijbehorende verbindings- en voetdelen zijn slechts meubelonderdelen, daarom is gebruik als steiger of dragende constructie niet toegestaan.

Projecten die ook interessant kunnen zijn