0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
Hornbach Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 07-12-22 om 15:14 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

We zijn gewend om ons licht te bedienen met schakelaars of dimmers en onze elektrische apparaten van stroom te voorzien dankzij stopcontacten. Het gebruik is eenvoudig maar de techniek erachter is een stuk moeilijker dan gedacht. Op deze pagina lees je alles over stopcontacten, hoe schakelaars werken en welke lampen wel of niet bediend kunnen worden met dimmers. Lees je in! Maar zelfs voor de echte doener is het aanleggen van elektra vaak een klus voor de vakman.

Stopcontacten

Stopcontacten . HORNBACH

Zonder stroom zouden we hulpeloos zijn – we leven immers in een tijd waarin een privé- en werkleven zonder elektrisch aangedreven apparaten niet meer voor te stellen is. Wij hebben stroom nodig en daarom ook stopcontacten, hoe lelijk ze er er soms ook uitzien. Net als bij vele andere dingen is er ook bij stopcontacten geen wonderstopcontact voor alle situaties – de diversiteit is enorm. Maar geen zorgen, wij hebben een groot assortiment in schakelmateriaal . Zo vind je altijd jouw gewenste type!

Stopcontacten - alles op een rijtje

De klassieker onder de stopcontacten en het meest gebruikte type in Europa is het geaarde stopcontact. Meestal verkrijgbaar in een enkele uitvoering. Een is te weinig? Geen probleem. Horizontale of verticale varianten met meerdere stekkeringangen bieden plek voor diverse apparaten en maken de latere aanschaf van een verdeler overbodig.

Geaarde stopcontacten kunnen ook over diverse functionaliteiten beschikken. Met USB-stopcontacten beschik je bijvoorbeeld altijd over een vaste plek voor het opladen van elektrische apparaten, stopcontacten met een verhoogde contactbescherming (stopcontacten met kinderbeveiliging) beschermen je kinderen tegen ernstige gevaren tijdens het spelen. Stopcontacten met een klapdeksel beschermen de binnenkant van het contact (ook speciaal verkrijgbaar voor vochtige ruimtes). Een afsluitbare deksel voorkomt bovendien dat onbevoegden stroom bij je kunnen aftappen. Maar dat was nog lang niet alles. In ons assortiment vind je ook stopcontacten voor luidsprekers, televisies en antennes, stopcontacten met oriëntatie- en nachtlicht, en nog veel meer.

Of het stopcontact in of op de wand gemonteerd wordt, hangt af van de montagewijze. Zo worden stopcontacten bij inbouwmontage in de wand ingebouwd. Daarbij is alleen nog de uitgangsaansluiting met afdekraam te zien. Bij opbouwmontage wordt het stopcontact op de wand aangebracht en met een beschermende behuizing afgedekt. Opbouwschakelaars en -stopcontacten zijn ideaal als het achteraf inbouwen van stopcontacten en schakelaars moeilijk gaat of zelfs helemaal niet mogelijk is (bijv. bij vakwerkhuizen). Stopcontacten kunnen tevens in holle wanden ingebouwd worden. Op kantoren en in werkplaatsen worden stopcontacten bovendien vaak in kabelgoten ingebouwd. Hiervoor zijn geschikte inbouwstopcontacten nodig.

Met behulp van de IP-beschermingsklasse weet je hoe gevoelig je elektrische apparaten zijn voor invloeden van buitenaf, zoals regen of vocht. Dit is handig om te weten als je schakelaars en stopcontacten in vochtige ruimtes of buitenshuis wilt monteren. De IP-beschermingsklasse bestaat altijd uit twee cijfers, waarbij het eerste cijfer staat voor de beschermingsgraad tegen aanraking en vreemde voorwerpen en het tweede cijfer voor de bescherming tegen water. Hoe hoger de cijfers, hoe hoger de bescherming.

Onderdelen van schakelaars

Afgezien van het stopcontact bestaan schakelaars uit drie delen: inzetstuk, frame en afdekking. Het visueel minst aantrekkelijke inzetstuk is verborgen in de wand en is verantwoordelijk voor de technische functie. Het frame verbindt de afdekking met het inzetstuk en is verkrijgbaar in een- tot vijfvoudige uitvoeringen. Afdekkingen zijn qua vorm en functionaliteit afgestemd op de verschillende functies van de schakelaar, zoals tuimelschakelaar, dimmer, SAT/antenne, UAE, enz. Omdat zowel het frame als de afdekking op de wand liggen en daarom zichtbaar zijn, is het vaak wenselijk om hier ook op kleur en ontwerp gelet worden.

Verschillende soorten schakelaars

Er zijn talloze schakelaars op de markt. Weten welke het beste voor jou van toepassing is? Bekijk hieronder het rijtje, wij hebben het voor je klaargezet!

Uitschakelaar

Uitschakelaars

Uitschakelaars zijn de klassiekers onder de schakelaars. Hiermee kan een lamp vanaf een bepaalde schakellocatie in- en uitgeschakeld worden. De schakelaar blijft in de positie waarin hij geschakeld is.

Tastschakelaar

Tastschakelaars

Net als bij uitschakelaars kan ook met een toetsschakelaar een lamp vanaf een bepaalde schakellocatie in- en uitgeschakeld worden. Hierbij springt de toetsschakelaar echter steeds terug in zijn uitgangspositie. Toetsschakelaars worden vaak gebruikt als er veel schakellocaties nodig zijn (bijv. in een trappenhuis). Deze sturen normaal gesproken een impulsschakelaar aan, die op zijn beurt de verbruikers in- en uitschakelt.

Wisselschakelaar

Wisselschakelaars

De wisselschakelaar is de afgelopen jaren in populariteit toegenomen. Hiermee kunnen lampen vanaf verschillende schakellocaties bediend worden.

Serieschakelaar

Serieschakelaars

Met een serieschakelaar kunnen twee lampen onafhankelijk van elkaar in- en uitgeschakeld worden. Hierbij wordt een binnenkomende stroomkabel in twee verdere kabels opgesplitst. Serieschakelaars worden tegenwoordig overwegend als tuimelschakelaar uitgevoerd. Deze worden meestal gebruikt in badkamers, keukens of woonkamers.

Kruisschakelaar

Kruisschakelaars

Niet zo heel populair, maar wel handig voor het bedienen van verlichtingsinstallaties zijn kruisschakelaars. Hiermee kunnen lampen vanaf meerdere schakellocaties in- en uitgeschakeld worden. Als er meer dan twee schakellocaties nodig zijn, kan een wisselschakelaar met kruisschakelaars uitgebreid worden. De stand van de afzonderlijke schakelaars is hierbij onafhankelijk.

Controleschakelaar

Controleschakelaars

Controleschakelaars zijn voorzien van een geïntegreerde glimlamp of led. Dit kleine controlelampje geeft aan of de verbruiker in- of uitgeschakeld is. Ook bestaat de mogelijkheid om de glimlamp permanent te laten branden als oriëntatiehulp.

Jaloezieschakelaar

Jaloezieschakelaars

Jaloezieën, rolluiken, markiezen of dakramen kunnen met een elektromotorische aandrijving uitgerust worden. Met de afzonderlijke tuimelaars van de jaloezieschakelaars kunnen deze in de gewenste richting bewogen worden. En dat zonder al te veel krachtsinspanning.

Mix & match

Normaal zijn schakelaars fabrikantafhankelijk, waardoor componenten van verschillende fabrikanten niet compatibel zijn. Als je bijvoorbeeld een frame en afdekking van fabrikant A hebt gekocht, moet je ook de inzetstukken van fabrikant A gebruiken. Ook tuimelaars en centraalplaten zijn fabrikantspecifiek op elkaar afgestemd. Binnen een merk zijn de inzetstukken grotendeels met alle series compatibel. Om op safe te spelen, kun je vooraf een vakman raadplegen.

Sfeervol licht met dimmers

Thuis is de plek waar je je op je best voelt en waar je je wilt ontspannen. Daar hoeft dus niet altijd alle verlichting te branden. Met dimmers kun je de helderheid van het licht individueel regelen en zo aan je sfeer aanpassen.

Dimmers . HORNBACH

Dimmers - alles op een rijtje

Er zijn dimbare en niet-dimbare lampen. Voor de installatie is het belangrijk dat altijd de juiste dimmer met de juiste lamp ingebouwd wordt. Omdat er in het verleden wel eens problemen waren, hebben fabrikanten gekozen voor een eenduidige markering van dimmers en lampen.

Vier letters bepalen nu of een lamp wel of niet gedimd kan worden: R, L, C, M, of een combinatie daarvan.

  • R staat voor ohmse belasting (bijv. 230V-gloeilampen)
  • L staat voor overwegend inductieve belasting (bijv. gewikkelde/conventionele trafo’s)
  • C staat voor overwegend capacitieve belasting (bijv. elektronische trafo’s)
  • M staat voor motoren (bijv. toerentalregelaars)

Ook op trafo’s staan deze symbolen. Voor de juiste apparaatcombinatie is het dan belangrijk dat dimmer en trafo over minstens één dezelfde letter beschikken. Let op: achter een dimmer mogen geen L- en C-belastingen worden gecombineerd, omdat deze niet door de dimmer geregeld kunnen worden.

Kies de dimmer op basis van het type belasting. Ga daarnaast na welke lamp ze gebruiken en of deze met een trafo (laagspanning) of direct via de netspanning (230V) werkt. Deze informatie is normaal gesproken te vinden op de verpakking, op de lamp zelf of raadpleeg een vakman.

Dimmen is in! Daarom zijn er tegenwoordig tal van dimbare lampen op de markt.

Soorten lampen in één oogopslag

  • Gloeilampen 230 V, fitting E14 / E27, dimbaar.
  • 230 V halogeen hoogspanning, fitting GU10, dimbaar.
  • Laagspanning 12 V met elektronische trafo, fitting G4, GX/GU 5,3, GY 6,35, dimbare lamp, dimbare of niet-dimbare trafo.
  • Laagspanning 12 V met conventionele trafo, fitting G4, GX/GU 5,3, GY 6,35, dimbare lamp, dimbare of niet-dimbare trafo.
  • Ledlampen, vele fittingen. Dimbare en niet-dimbare varianten.
  • Spaarlampen, vele fittingen. Dimbare en niet-dimbare varianten (raadpleeg de informatie van de fabrikant).

Draaidimmer

Draaidimmers beschikken over een praktische draaiknop waarmee het licht individueel geregeld kan worden. Het licht kan in- en uitgeschakeld worden door op de draaiknop te drukken. Het dimeffect wordt bereikt door de draaiknop naar rechts of links te draaien.

Tastdimmer

Ook bij tastdimmers kan het licht in- en uitgeschakeld worden door op de knop te drukken. Om het licht te dimmen wordt hier niet gedraaid, maar gedrukt. En wel naar boven of beneden. Anders dan bij draaidimmers kan het licht door lang indrukken van de knop naar boven of beneden worden gedimd.

Universele dimmers

Universele dimmers zijn er in een draai- en aanraakversie. Hiermee kunnen bijna alle soorten belastingen gedimd worden. Als je na inbouw van een nieuwe lamp een ander type belasting nodig hebt, hoef je geen nieuwe dimmer te kopen en bespaar je dus geld.

Leddimmers

Ledlampen zijn de lampen van de toekomst, omdat ze slechts één vijfde van de energie van gewone lampen verbruiken. Alleen zijn niet alle leddimmers compatibel met alle ledlampen. Let erop dat je de juiste dimmer voor de ledlamp (de dimbare belasting staat op de dimmer: R, L C) gebruikt. De meeste grote fabrikanten van schakelaars werken inmiddels samen met verschillende fabrikanten van lampen en geven precies aan welke ledlampen geschikt zijn.

Sensordimmers

Met een sensordimmer kunnen lampen door aantippen van het sensoroppervlak in- en uitgeschakeld worden en door langer aanraken traploos in helderheid aangepast worden. Als de dimmer wordt uitgeschakeld, wordt de gekozen helderheid opgeslagen en bij het inschakelen van de dimmer weer toegepast.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven
HORNBACH