0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 02-12-23 om 06:01 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Beits en houtolie gebruiken

Beits en houtolie gebruiken

Bescherm je hout duurzaam, zodat je er lang van kunt genieten! UV-stralen, regen, wind of temperatuurschommelingen, hout wordt aan veel invloeden van buitenaf blootgesteld, die het oppervlak scheuren, uitdrogen en gevoelig maken. Onze beitsen, houtoliën en wassen beschermen tegen weer en wind en je kunt er verouderde oppervlakken mee opwaarderen.

Vormvaste constructiedelen beschermen

Alle vormvaste constructiedelen zoals ramen, deuren en kozijnen moeten aan strenge eisen voldoen. Ondanks vochtigheid en temperatuurschommelingen mogen ze niet kromtrekken en moeten ze duurzaam tegen schimmel en andere schadelijke organismen beschermd worden. Hierbij kun je duurzame beitsen gebruiken. Bij bouwelementen op maat worden blokvaste beitsen gebruikt. Die laten meer waterdamp door en hebben een hoge elasticiteit en weersbestendigheid.

Verfvolgorde:

  • Bij onbehandeld, ruw hout moet je eerst hars, klevende en vettige resten verwijderen. Dit kun je het beste doen met een universeel verdunningsmiddel.
  • Na het gronden, waarbij het hout wordt beschermd tegen blauwkleuring en schimmel, dien je het tweemaal na te behandelen met duurzaam beschermende beits. Dit is niet alleen een decoratieve oppervlaktebescherming, maar voorkomt ook dat water in het hout dringt. Bovendien is de beits ademend, waardoor houtrot wordt vermeden.
  • Bij onderhoudsschilderwerk moet je beschadigde plekken helemaal wegschuren tot op het gezonde hout en de oude verflaag met schuurpapier of in water opgeloste loog opruwen.
  • Behandel beschadigde plekken eerst met grondverf, voordat je weer twee lagen met beschermende beits aanbrengt.

Hout beitsen | HORNBACH!

Niet maatgevende constructiedelen beschermen

Hier is tweemaal verven met een dunne laag houtbeschermbeits voldoende. De dunne, elastische laag van deze diep indringende beits volgt alle 'bewegingen' van het hout zonder dat de beitslaag scheurt. Ideaal is een 2-in-1-beits die het hout zowel tegen schimmel als tegen blauwkleuring beschermt. Niet-vormvaste constructiedelen zoals betimmering, omheiningen of tuinhuisjes dienen eerst gegrond en daarna twee keer met een gepigmenteerde houtbeschermingsbeits behandeld te worden. Deze beits is bijzonder waterafstotend en beschermt het hout tegen UV-stralen en mechanische invloeden.

Als vuistregel geldt:
matig aan weersinvloeden blootgestelde oppervlakken twee keer, sterk aan weersinvloeden blootgestelde oppervlakken drie keer verven.

Werkvolgorde:
Het oppervlak vrijmaken van harsige, kleverige en vette voorwerpen. Vervolgens het oppervlak twee tot drie keer verven, afhankelijk van de blootstelling aan weersinvloeden. Bij een onderhoudsbeurt de vergrijsde delen helemaal wegschuren tot op het gezonde (lichte) hout. Pas daarna een nieuwe verflaag aanbrengen.

Houtolie op de juiste wijze verwerken!

Het hout moet voor de eerste behandeling met de olie schoon, droog, zuig- en trekvast en stof- en vetvrij zijn. Alle hout moet vooraf eventueel nog goed geschuurd worden. Na deze voorbehandeling kun je de eerste olielaag aanbrengen. Geef je hout daarna voldoende tijd om te drogen, bijvoorbeeld een hele nacht, zodat de olie in de poriën van de onderste houtlaag kan uitharden. De olie die de volgende dag wordt aangebracht blijft dan in de bovenste laag zitten.

Als de tweede laag te vroeg wordt aangebracht, dan kan de eerste laag weer loslaten. De olie kan nu niet in de bovenste houtlagen blijven, maar zakt er weer diep in, en daarnaast krijg je geen tevredenstellend resultaat op het houtoppervlak. De aangegeven droogtijd dient dus absoluut aangehouden te worden!

Teveel olie voor het drogen met een katoenen lap wegvegen. Er mag nooit teveel olie op het oppervlak blijven liggen. Let op: gebruik hiervoor geen microvezeldoek!

Lucht geven!

Onze houtoliën bevatten aan de lucht drogende oliën zoals bijvoorbeeld lijnolie, die veel zuurstof nodig hebben bij het drogen. Als er tijdens het drogen niet genoeg zuurstof bijkomt, kan er een nare geur ontstaan. Zorg daarom voor bewegende lucht door middel van doortochten of door een ventilator te gebruiken.

Ook de met olie doordrenkte gebruikte doeken en pads hebben zuurstof nodig om te drogen. In samengefrommelde lappen en doeken hoopt zich warmte op, die tot spontane ontbranding kan leiden. Zodat het niet tot een brand komt, moeten deze lappen in water worden gedrenkt, uitgebreid worden gedroogd en mogen ze pas dan worden weggegooid.

Advies: HORNBACH houtoliën zijn gemaakt van zuivere natuurproducten, hier worden geen synthetische bindmiddelen voor gebruikt. Bescherming en onderhoud vormen de kern van onze houtolie. Daartoe kan de houtolie diep tot in het hout doordringen, waardoor het hout sterker en hoog belastbaar wordt. Juist buiten tonen HORNBACH houtoliën een duurzame beschermende werking en bewaren ze tegelijkertijd het aantrekkelijke uiterlijk van het materiaal.

Projecten die ook interessant zijn

naar boven