- Blokpaprika: dit zijn de klassieke, grote, blokvormige vruchten die geweldig zijn voor salades en om te grillen.
- Puntpaprika: dit zijn langwerpige, zoete vruchten, ideaal om rauw te eten en als antipasti.
- Snackpaprika: kleine, knapperige vruchtjes, perfect om direct te eten. Deze soorten zijn erg populair bij kinderen en zijn ideaal voor op het balkon of in een verhoogd bed.
- Peper tomaat: platte, ronde, geribbelde bessen die lijken op vleestomaten. De typische smaak van paprika kan een beetje pittig zijn.
Door de vele verschillende soorten paprika heb je een grote keuze aan kleuren, vormen en maten.
Periode | Voorplanten: februari/maart, uitplanten: na de IJsheiligen (midden mei). |
---|---|
Oogsttijd | Juli tot oktober, het exacte oogsttijdstip hangt af van de paprikasoort en de weersomstandigheden. |
Bijzondere kenmerken | Zware eters, hebben veel licht en warmte nodig, gevoelig voor kou. |
Soorten | Onder andere blokpaprika's, puntpaprika's, snackpaprika's |
Verzorging | Regelmatig water geven, wateroverlast vermijden, regelmatig bemesten. |
Groeien in een bed/ verhoogd bed | Zonnige, beschutte standplaats, voedingsrijke, goed gedraineerde grond |
Kweken in potten/ balkons | Potten met een inhoud van minimaal 10 liter, hoogwaardige moestuingrond, zonnige standplaats. |
Locatie en grond
Buiten, in een koude bak, in een pot of in een kas – waar groeien paprika's het beste? Het maakt niet uit of je paprikaplanten in een pot op het balkon, in de moestuin of in de kas staan: zolang de omstandigheden goed zijn, zul je een goede oogst hebben.
Paprika's zijn een plantensoort uit de nachtschadefamilie, die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Dat wil zeggen: paprika's houden van warmte en zon. Ideaal is een locatie die minimaal zes uur per dag zonlicht krijgt. Zorg ervoor dat de planten beschermd zijn tegen de wind, aangezien sterke wind de tere scheuten kan beschadigen.
De grond moet los, goed gedraineerd en rijk aan voedingsstoffen zijn. De ideale pH-waarde ligt tussen 6,0 en 6,8. Weet je de pH-waarde van jouw moestuin niet? Met een speciale bodemtest kun je die eenvoudig meten.

Gouden regel voor het tuinieren: wisselteelt in de moestuin
Om de voedingswaarde van de grond te garanderen, worden de moestuinbakken van jaar tot jaar in aflopende volgorde beplant met planten met verschillende behoeften.
Paprika's zijn planten die veel eten, dat wil zeggen dat ze een vrij hoge voedingsbehoefte hebben. Plant ze daarom niet elk jaar op dezelfde plaats in de tuin, om uitputting van de grond en het ontstaan van ziektes te voorkomen.
Een teeltpauze van drie tot vier jaar tussen twee paprikaplantingen is ideaal. Geschikte voor- of nateeltgewassen zijn gewassen die weinig of gemiddeld voedingsstoffen nodig hebben, zoals

Paprika zaden planten
Paprika's zijn een van de groentes die je in het Nederlandse klimaat niet rechtstreeks in de tuin kunt zaaien. De zaden van deze plant hebben een relatief lange tijd nodig om te kiemen. Afhankelijk van de soort en de omstandigheden kan het tot een maand duren voordat de zaailingen verschijnen.
Ook de vorming en rijping van vruchten duren langer. Het duurt ongeveer 60 tot 90 dagen (afhankelijk van de soort en de grootte) vanaf het moment dat de bloemen verschijnen totdat je de paprika's kunt oogsten. Om optimaal te profiteren van het korte tijdsbestek met de juiste temperatuur- en lichtomstandigheden buitenshuis, moet je de paprikaplanten vroeg planten.
Om vanaf half mei paprika's buiten te kunnen planten, moet je al in februari met de voorbereidingen beginnen. Naast de zaden heb je ook voedingsarme potgrond, geschikte potten en een kweekbakje nodig.
1. Kweken van de jonge planten (vanaf februari):
- Zaai de zaden ongeveer 1 cm diep in
met potgrond. - Zet de potten op een lichte plaats met een constante temperatuur van 20 tot 25 °C.
- Zorg voor een afdekking: dit kan een doorzichtige plastic of glazen plaat zijn of gebruik gewoon wat huishoudfolie om af te dekken, zorg in eerste instantie voor een gelijkmatige luchtvochtigheid. Vergeet niet om elke dag even de afdekking eraf te halen om schimmelvorming te voorkomen.
- Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar voorkom wateroverlast.
- Na ongeveer 2 tot 3 weken verschijnen de eerste zaailingen. Soms duurt het wat langer voordat de zaden ontkiemen. Wees dus geduldig als jouw planten laatbloeiers zijn.
- De afdekking kan nu definitief verwijderd worden. De zaailingen moeten nu iets koeler worden gehouden. Temperaturen rond de 18 °C zijn ideaal.
- Ook de dagen in de winter, die hier wat te kort zijn, moet je verlengen. Een plantenlamp die een paar uur aan staat is handig voor het kweken van paprika.
In de winter is het vaak te donker. Zet dan een plantenlamp aan. Zo krijgen je paprika’s genoeg licht om goed te groeien. Als de temperatuur te hoog is en het licht te laag, kunnen de zaailingen snel ''slungelig'' worden. Dit betekent dat de stengel te lang en tegelijkertijd te dun wordt, waardoor de jonge plantjes ‘omvallen’.

2. Verplanten (vanaf april):
Wanneer de jonge planten ongeveer 10 cm hoog zijn en minimaal twee paar echte bladeren hebben, kun je ze verplanten naar grotere potten. ‘Verspenen’ betekent dat je de plantjes voorzichtig met een stok of speciaal gereedschap uit de grond tilt en in een andere bak plaatst.

Vanaf half april kun je de planten laten wennen aan de buitentemperatuur door ze overdag buiten te zetten. Dit noem je afharden. Overdag moet de temperatuur in de dubbele cijfers liggen. Begin hiermee op bewolkte dagen om te voorkomen dat de jonge planten verbranden door de zon.
3. Buiten planten (na de IJsheiligen):
- Plant paprikaplanten 40 tot 50 cm uit elkaar in het bed. Voor een goede luchtcirculatie is voldoende ruimte tussen de planten belangrijk.
- De plantdiepte moet zo gekozen worden dat de kluit volledig bedekt is met aarde.
- Geef de planten voldoende water en bedek de grond met mulch (dit is een bodembedekker van organisch materiaal zoals bladeren) om het vocht vast te houden.
Liever een paprikaplant op een prettige hoogte? Gebruik dan een verhoogd bed. De afstand in het verhoogde bed moet ongeveer 45 cm zijn.
Heb je geen moestuin, maar wel een zonnig plekje op balkon of terras, dan is dat ruim voldoende: paprika's kun je prima in voldoende diepe potten kweken.
De belangrijkste informatie over het planten in potten.
1. Pot en bodem
- Wanneer je paprika's op een balkon of terras plant, gebruik je potten met een inhoud van minimaal 10 liter per plant.
- Vul de potten met hoogwaardige, voedingsrijke
.
2. Planten en verzorging
- Plaats de voorgekweekte zaailingen in de potten, op dezelfde manier als je dat in de tuin zou doen.
- Zet de potten op een zonnige, beschutte plek.
- Geef regelmatig water, maar voorkom wateroverlast.
- Vergeet niet te bemesten: een langdurige
is ideaal om planten gedurende het gehele groeiseizoen van voedingsstoffen te voorzien.
In een kas kun je paprika's optimale omstandigheden bieden. Hierdoor heb je zelf de mogelijkheid om de temperatuur en de hoeveelheid licht te regelen en zijn de planten beschermd tegen weersinvloeden zoals hevige regen of wind. De vraag blijft: wat zijn de ideale luchtvochtigheid en temperatuur voor het kweken van paprika's in een kas? De beste omstandigheden voor je planten zijn 22 tot 28 °C en een luchtvochtigheid tussen 65 en 70%.
Paprika's - een populaire vruchtgroente
Of je nu grote paprika’s of snackpaprika’s wilt kweken, je zult genieten van smakelijke en gezonde vruchten. Verrast? Botanisch gezien worden de vruchten van de nachtschadeplant eigenlijk als bessen beschouwd. Hoewel de termen ‘paprika's en pepers’ algemeen ingeburgerd zijn, is deze strikt genomen niet correct. Voor groenteplanten waarvan de vruchten boven de grond groeien en uit bloemen ontstaan, bestaat een specifieke benaming: ‘vruchtgroenten’. Naast paprika’s horen daar ook tomaten, komkommers en pompoensoorten zoals
Verzorging
Jouw paprikaplant heeft weinig verzorging en tijd nodig. In principe is het geven van water en voedingsstoffen voldoende. Controleer de planten ook regelmatig op eventuele afwijkingen in hun groei. Misvormde of verkleurde bladeren kunnen wijzen op een plantenziekte of plaag. Houd bij de verzorging rekening hiermee:
- Geef regelmatig water: houd de grond gelijkmatig vochtig, maar voorkom wateroverlast. In de warme zomermaanden kan dagelijks water geven nodig zijn. Tip: een dunne laag mulch (bijvoorbeeld schors of kokosvezels) vermindert snelle verdamping. Het beste is om vroeg in de ochtend water te geven, dan zijn de slakken ook minder actief.
- Bemesten: geef de planten om de twee tot drie weken vloeibare meststof om de toevoer van voedingsstoffen te garanderen. Een voedingstekort kun je herkennen doordat de bladeren van de plant geelachtig en vlekkerig worden.
is zeer geschikt voor het bemesten van paprika's vanwege de vergelijkbare voedingsbehoeften van deze planten. - Ondersteuning: op winderige locaties of in periodes met veel vruchtzetting kan het nodig zijn om ondersteuning te gebruiken om de planten en het zware fruit te stabiliseren. Met
en klemmen kun je de paprika's goede ondersteuning geven.

Paprika oogsten
Wanneer kun je paprika's oogsten? Wanneer het juiste moment is aangebroken, hangt af van verschillende factoren, zoals de hoeveel zon die de planten hebben gekregen tijdens de rijpingsperiode. Er zijn wel een aantal vuistregels die je kunt volgen:
Paprika's zijn rijp wanneer ze de typische kleur van paprika's hebben bereikt (rood, geel of oranje, zelden groen) en gemakkelijk van de steel kunnen worden verwijderd. Vanaf de bloei tot het rijpen van de vruchten duurt het ongeveer twee maanden. De oogsttijd duurt dus van juli tot oktober.
Groene paprika oogsten
Sommige mensen geven de voorkeur aan de typische smaak van onrijpe “groene” paprika's. Groene paprika's zijn onrijp maar eetbaar zodra ze de typische grootte hebben bereikt en een gladde, volle schil hebben.
Snijd de vruchten af met een scherp mes of schaar om beschadiging aan de plant te voorkomen. Bacteriën kunnen gemakkelijk doordringen in snijwonden die ontstaan zijn door het met de hand plukken. Regelmatig oogsten bevordert de vorming van nieuwe vruchten. Als je paprika's regelmatig plukt, kan de plant tot aan de eerste vorst nieuwe vruchten produceren.
Paprika bewaren
Groenten smaken het lekkerst als ze vlak voor consumptie worden geoogst. Tijdens de piekoogst kunnen jouw planten meer vruchten produceren dan je direct kunt consumeren. Gelukkig zijn paprika's gemakkelijk te bewaren en te conserveren nadat ze vers geoogst zijn. Tips voor het bewaren van paprika's:
Na de oogst kun je paprika's het beste op een koele, droge plek bewaren. De ideale plek is in de koelkast, bij voorkeur in het groentevak. Hier blijven ze ongeveer een week vers. Om te voorkomen dat ze vocht verliezen, kun je ze in een licht vochtige doek wikkelen.
Je kunt paprika's ook aan de lucht laten rijpen, bijvoorbeeld op een lichte vensterbank. In tegenstelling tot ander fruit reageren paprika's niet op het ‘rijpingsgas’ ethyleen, dat bijvoorbeeld door appels wordt uitgestoten. Het heeft dus geen zin om er eentje naast te zetten als een ‘versneller’.
- Invriezen: was de paprika’s, verwijder de zaadjes en snijd ze in reepjes of blokjes. Doe de stukken in diepvrieszakjes of -bakjes en vries ze in. Op deze manier blijven ze enkele maanden goed.
- Inmaken: paprika's zijn ook gemakkelijk in te maken. Snijd ze in reepjes en marineer ze in azijn, olie en kruiden. Hierdoor wordt de houdbaarheid met enkele weken verlengd.
- Drogen: een andere methode is drogen. Snijd de paprika's in dunne reepjes en droog ze in de zon, in een oven op lage temperatuur of in een voedseldroger. Gedroogde paprika's kunnen enkele maanden bewaard worden.

Overwinteren en vermenigvuldigen
Heb je een bijzonder goede en smaakvolle paprika gekweekt waarvan je het jaar erop opnieuw vruchten wilt oogsten? Dan heb je de volgende mogelijkheden:
Paprika's zijn eigenlijk vaste planten, maar kunnen op onze breedtegraden niet buiten overwinteren. Bij temperaturen lager dan 7 °C loopt de plant schade op en zelfs lichte vorst kan dodelijk zijn. Maar je kunt proberen om je favoriete plant in huis te halen:
- Graaf de planten vóór de eerste vorst op.
- Controleer zorgvuldig of de plant vrij is van
- Zet paprikaplanten die overwinteren in potten en zet ze op een lichte, vorstvrije plek (bijvoorbeeld bij een raam of in de wintertuin).
- Beperk het geven van water tot een minimum en houd de planten zo droog mogelijk.
- In de winter heeft de plant geen meststof nodig.
- Als de paprika de winter tot februari heeft overleefd, kun je hem terugsnoeien en in een grotere pot verplanten. Half mei kunnen ze opnieuw buiten geplant worden.
- Zaden oogsten: wacht tot de vruchten volledig rijp zijn en verwijder de zaden.
- Zaden drogen: droog de zaden op een goed geventileerde plaats en bewaar ze op een droge, koele plek.
- Opnieuw zaaien: volgend voorjaar kun je de zaden zaaien.
Ziekten en plagen
Zelfs met de beste verzorging kunnen jouw planten ziek worden of door ongedierte worden aangetast. Als je de planten goed in de gaten houdt, kun je ze meestal op tijd helpen met de juiste maatregelen. Maar welke plagen en ziekten kunnen paprikaplanten aantasten?
Veelgestelde vragen over het zaaien van paprika
Wanneer kun je paprika's planten en oogsten?
Paprika's worden in het voorjaar (februari/ maart) gekweekt en na de IJsheiligen (midden mei) buiten geplant. De oogst begint in juli en kan doorgaan tot oktober.
Wanneer plant je paprika's in de tuin?
Je kunt het beste wachten tot half mei om de paprikaplanten te planten. Na het einde van de zogenaamde “IJsheiligen” (datum: 15 mei) is er in de regel geen gevaar meer voor vorst.
Wat zijn de ideale omstandigheden voor het telen van paprika's?
Paprika's hebben een zonnige, beschutte plek nodig met minimaal zes uur direct zonlicht per dag. De grond moet los, goed gedraineerd en rijk aan voedingsstoffen zijn.
Wat is de juiste plek voor paprika's?
De beste standplaats voor paprika's is een zonnige, beschutte plek in de tuin of op het balkon. Je kunt paprika's ook op je terras kweken in potten of verhoogde bedden, zolang ze maar voldoende zon krijgen.