Door drukte kan de bezorging langer duren. Onze vestigingen zijn weer geopend.

0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
Advies

Hout voor meubelbouwprojecten kiezen

Leestijd 6 min.
Houtsoorten . HORNBACH

Afhankelijk van je meubelbouwproject en je smaak kun je verschillende houtsoorten gebruiken bij het maken van je eigen meubelen. Daarom hebben we een kleine houtgids voor je samengesteld!

Niet iedere houtsoort is gelijk

Afhankelijk van je meubelbouwproject en je smaak kun je verschillende houtsoorten gebruiken bij het maken van je eigen meubelen. Daarom hebben we een kleine houtgids voor je samengesteld!

Lijsten en latten

Lijsten en latten . HORNBACH

Lijsten en latten zijn constructieve elementen van grenen- of vurenhout die kamergedroogd zijn. Een uitzondering wordt gevormd door pas gezaagde producten. Je hebt hierbij keuze uit verschillende afmetingen en lengten in gezaagde of geschaafde kwaliteit, maar de lijsten en latten zijn ook verkrijgbaar als geïmpregneerd hout.

Toepassing

Lijsten en latten worden meestal als onderconstructie gebruikt. Daarom moeten ze afhankelijk van het toepassingsgebied worden beschermd tegen vocht en schimmel.

OSB-platen

OBS platen . HORNBACH

OSB is de Engelse afkorting van Oriented Strand Board, ofwel 'plaat gemaakt van gerichte houtschilfers'. OSB-platen zijn platen die bestaan uit meerdere lagen dunne houtschilfers, strands, met een vooraf bepaalde vorm en dikte. De bovenste en onderste houtschilfers zijn in de lengte uitgericht en de middelste daar dwars op. Daardoor is de buigvastheid groter dan bij gebruikelijke spaanplaten. De verlijming en de vezelstructuur geven de OSB-plaat zijn kenmerkende uiterlijk.

Toepassing

OSB-platen worden bij de bouw van huizen en interieur- en meubelbouw gebruikt. OSB wordt onderverdeeld in OSB/1 tot OSB/4. Onze op maat gezaagde OSB/3-platen zijn geschikt als dragend onderdeel van meubels, ook in vochtige ruimtes.

Spaanplaat

Spaanplaat . HORNBACH

Spaanplaten bestaan uit kleine houtschilfers die onder druk met lijm tot een homogene plaat worden geperst. Het oppervlak is geslepen.

Toepassing

Spaanplaten zijn zeer geschikt voor het maken van meubels, vloeren, muren en plafonds en voor bouw- en renovatiewerkzaamheden. Spaanplaten worden aan de hand van de verlijming onderverdeeld in P1 tot P7. Onze spaanplaten hebben verlijmingsklasse P3 en zijn daardoor ook geschikt als niet-dragend onderdeel van meubels in vochtige ruimtes.

MDF-platen

MDF platen . HORNBACH

MDF-platen zijn vezelplaten met een gemiddelde dichtheid die in alle richtingen dezelfde structuur hebben. De dichtheid bedraagt 600 tot 900 kg/m3. MDF-platen hebben een zeer fijn oppervlak. Ze worden machinaal bewerkt. De randen zijn glad en vast.

Toepassing

Gezien de eigenschappen zijn MDF-platen ideaal geschikt voor het maken van meubels.

Compacte HPL-platen

HPL platen . HORNBACH

Compacte HPL-platen, High Pressure Laminate/hogedruklaminaat, zijn zeer robuuste platen van gelaagd materiaal. De kernlaag bestaat uit papier en hars, de deklagen uit papier en melaminehars. De oppervlakken zijn of aan beide kanten wit of als gedecoreerd oppervlak vormgegeven. De compacte HPL-platen voldoen aan brandklasse B2. De platen zijn zeer robuust en moeten daarom worden voorgeboord.

Toepassing

Deze platen zijn geschikt voor binnen en voor beschermde buitengebieden conform DIN E 438-4 [2005-04]. Ze worden tevens gebruikt als werkbladen, wandbekleding in sanitaire ruimtes en voor afdekkingen.

Multiplex

Multiplex . HORNBACH

Multiplex platen bestaan uit ten minste drie lagen hout. De lagen worden onder een hoek van 90° met elkaar verlijmd, wat de houtkenmerken zoals opzwellen en krimpen in evenwicht brengt. Daardoor werken de verschillende lagen tegen elkaar in, waardoor de gehele plaat minder de neiging heeft krom te trekken.

Hout & plaatmateriaal kopen? Bestel eenvoudig online

Project die ook interessant zijn

naar boven

Wij gebruiken cookies om het winkelen bij HORNBACH gemakkelijker te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies. Meer informatie

x