Ben je klaar om een courgette-expert te worden? Van de optimale
Direct naar:
In het typische groenteassortiment in de supermarkt vind je meestal groene courgette. De heerlijke kleine groenten zijn echter verkrijgbaar in veel kleuren en vormen. In de tuin of op het balkon kun je ronde courgettes planten, langwerpige gele courgettes, planten die omhoog klimmen, bossig worden of een gestreepte schil hebben. Hier is een klein overzicht:
Groene courgette: klassieke gekweekte soorten met donkergroene schil, ideaal voor veel gerechten. Populaire soorten zijn bijvoorbeeld: Ambassador,
Gele courgette: opvallende, gele vruchten die iets zoeter van smaak zijn. Voorbeelden van deze zijn: Orelia,
Ronde courgette: bolvormig vrucht, perfect om te vullen en te bakken. De ronde soorten zijn onder andere: Satelite,
Klimmende courgette: een lange stengel die je omhoog langs een rek kunt verbinden, zo neemt die minder plek in beslag. Voorbeelden van deze klimmers zijn:
Courgette (ook wel: zucchini of mergpompoen) zijn speciaal gevormde vruchten van de pompoenfamilie. Omdat de vruchten van de pompoenplant bessen zijn, behoren courgettes tot de zogenaamde vruchtgroenten. Je kunt courgette op veel manieren bereiden en ervan genieten als knapperige rauwe groente. Je kunt de bloemen ook eten.
Courgette: locatie en bodem
Wat is de ideale plek voor het planten van courgettes? Deze vraag staat aan het begin van je groenteproject. Of je nu direct in de grond, een verhoogde moestuinbak of plantenbakken gebruikt om courgette buiten te planten: de eisen aan de bodem en de locatie zijn bij courgette altijd hetzelfde. Het belangrijkste: zon, water – en veel ruimte!

Courgette wordt bij voorkeur geplant op een plek die tussen de zes en acht uur zonlicht per dag ontvangt. Als het niet anders kan, kunnen de komkommerachtigen indien nodig ook in de halfschaduw staan. Een diepe en goed doorlatende bodem is belangrijk zodat er geen wateroverlast ontstaat en de planten goed kunnen wortelen. Courgette heeft ook voedselrijke grond nodig. De tuingrond maak je met bijvoorbeeld
Courgettes hebben grote bladeren die kunnen beschadigen door de wind. Zet je planten daarom op een plek waar ze een beetje beschut staan. Er zijn kleinere soorten courgettes, maar de meeste planten groeien breed uit. Sommige
Voordat je courgette kunt planten, is het belangrijk dat je de grond goed losmaakt. Werk veel compost in de grond om de nodige voedingsstoffen te leveren en de bodemstructuur te verbeteren.
Courgette zaaien
De belangrijkste vraag aan het begin: wanneer kun je beginnen met het zaaien van courgetteplanten? Als je courgette wilt planten, kun je het rustig aan doen. De zaden ontkiemen snel en de jonge planten ontwikkelen zich snel, maar mogen pas na de eerste week van mei worden uitgeplant. Om te voorkomen dat de courgette tot die tijd boven je hoofd groeit, is het voldoende om eind april te beginnen met kweken.
Goed om te weten!
Voor een goede oogst van courgettes is het handig om altijd minimaal twee planten in de tuinbak of de grond te hebben.
Courgetteplanten hebben zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Mannelijke bloemen produceren stuifmeel, terwijl vrouwelijke bloemen de vruchten vormen. Insecten bestuiven deze bloemen, wat leidt tot courgette. De kans dat de decoratieve gele bloemen van beide geslachten tegelijkertijd open zijn aan dezelfde plant is echter kleiner. Dit betekent dat hoe meer planten er zijn, hoe beter.
De eerste courgettebloemen zijn meestal mannelijk. Pas later verschijnen er vrouwelijke bloemen bij stijgende buitentemperaturen.
Waar moet je op letten bij het planten van courgette? Met de volgende tips kun je aan je courgette project beginnen. Het enige wat je nodig hebt zijn
Fase 1: Zaailingen opkweken (vanaf eind april):
- Vul de kweekpotten met potgrond. Tip: als je vanaf het begin aparte potten gebruikt, bespaar je jezelf de volgende stap van het verplanten van kwetsbare zaailingen in individuele bakken.
- Courgettes zijn donkere kiemers, wat betekent dat het belangrijk is dat de zaden bedekt zijn met aarde. Steek de zaden ongeveer 2 tot 3 cm diep. Tip: als je potten gebruikt met een diameter van meer dan 10 cm, kun je twee zaden tegelijk planten. Als beide ontkiemen, verwijder dan later gewoon de zwakkere zaailing.
- Plaats de potjes in de kweekbak en dek deze af met een doorzichtige hoes of
. Dit zorgt voor een gelijkmatige luchtvochtigheid. Verwijder de deksel elke dag even om de lucht te verversen tegen - Zet de potten op een lichte plek bij een constante temperatuur van 18 tot 22 °C.
- Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar vermijd wateroverlast.
- Na ongeveer 14 dagen verschijnen de eerste zaailingen. Zodra de zaadlobben verschijnen, kun je de deksel verwijderen. De zaadlobben zijn de eerste paar bladeren van een zaailing.
Fase 2: Verpotten en afharden (vanaf half mei):
- Zodra de zaailingen ten minste twee echte paren bladeren hebben, zet je ze in grotere potten. Als je enkele potten hebt gebruikt, verpot je ze. Als je de zaailingen van elkaar moet scheiden in een gewone bak, wrik de zaailingen dan uit de grond (bijvoorbeeld met een prikstok) en breng ze over naar een nieuwe bak.
- Laat de planten vanaf half mei wennen aan de buitentemperaturen door ze overdag buiten te zetten. Gebruik eerst de dagen met bewolkte luchten, dan verbranden ze niet zo snel. Dit proces noem je afharden.
Fase 3: Buiten planten (half mei tot half juni):
- Houd bij het planten van courgettes de zaailingen 80 tot 100 cm uit elkaar in de grond. Aan de ene kant hebben de groenten veel ruimte nodig, aan de andere kant moet er voldoende ruimte zijn voor luchtcirculatie tussen de planten.
- Zorg ervoor dat de kluit helemaal bedekt is met aarde.
- Geef de planten goed water. Een laag
helpt vocht vast te houden. - Als je hebt besloten om courgettesoorten te laten klimmen, mag een
niet ontbreken.
Courgette direct in de tuin planten - kan dat?
Het binnen kweken van courgette is de aanbevolen strategie. Natuurlijk is het ook mogelijk om courgette direct in de tuin te zaaien. Doe hiervoor de zaden in de grond op een afstand van een meter van elkaar. Vanaf begin juni zou het buiten ook warm genoeg zijn om te ontkiemen. Maar verse zaailingen worden bedreigd door

Ook als je als courgetteliefhebber geen moestuin tot je beschikking hebt, staat niets het kweken van groenten in de weg. Courgette planten op het balkon of terras is geen enkel probleem, want ze doen het ook goed in potten, plantenbakken of hoge tuinbakken.
Belangrijkste informatie over courgette planten in potten:
De juiste pot en grond kiezen:
- Gebruik potten met een voldoende groot volume. 15 liter is de minimale grootte voor een enkele plant van een kleiner groeiende courgette soort. 40 tot 50 liter is beter (dit komt overeen met een potdiameter van
). - Vul de potten met voedselrijke plantaardige
. Een drainagelaag zoals onderin de pot zorgt voor een goede waterafvoer.
De juiste verzorging:
- Plaats de zaailingen in de potten in de aarde. Daar, net als hier, hebben klimmende soorten een klim ondersteuning nodig.
- Zet de potten op een zonnige, tegen de wind beschutte plaats.
- Geef regelmatig water, maar zorg niet voor te veel water.
- Vergeet niet te
: een meststof met langzame afgifte is ideaal om de planten het hele groeiseizoen van voedingsstoffen te voorzien.
Wisselteelt voor courgette
Courgettes zijn gemakkelijk te verzorgen planten. Als ze eenmaal goed zijn gegroeid, hoef je er alleen nog maar voor te zorgen dat ze gelijkmatig water krijgen, de courgetteplanten te bemesten en regelmatig te controleren op tekenen van ziekte of plaag.
Water geven: de grond moet gelijkmatig vochtig worden gehouden zonder wateroverlast te veroorzaken. Op warme dagen kan dagelijks water geven nodig zijn.
Bemesten: een
Snoeien: als er veel vruchten aan de plant groeien kunnen
Courgette: snoeien of niet?
Courgette heeft veel ruimte nodig en kan weelderig worden. Sommige soorten hebben bladeren van 30 cm of meer, wat andere planten kan verdringen. Het is beter om vanaf het begin voldoende ruimte te plannen dan te snoeien. Tip: als snoeien nodig is, gebruik een schoon, scherp mes of schaar en breek de bladeren niet af om ziektes te voorkomen.
Courgette oogsten
Courgettes zijn klaar voor de oogst als ze een lengte van 15 tot 20 cm hebben bereikt. Voor ronde soorten is een diameter van vijf tot zeven cm een goede richtlijn. Goed om te weten: op dit moment zijn de courgettes onrijp, maar hebben ze de beste smaak. Rijpe, grotere courgettes verliezen smaak en kunnen houtachtig worden.
Snijd de vrucht met een scherp mes of schaar aan de basis van de bloemen af om de plant niet te beschadigen. Regelmatig oogsten bevordert de groei van nieuwe vruchten. Bij regelmatig oogsten kan de plant tot de eerste nachtvorst (wanneer de temperaturen onder nul zijn) bloemen en vruchten blijven vormen.
Wist je dat..
je een courgettebloem ook kunt eten? Het is een heerlijke frituursnack! Vergeet niet de stampertjes binnenin te verwijderen.
Courgette bewaren
Misschien geeft je courgette plant je zoveel courgettes dat je niet alles op tijd kunt eten. Gelukkig kun je courgette goed bewaren en conserveren. Bekijk hier tips voor het bewaren van courgette:
Na het oogsten is het beter om de courgette op een koele en droge plaats te bewaren. De groentelade in de koelkast of een koele kelderruimte zijn het meest geschikt. Courgette is ongeveer een week vers houdbaar. Wikkel ze in een licht vochtige doek om vochtverlies te voorkomen.
- Invriezen: was de courgette, snijd hem in plakjes of blokjes en blancheer hem kort in kokend water. Na afkoeling kun je de stukjes invriezen in diepvrieszakjes. Zo zijn ze enkele maanden houdbaar.
- Op zuur zetten: courgette kun je ook goed gepekeld maken, zoals augurken. Snijd ze in plakjes en week ze in azijn, olie en kruiden. Dit verlengt de houdbaarheid met enkele weken.
- Drogen: je kunt courgette ook in dunne reepjes snijden en drogen. Gebruik een dehydrator of de oven op een lage temperatuur. Gedroogde courgette is enkele maanden houdbaar.
Overwinteren en vermenigvuldigen
Courgettes zijn planten die afhankelijk zijn van warme temperaturen. Ze vergezellen je dus maar voor één tuinseizoen.
Omdat courgettes eenjarige planten zijn, kunnen ze door onze winter temperaturen niet buiten overwinteren. Ze moeten elk jaar opnieuw worden gezaaid, omdat hun levensduur slechts één seizoen duurt en ze sterven nadat ze volledig zijn gerijpt.
Courgette kun je gemakkelijk vermenigvuldigen. Laat ze lang aan de plant zitten, dan worden ze groot. Hun schil wordt hard en het binnenste verandert. Er komen zaden in die je kunt planten. Maar als hobbytuinier is het beter om nieuwe courgettezaden te kopen. Zelfgekweekte zaden zijn niet altijd even goed.
Ziekten en plagen
Plagen en ziekten bij planten komen altijd voor, maar als je goed voor je planten zorgt, kun je veel problemen voorkomen. Bij courgetteplanten is de kans groter dat deze ziekten of plagen voor problemen kunnen zorgen:
Veelgestelde vragen over courgette planten
Wanneer kun je courgette zaaien?
Je kunt de courgette zaden binnen voorplanten in april of de zaden meteen in de tuin grond zaaien vanaf half mei, wanneer de kans op vorst in de grond kleiner is.
Kun je courgette op het balkon planten?
Ja, zeker! Je kunt zonder problemen courgette op je balkon kweken. Gebruik grote potten of plantenbakken met een inhoud van minimaal 15 liter. Zorg ervoor dat de plek zonnig is en beschut tegen de wind.
Mijn courgetteplant krijgt gele bladeren. Wat te doen?
Gele bladeren duiden op tekorten aan voedingsstoffen, te veel of te weinig water of ongedierte. Controleer de hoeveelheid water, bemest regelmatig en pas op voor ongedierte. Verwijder aangetaste bladeren om de plant te ontlasten.
Hoeveel ruimte heeft een courgetteplant nodig?
Courgetteplanten hebben veel plek nodig om goed te groeien. Zorg voor ongeveer 1 meter ruimte tot de volgende plant. Heb je een klimmende courgette soort? Dan kun je ze wat dichter bij elkaar zetten.
Kunnen courgetteplanten giftig zijn?
Courgettes bevatten meestal maar heel weinig van de bittere stof cucurbitacine. Dat is veilig. Maar soms zit er toch te veel in. Dit kan gebeuren door een fout in de plant of door kruising met andere soorten, zoals sierpompoenen.
Proef daarom altijd eerst een klein stukje rauwe courgette.
Smaakt het bitter? Niet eten! Ook niet na het koken. Bittere courgette kun je ziek van worden.