Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
24-12-2024 07:00 - 17:00 Uur
25-12-2024 gesloten
26-12-2024 gesloten
Je hebt deze informatie op 15-12-24 om 07:15 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Met een plantenwand breng je groen in je huis! Onder een plantenwand verstaan we de muurafwerking met planten, zowel binnen als buiten. Vaak wordt een plantenwand ook muurtuin, verticale tuin, plantenmuur of green wall genoemd. Nadat het concept vooral in steden bekend is geworden, komt het steeds vaker ook in binnenruimten voor.

Een plantenwand is niet alleen een blikvanger in elke ruimte, maar heeft ook voordelen: door de zuurstof die de planten afgeven, wordt de luchtvochtigheid verhoogd en daarmee het binnenklimaat verbeterd. De planten dempen het geluid in de ruimte en verbeteren daardoor de akoestiek. Ook draagt de kleur groen bij aan het welzijn. Als je graag veel planten hebt, dan kun je met de verticale plantwijze van een plantenwand ook de kleinste ruimte van veel groen voorzien.

Goede plantenmuren zijn vaak complex en duur. Daar schuilt meestal een systeem van plantzakken achter. Planten worden hier rechtstreeks in worden gezet waarna ze door een geïntegreerd bewateringssysteem van water worden voorzien. Dat vereist niet alleen veel planning, maar ook een goede isolatie voor de muur. Anders kan er waterschade of schimmel ontstaan. Daarom kan de installatie van een plantenwand het beste aan een professional worden overgelaten. Voor een plantenwand zonder vlies en dergelijke, die je zelf kunt maken, laten we je doe-het-zelf-ideeën zien.

Green Fantasy

Voordat je aan het werk gaat, moet je de meest geschikte muur in je woonkamer uitkiezen, zodat je plantenwand goed groeit:

  • Let op gelijkmatig licht. Zo zorg je ervoor dat de planten gelijkmatig groeien. Als je de plantenwand direct naast een raam plaatst, groeien alle planten in de richting van het licht. Daarom kun je het beste de muur tegenover een raam kiezen, of daglichtlampen aanbrengen. Zo zorg je voor gelijkmatig licht en kun je de plantenwand ook op een plek met veel schaduw creëren.
  • Bescherm je muur tegen waterschade. Smeer de muur in met latexverf, waar water en vuil vanaf druppelt. Als je op safe wil spelen, installeer je een isolatielaag van kunststof tussen de muur en plantenwand.

Jij wacht niet op oplossingen voor planten. Je maakt er zelf een. Met multiplex en koperbuis wordt je plantenwand een plantenrek met flexibele planken, waarop je een heleboel planten kunt onderbrengen.

Benodigdheden:

Plantenmuur met flexibele planken maken . HORNBACH

Zo maak je de plantenwand:

  • Kies de multiplexplaat in de afmetingen die je plantenwand uiteindelijk moet krijgen en plan ook zaagsneden voor de planken in. Het aantal is afhankelijk van hoe groot de plantenwand wordt.
  • Dan wordt het tijd voor houtbescherming: lak of beits het multiplex, zodat waterdruppels die er bij het gieten naast gaan, het hout niet aantasten.
  • Boor vervolgens op gelijkmatige afstanden gaten in de plaat voor de plantenwand. Let op dat de diameter van de gaten groot genoeg is om de koperbuizen erdoor te steken die je planken vasthouden.
  • Afhankelijk van de grootte van de planken heb je per plank drie koperen buizen nodig, die net zo breed zijn als je plank, als ze in de plantenwand zijn gestoken.
  • Je kunt de koperen buizen met een buizensnijder op de gewenste lengte snijden.
  • Als alles is voorbereid, breng je de multiplexplaat van de plantenwand met geschikte schroeven en pluggen op de muur aan.
  • Daarna kun je de koperen buizen erin steken, daar de planken op leggen en je plantenwand van verschillende planten voorzien. Als je een mix van planten kiest die omlaag hangen en planten die omhoog groeien, dan is al snel weinig meer te zien van de planken.

Wil je de plantenwand klein beginnen? Maak dan een plantenwand van een lijst. Daarbij plaats je achterop de lijst een tweede lijst die je met aarde en planten vult. Om te beginnen, is een kleine lijst voldoende. Als dat goed gaat, kun je meer grote en kleine beplante lijsten aanbrengen en van je muur een plantenmuur maken.

Voor het beplanten van de lijsten zijn vetplanten, mos, maar ook varens en klimop geschikt. Dus gemakkelijk te verzorgen planten die weinig water nodig hebben. Neem je plantenlijsten eens per week van de muur, besproei ze met water en hang ze na het drogen weer op.

Is de plantenwand bevestigd, dan is het tijd voor de bijpassende planten. Niet elke plant groeit op de juiste manier of voelt zich prettig tegen de muur. Kies voor je plantenwand planten die lang leven en die niet al te breed worden, omdat ze anders door de buurplanten heen groeien. Het groen moet tevens tegen weinig water en in twijfelgevallen ook tegen weinig direct licht kunnen. En daarnaast moeten de planten tegen warmte kunnen. Geschikt voor je plantenwand zijn bijvoorbeeld:

Klimop, mos, varens, vetplanten, lepelplant, Epipremnum, Anthurium, siernetel, bromelia, Pilea, graslelie of Monstera.

Zo'n plantenwand biedt aardig wat ruimte. Als je de plantenwand stukje bij beetje wilt vullen, koop je eerst een paar planten die je bevallen en ga je na een tijdje stekken. Zo wordt de plantenwand steeds groener!

Nu ontbreken alleen nog de juiste bloempotten voor je plantenwand. Gebruik voor de plantenwand minder opvallende potten, want het groen moet de aandacht trekken. Bij ons vind je ook veel bloempotten van gerecycled plastic; als die een keer van de muur vallen, zit je niet meteen met de scherven.

Een belangrijk onderwerp bij de plantenwand: de bewatering. Let altijd op dat je niet te veel water geeft, want dan kan schimmel ontstaan.

Als je in je plantenwand planten gebruikt die weinig water nodig hebben, is het voldoende om eens per week de muur leeg te maken en de planten te besproeien of te begieten. Behalve een sproeier en een gieter kun je ook waterdispensers gebruiken, die continu water afgeven. Steek ze gewoon in de plantenpot en vul ze weer als ze leeg zijn. Als je plantenwand groot wordt, kan het bewateren lang duren. Een oplossing: automatische bewatering installeren. Als je voor deze variant kiest, moet je zeker op voldoende bescherming van je muur letten.

Voorzorgsmaatregelen zijn de beste bescherming tegen ongedierte. Ook voor de planten in je plantenwand. Daar zorg je voor door goed voor je planten te zorgen. Let behalve op het juiste onderhoud ook op de juiste locatie en verzorg je kamerplanten met voldoende meststoffen. Ongedierte pakt namelijk met name zwakke planten aan.

Mocht je op je planten kleine puntjes, bobbeltjes, knobbels, spinweb, muggen of een kleverige laag ontdekken, of als je planten verkleurde of opgerolde bladeren heeft, dan heb je ongedierte. Controleer je planten op de plantenwand daarom regelmatig, ook de onderkant van de bladeren. Als de planten ondanks een goede verzorging toch last van ongedierte hebben gekregen, dan laten we zien hoe je het ongedierte herkent en bestrijdt.

Als plantenliefhebber ben je met een plantenwand nog lang niet klaar. Je bent pas tevreden als je kamer er als een jungle uitziet. Hoe meer planten je hebt, hoe meer je moet gieten. We laten daarom zien hoe je ook verder nog groen tegen de muren aanbrengt.

De eenvoudigste manier: verf een muur groen met groene tinten van mos tot salie; zo breng je groen in je ruimte zonder het water te hoeven geven. Dat gaat ook op als je een muur als highlight behangt. Botanische of oerwoudmotieven zijn modern en vormen een goede vervanging voor een echte plantenwand.

Je kunt planten ook als ingelijste schilderijen tegen de muur hangen. Of het nu een eucalyptus, varen of monstera is: lijst schilderijen van planten in en maak daarmee een plantenwand. Natuurlijk kun je ook zelf bladeren of bloemen drogen en daarna inlijsten. Dit kan ook in onze lijstenmakerij!

Dan zijn er nog groene kussens, kussens met botanische motieven, groene gordijnen en Chinese lantaarnplantjes die tegen het plafond hangen. Als je daar kamerplanten op de grond, op kasten, planken of de vensterbank mee combineert, dan krijg je een botanische kamer. Laat je decoratie bloeien.

Wooninspiratie | Green Factory | HORNBACH
naar boven