Handleiding

Elektra aanleggen

Als je gaat verbouwen of een extra ruimte creëert, moet je vaak ook de elektriciteit aanleggen. Hier laten we je stap-voor-stap zien hoe je op verschillende manieren de elektrische installatie in jouw woning aanlegt. Dus je kunt direct aan de slag!

uitdaging
Elektra aanleggen

Volg altijd de veiligheidsinstructies

Als je zelf elektra gaat installeren, moet je te allen tijde veilig te werk gaan. Let op: alle werkzaamheden aan onderdelen waarop spanning staat mogen alleen door hiervoor opgeleide elektriciens worden uitgevoerd!

Alleen elektriciens mogen:

  • garanderen dat het onderdeel spanningsvrij is;
  • zekeringen uitschakelen;
  • zekeringen tegen opnieuw inschakelen door derden beschermen;
  • installatiecomponenten aansluiten;
  • installaties controleren, opleveren en in bedrijf nemen;
  • het verzoek om aansluiting van installaties aan het elektriciteitsnet indienen.

Dit heb je nodig voor je project

Materialen

Kabels onder pleisterwerk plaatsen

01

Bij het leggen van kabels onder pleisterwerk moet je eerst de randen van de gleuf uitmeten en aftekenen. Let hierbij op het installatiebereik voor woonvertrekken. Nu kun je gemakkelijk een gleuf voor de kabel in de muur maken met een bijtel en een vuisthamer.

 Stap 1 . Elektrische installatie . HORNBACH
02

Met een muurfrees gaat dat sneller en door een automatische afzuiging beperk je de stofontwikkeling aanzienlijk. Maar eerst moet je weer de randen van de gleuven uitmeten en aftekenen.

 Stap 2 . Elektrische installatie . HORNBACH
03

Zet de kabel vervolgens vast met kabelklemmen die je op grotere afstanden moet aanbrengen. Plamuur de gleuf weer dicht met muur- en plafondpleister. Om de kabels gemakkelijker te kunnen vervangen, kun je ze ook in lege buizen leggen. Vul de muur ten slotte met pleister en maak deze glad.

 Stap 3 . Elektrische installatie . HORNBACH

Kabels op pleisterwerk plaatsen

04

Allereerst laten we je zien hoe je kabels in een installatiebuis met kabelklemmen plaatst. Boor eerst een gat waarin je de klembeugel met een plug en een schroef kunt bevestigen. Breng op afstanden van telkens 30-40 cm de volgende klembeugels aan.

 Stap 4 . Elektrische installatie . HORNBACH
05

Je kunt de beschermbuis nu gemakkelijk in de klembeugels klikken. Alle kabels, ongeacht de ondergrond, worden uitsluitend horizontaal of verticaal geleid.

 Stap 5 . Elektrische installatie . HORNBACH
06

In de buurt van een hoek moet je aan weerszijden een klembeugel bevestigen om de hoek stabiel te maken.

 Stap 6 . Elektrische installatie . HORNBACH
07

Nu laten we je zien hoe je kabel plaatst met drukklemmen. Opbouwinstallaties met drukklemmen blijven zichtbaar. De uit twee delen bestaande klemmen die in verschillende maten verkrijgbaar zijn, bevestig je met schroeven in voorgeboorde gaten. In verticale richting mogen de afstanden tussen de klemmen wat groter zijn dan in horizontale richting.

 Stap 7 . Elektrische installatie . HORNBACH
08

Steek het bovenste deel van de klem direct op de kabel zodat deze vastklikt.

 Stap 8 . Elektrische installatie . HORNBACH
09

Als de kabel van richting verandert, moet je aan weerszijden drukklemmen dicht bij de bocht in de kabel aanbrengen om de hoek te stabiliseren.

 Stap 9 . Elektrische installatie . HORNBACH

Kabels strippen

10

Leg de stroomkabel (NYM of NYY) in de opengeklapte kabelstripper. Stel het gereedschap zo in dat het ingebouwde mes op de juiste positie komt en klap vervolgens de beide halve schalen van het gereedschap dicht.

 Stap 10 . Elektrische installatie . HORNBACH
11

Pak de dichtgeklapte striptang goed vast en draai deze 2 of 3 keer in beide richtingen om de eigen as. Trek het gereedschap vervolgens los met de doorgesneden kabelmantel.

 Stap 11 . Elektrische installatie . HORNBACH
12

Strip de vrijgekomen afzonderlijke aders nu met de striptang op ongeveer 1 cm. Voor het verwijderen van de isolatie van de aders moet altijd stripgereedschap, idealiter een automatische striptang, gebruikt worden.

 Stap 12 . Elektrische installatie . HORNBACH

Stopcontacten en schakelaars plaatsen

13

Neem de boorgaten nauwkeurig over van het installatieschema op de muur. Neem daarbij de gebruikelijke installatiegebieden in acht. Maak vervolgens de gaten voor de stopcontacten met een boormachine met gatenboor. Bij lichte scheidingswanden, gipskarton, moet je een speciale hollewanddoos gebruiken.

 Stap 13 . Elektrische installatie . HORNBACH
14

Voordat je het stopcontact plaatst, breek je de opening voor de kabeldoorvoer aan de achterkant van het stopcontact uit waardoor je de installatiekabel kunt steken. Plaats het stopcontact en schroef deze vast.

 Stap 14 . Elektrische installatie . HORNBACH

Kabels in de grond leggen

15

Graaf eerst een goot van minimaal 70 cm. diep. Verwijder alle stenen. Steek de kabel in een speciale kabelbuis of dek deze later af met een kabelafdekking. Gebruik uitsluitend kabels die geschikt zijn om in de grond te leggen. Dek ter beveiliging de gelegde kabel af met een waarschuwingsband, let op de sterkstroomkabel.

 Stap 15 . Elektrische installatie . HORNBACH
16

Zet de kabel in de goot vast en stort daar ongeveer 10 cm zand op. Houd een afstand van minimaal 30 cm aan tot sterkstroom- en telecomkabels.

 Stap 16 . Elektrische installatie . HORNBACH
17

Dek de kabelgoot vervolgens af met bijvoorbeeld de uitgegraven stukken gras. Installeer een aardlekschakelaar voor persoonlijke bescherming. Aansluiting en ingebruikname van de installatie mag uitsluitend door een elektricien gedaan worden.

 Stap 17 . Elektrische installatie . HORNBACH

Let op!

De laatste stap, het aansluiten van de componenten van de installatie, mag uitsluitend door een elektricien worden uitgevoerd.

Elektricien . Elektrische installatie . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn