Houten terras aanleggen

Creëer met houten vlonderplanken een sfeervol houten terras! Met onze stap voor stap-handleiding kun je zelf aan de slag gaan met het aanleggen van je houten vlonder. Stroop de mouwen op en ga ervoor!
Dit heb je nodig voor je project
Voorbereiding
Terras markeren
01Markeer het terrasoppervlak met touw en houten paaltjes. Voeg 20 cm toe aan de lengte en breedte. Nu kun je ook nog uitproberen of je tuinmeubels op het oppervlak passen.
Graaf vervolgens het afgezette stuk met een spade of schop diep genoeg uit: de bovenkant van de terrasplanken moet op de juiste hoogte onder je tuindeur komen. Gebruik een winkelhaak om een rechte hoek te krijgen.


Zorg dat het terras een helling heeft van 2%, die van het huis afloopt. Houd bij het graven al rekening met de helling. Hier zie je de opbouw van lagen, vanaf de bovenkant van het terras:
1. Vlonderplanken
2. Bevestigingsclips of vlonderplankschroeven
3. Onderbalk
4. Tegeldrager
5. Betontegel
6. Worteldoek
7. Straatzand
8. Grind


Helling instellen
03Span ter hoogte van de vlakke bovenrand van het terras enkele touwen en lijn ze horizontaal uit. Zet een markering na een meter terrasbreedte, door op een paaltje een stukje plakband te plakken, 2 cm onder het touw. Herhaal deze stap na elke meter terrasbreedte met nog eens 2 cm, tot aan het einde van het terrasoppervlak. Bevestig het touw ter hoogte van de markeringen. Zo krijg je een gelijkmatige helling van 2%.


Aantrillen en verdichten
04Verdicht het oppervlak met de trilplaat. Breng 20 cm grind of split aan, verdeel het gelijkmatig en verdicht dit ook. Maak het oppervlak zo vlak mogelijk!
Hier bovenop komt straks (in stap 5 en 6) nog een laag straatzand, van ongeveer 4 cm. Dit is nodig om de betontegels nauwkeurig uit te lijnen (in stap 8).


Breng met richtlatten of reilatten het zand op de gewenste hoogte en lijn het uit. Dit kun je het best als volgt aanpakken: voor elk T-profiel gebruik je een hoopje zand. Druk het T-profiel hier in. Maak gebruik van de touwen, de richtlatten en de juiste helling om het oppervlak uit te lijnen.


Is er nog ruimte tussen de profielen? Vul dit op met zand en egaliseer het met een reilat. Nog steeds ruimte over? Herhaal dan de voorgaande handeling! Dus: opvullen met zand en egaliseren met een reilat. Daarna kun je de touwen verwijderen.


Onkruid voorkomen
07Leg worteldoek over het oppervlak van jouw terras. Dit gaat onkruid tegen. Rol banen van de rol af en leg het neer met een overlap van 10 cm.


Betontegels leggen
08Leg betontegels neer als ondersteuning van de onderconstructie. Houd afstanden aan van ongeveer 40 - 50 cm tussen de tegels, afhankelijk van de dikte van de onderconstructie en de planken. Je wilt niet dat de balken of planken doorbuigen!
Tip: gebruik een houten plankje als sjabloon, om een gelijkmatige tegelafstand aan te houden.


Montagewerkzaamheden
Gebruik een tegeldrager bij de montage, om zo de juiste afstand aan te houden. Leg een tegeldrager op elke betontegel, want deze verlengt de levensduur van het hout van de onderconstructie. Als je de onderconstructie in de lengte monteert, is er een ruimte van 1 cm noodzakelijk. Dan heeft het hout de ruimte om op te zwellen.
Afhankelijk van het legpatroon worden de planken stotend gelegd. De onderconstructie moet je op de plekken waar 2 kopse kanten bij elkaar komen verdubbelen.


Onderconstructie vastschroeven
10Schroef de onderconstructie vast aan de betontegels. Dit doe je als volgt: boor met een houtboor door de onderconstructie heen. Boor met een steenboor een gat voor de plug in de betontegel. Sla een slagplug er voor de helft in en schroef deze met de accuboormachine tot het einde erin.
Zorg dat je de boorgaten van de houten planken aan iedere kant voorboort. Gebruik hiervoor een zelfgemaakt boorsjabloon. Je kunt ook clips in plaats van schroeven gebruiken, voor een onzichtbare bevestiging.


Terrasplanken monteren
11Houd bij het vastschroeven van de planken rekening met de breedte van de planken en de onderconstructie. Monteer de planken op een afstand van 1 cm van de muur. Schroef de planken vast aan de onderconstructie. Gebruik hiervoor houtschroeven van roestvrij staal.


Afwerking van de randen
Uitstekende planken afzagen
12Laat de vlonderplanken uitsteken aan de zijkanten. Deze uitstekende delen kun je na de montage in een keer met een handcirkelzaag afzagen. Schuur de zaagranden met schuurpapier.


Terrasrand plaatsen
13Voor een nette afwerking kun je rondom het terras houten planken plaatsen. Schroef deze als volgt vast: van bovenaf door de onderconstructie, of zijdelings direct in de onderconstructie - afhankelijk van hoe de onderconstructie loopt.


Voor ventilatie zorgen
14Zorg dat er voldoende luchtcirculatie is! Let daar vooral op bij het monteren van de terrasranden. Luchtcirculatie verlengt de levensduur van een houten terras.


Kopse kanten afwerken
15Een houten terras wordt voortdurend blootgesteld aan het weer. Vooral de kopse kanten (zaagkanten) zijn erg gevoelig voor vocht. De levensduur van het hout wordt verhoogd wanneer je deze plekken een beschermende laag geeft.


Tips en tricks
De juiste locatie
Een nieuw houten terras kun je het best aanleggen op een plek in de zon of halfschaduw. Vermijd plekken met bomen in de buurt. Hierdoor wordt het hout sneller vochtig en is de kans op uitglijden groter door algvorming. Ook het risico op rot en schimmel is groter in de buurt van bomen.
FSC®-keurmerk
Hout met het FSC®-keurmerk komt uit milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde bosbouw. Het hout is onafhankelijk gecertificeerd, volgens de strenge richtlijnen van het FSC (Forest Stewardship Council). Let op FSC-gecertificeerde producten.