Handleiding

Zelf een plantenterrarium maken

Zelf een plantenterrarium maken

Een terrarium is een soort National Geographic bij je thuis: een afgesloten minituin die zichzelf onderhoudt. En deze maak je eenvoudig zelf, in een uurtje!

1

Een terrarium is een soort National Geographic bij je thuis: een afgesloten minituin die zichzelf onderhoudt. En deze maak je eenvoudig zelf, in een uurtje!

Een terrarium begint met de glazen fles. Die moet groot en diep genoeg zijn voor grond en plantjes. Het liefst heeft de fles een grote opening om de boel door naar binnen te brengen. Én is hij voorzien van een kurk om de fles mee af te sluiten. Die kurk zorgt ervoor dat de mini-biotoop zichzelf gaat onderhouden.

Eigen ecosysteem

Hoe werkt zo’n dampkring-in-het-klein? Het vocht in de fles en de planten verdampt en drupt als condens weer in de grond. En als een blad verdort en afvalt, verteert het op de grond en vormt zo weer voeding voor de planten. Zo kan een terrarium in een gesloten fles zichzelf onderhouden. Je hebt er een prachtige groene blikvanger aan, zonder er iets aan te hoeven doen.

De juiste miniplantjes kiezen

Voor jouw terrarium is het belangrijk dat je plantjes uitzoekt die houden van een hoge luchtvochtigheid. Denk aan Fittonia, minivarens, venushaar, graslelie, Calathea, fluweelplant, lepelplant, bladbegonia, vetplantjes of vleesetende plantjes.

Dit heb je nodig voor je project

Dit heb je ook nodig:

 • water
 • groene zeep
 • een petfles
 • een stevig vel A4-papier
 • een dessertlepel
 • actieve houtskool
 • mos
 • miniplantjes
 • een kurk (van een fles)

Glazen flessen en potten

Er zijn verschillende soorten glazen flessen en potten om je terrarium voor planten mee te maken. Zo hebben we bijvoorbeeld naast het model hierboven ook andere variaties in grootte. Wil je liever een andere vorm? Dan vind je bij de glazen bloemenvazen nog meer soorten.

Hoe maak ik een plantenterrarium?

Maak de fles schoon

01

Maak je fles goed schoon met een sopje van groene zeep. Lastige plekjes bereik je met bijvoorbeeld een aquariumborstel. Spoel na met heet water en laat hem drogen.

 Terrarium 1

Voeg kiezelstenen of hydrokorrels toe

02

Leg de fles op zijn kant en laat een laagje kiezelstenen of hydrokorrels naar binnen glijden. Deze dienen als afwatering, zodat de plantjes niet in een voetbad zullen staan.

 Terrarium 2

Maak een trechter

03

Zet de fles voorzichtig overeind. Snij de bovenkant van een petfles, vouw het papier tot een trechter die door de hals van de petfles tot diep in de glazen fles kan komen. Zo krijg je de houtskool en grond netjes in de fles.

 Terrarium 3

Verdeel de houtskool en potgrond

04

Verkruimel voldoende houtskool om de kiezelbodem te kunnen bedekken. Het heeft een zuiverende werking en gaat schimmels tegen. Daarop komt een laag van zo’n 8 cm zachte soepele potgrond zonder klontjes. Er zijn speciale lange terrariumschepjes en -vorkjes om het een en ander te verdelen, maar met een bamboestokje, een taartvorkje en een stuk plakband kom je ook een eind.

 Terrarium 4

Voeg de plantjes toe

05

Maak van twee bamboestokjes, dessertlepels en plakband lange lepels, óf gebruik een plantentang. Maak aan een bamboestokje een kurk vast. Gebruik een van de lepels om een kuiltje te maken waar het eerste plantje moet komen. Haal het plantje uit het potje en schud zoveel mogelijk grond van de kluit. Neem dan het plantje voorzichtig tussen de lepels of je plantentang en laat het op zijn plek zakken. Schep de grond terug en druk die een beetje aan met de kurk. Afhankelijk van het formaat en de fles volstaan 3-5 plantjes.

 Terrarium 5

Voeg decoratiemateriaal toe

06

Dek de rest van de grond af met mos, schelpen of steentjes, voeg eventueel een schoon geschrobd beeldje of mooie tak toe en poets de binnenwanden nog even schoon met een kwastje. Giet regenwater in de fles en laat die vervolgens open rusten op de plek waar je je terrarium wilt hebben. Kies bij voorkeur een lichte plek, uit de volle zon, niet in de buurt van een verwarming. Hou de grond in de gaten, die mag niet te nat en niet te droog zijn.

 Terrarium 6

Even wachten...

07

Geef de gevulde fles een week de tijd om in balans te komen, door de kurk nog niet op de fles te doen. Er moet lichte condens in de fles ontstaan.

 Terrarium 7

Plaats de kurk op de fles!

08

Lijkt alles aardig in balans, dan mag na een week de kurk op de fles en kan het terrarium aan zijn eigen biotoop gaan werken. Hou de stop er altijd op. Alleen als het erg warm is en er veel condens ontstaat, mag hij er even af om te luchten. De rest doet het terrarium helemaal zelf!

 Terrarium 8

Laat je inspireren!

 • 
				Plantenterrarium inspiratie . HORNBACH
 • 
				Plantenterrarium urban jungle . HORNBACH
 • 
				Plantenterrarium in 8 stappen . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn