0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 01-12-23 om 06:42 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Alles over tuinhuizen

Alles over tuinhuizen

Jij wilt graag een huisje in de tuin? Dat is te regelen! Bij HORNBACH zijn er genoeg mogelijkheden. Wat zijn de verschillen in materiaalsoorten? Welke soorten contructies heb je bij tuinhuizen? Je leest alles wat je moet weten over tuinhuizen op deze pagina!

Materiaalsoorten voor je tuinhuis

Je wilt graag een tuinhuis, en nu moet je nog kiezen wát voor een! Het begint bij de materiaalsoort. Bij HORNBACH zijn er veel mogelijkheden. Wij leggen je alle voor-en nadelen uit zodat de keuze wat makkelijker wordt. En vergeet niet: jouw persoonlijke smaak telt natuurlijk ook!

Tuinhuizen van metaal of kunststof

Tuinhuizen van metaal of kunststof bestaan gewoonlijk uit gepoedercoat plaatstaal of polypropyleen. Voor als je het je afvraagt: polypropyleen is een vrijwel onbreekbaar plastic. Dat maakt tuinhuizen robuust en stevig.

De voordelen van een metalen- of kunststof tuinhuis:

 • onderhoudsvrij
 • UV-bestendig
 • recyclebare materialen
 • dakconstructie van staal
 • metaalversterkte muurprofielen
 • snelle en eenvoudige montage
 • modulair bouwsysteem (uitbreidbaar)
 • geen verf, verwering of roest

Metalen tuinhuis

Metalen tuinhuizen zijn handig om je gereedschap in op te bergen. Het enige onderhoud is eens in de paar jaar eventueel de deuren smeren!

Metalen tuinhuizen . HORNBACH

Kunststof tuinhuis

Een kunststof tuinhuis is praktischer dan je misschien denkt. Als je een milieuvriendelijke keuze wilt maken dan is dit een goede optie. Ze bestaan gewoonlijk uit polypropyleen en dit materiaal is goed recyclebaar. Een kunststof huisje is eenvoudig te monteren en UV-bestendig. Het is daardoor een veelzijdig alternatief voor een metalen- of houten tuinhuis.

Kunststof tuinhuizen . HORNBACH

Houten tuinhuizen

Hout behoort tot ons meest geliefde bouw- en constructiemateriaal. En dat is niet gek! Het heeft veel positieve eigenschappen en is dus ook een top materiaal voor houten tuinhuizen. Bijzonder populair is de blokhut van massief hout.

Natuurlijk materiaal om je lekker in te voelen

Blokhutten bestaan uit onbehandeld naaldhout. Meestal is dit vurenhout. Deze houtsoort heeft een geelwitte kleur. De structuur is gelijkmatig en het hout is bijzonder taai en elastisch. Je kunt blokhutten voor veel dingen gebruiken. Er zijn twee eigenschappen die hierin een belangrijke rol spelen: de uitvoering en de dikte van de planken. Zo kan een blokhut bijvoorbeeld dienen als tweede woning, schuur of garage. Houd daarbij rekening met het volgende:

hoe dikker de planken, hoe stabieler het huis!

De montage vindt plaats met een eenvoudig insteek- en schroefsysteem in de klassieke plankvariant met afronding aan het uiteinde.

Houten tuinhuizen . HORNBACH

Advies

Onze tuinhuizen zijn leverbaar met een plankdikte van 19 mm tot 70 mm. De volgende bouwprincipes zorgen voor een eenvoudige opbouw en een waterdichte aansluiting van de afzonderlijke planken:

 • 19 – 28 mm, met enkele groef
 • 40 – 45 mm, met dubbele groef
 • 70 mm, met drievoudige groef

De vloer in blokhutten bestaat gewoonlijk uit messing- en groefplanken. Deze worden vooraf op grondbalken gelegd. Deze impregnering beschermt de houten vloer tegen schimmel en vuil.

Hout leeft!

Hout leeft en blijft door verschillende weersomstandigheden continu in verandering. In het eerste jaar zijn de veranderingen het meest opvallend. Zelfs vakkundige droging en goede houtbescherming kan dit niet tegen gaan. Wanneer het hout nat wordt, zet het uit. Hierdoor 'groeien' de muren van je houten tuinhuis als het ware een paar centimeter. Het vormt weer terug wanneer het droogt.

Deze uitzetting en inkrimping van het hout kan een aantal gevolgen met zich meebrengen:

 • kromming van planken en balken,
 • lekkage van hars,
 • scheurvorming.
Hout heeft dus de eigenschap continu in verandering te zijn. Deze kennis is belangrijk om te onthouden bij het bouwen van een blokhut. Zo mogen de planken niet door meerdere planken met elkaar in verbinding zijn, bijvoorbeeld door een schaag. Ze moeten gelijkmatig kunnen uitzetten en krimpen. Zorg er dus voor dat je hieraan denkt. Anders kan de hut vervormen.

Dit geldt ook voor de installatie van ramen en deuren. Deur- en raamstrips mogen alleen met het raam of de deur worden verbonden. En dus nooit met de planken.

Kies uit verschillende houtsoorten

Tuinhuizen, priëlen of paviljoens zijn meestal verkrijgbaar in verschillende houtsoorten. Voornamelijk is dit geïmpregneerd naaldhout. Hieronder beschrijven we alle voordelen per houtsoort op een rij.

 • 
				Geïmpregneerd naaldhout . HORNBACH

  Geïmpregneerd naaldhout

  + Voorbehandeld met zout; krijgt hierdoor een groenachtige kleur

  + Voorbehandeling beschermt het tegen aantasting door schimmels en insecten

  + Niet bestand tegen UV-licht en wordt in de loop der jaren grijs

  + Bevat natuurlijk restvocht

  + Na twee tot drie maanden goed weer kun je het nabehandelen

 • 
				Douglashout . HORNBACH

  Douglashout

  + Van nature bestand tegen insecten en schimmels

  + Harde, maar dynamische houtsoort

  + Meestal technisch gedroogd en gevingerlast

  + Na een tijd vormt zich op het hout een glanzend, grijs-zilverachtig oppervlak dat als natuurlijke bescherming dient

  + roodachtige tint wordt langer behouden door UV-beschermende beits met open structuur

 • 
				Verlijmd hout . HORNBACH

  Verlijmd hout

  + Hoogwaardige verbinding tussen meerdere houten delen

  + Gedroogd en weersbestendig aan elkaar verbonden

  + Balken zijn minder gevoelig voor scheuren

  + Voorbehandeling beschermt het tegen aantasting door schimmels en insecten

  + Geschikt om te schilderen

  + Ga voor een beits met open structuur

Gewoon een combi

Is de klassieke garage niets voor jou? Gebruik dan je blokhut als garage! Het zorgt voor een totaal andere uitstraling én je hebt genoeg ruimte voor je auto en garagespullen. Carportgarages zijn een mooie combi van de voordelen van een carport met die van een garage.

Multifunctionele platen (MFP)

De multifunctionele plaat (MFP) is een hoogwaardige variant van de spaanplaat. Oftewel; deze is van hout gemaakt. Het kan goed tegen verschillende temperaturen. Hierdoor is het een ideaal product voor buitengebruik zoals terrasoverkappingen, luifels, carports of tuinhuizen.

Andere eigenschappen in het gebruik van multifunctionele platen:

 • maximale breeksterkte
 • makkelijk in transport door licht gewicht
 • vochtbestendige verlijming
 • veelzijdig inzetbaar
 • aantrekkelijk en natuurlijk uiterlijk

Duotech - robuust met een natuurlijke uitstraling

Duotech is een verder ontwikkelde mix van kunststof. De structuur van de oppervlakte lijkt sterk op die van hout. Hierdoor is het bewerken van dit product te vergelijken als bij hout: je kunt het schilderen, zagen en boren. Duotech is robuust, stabiel en bestand tegen veel weersomstandigheden!

Duotech . HORNBACH

Welke constructies zijn er bij tuinhuizen?

Er zijn veel manieren om een tuinhuis te bouwen: insteek- en schroefsystemen, elementbouw- of blokhutsystemen: aan de keuze zal het niet liggen! Maar zorg vooral voor een paar helpende handen. Dan wordt het allemaal een stukken makkelijker. Én je kunt je nieuwe tuinhuis gelijk vieren met een BBQ. In de handleiding ' Tuinhuis bouwen' lees je stapsgewijs hoe je je tuinhuis in elkaar zet.

 • 
				Insteek en schroefsystemen . HORNBACH

  Insteek- en schroefsystemen

  Hier worden de verschillende profielplanken eenvoudig op elkaar geschoven en vastgeschroefd. De montage hiervan duurt langer dan bij een tuinhuis met elementbouwsysteem. De buitenliggende rechtopstaande balken beschermen zowel de kopse kanten van het huisje als de schroefkoppen tegen de weersomstandigheden. Door deze constructieve houtbescherming gaat je tuinhuis langer mee.

  + Voordeel: doordat je zelf alles monteert is het een goedkoop alternatief voor het blok- en elementsbouwsysteem.

 • 
				Elementsbouwsystemen . HORNBACH

  Elementbouwsystemen

  In vergelijking met andere systemen is de montage veel eenvoudiger en sneller. Ze bestaan namelijk uit voorgemonteerde elementen die net als bij het insteek- en schroefsysteem eenvoudig en snel op elkaar worden geschoven en vastgeschroefd worden. Om sneller te kunnen monteren zijn bij de meeste soorten zelfs de dak- en vloerelementen voorgemonteerd. De dubbele elementframes zorgen voor een enorm stabiele constuctie. Afdekstrips bieden langdurig blijvende bescherming.

  + Voordelen: eenvoudige en tijdbesparende montage door voorgemonteerde wanden, goede prijs-kwaliteitsverhouding.

 • 
				Blokhutsystemen . HORNBACH

  Blokhutsystemen

  Bij een blokhutsysteem worden er voorgemonteerde houten planken met een tand- en groefsysteem gebruikt die aan het uiteinde ingekeept zijn. Hierdoor krijgt de blokhut zijn karakteristieke uitstraling bij de hoeken. Dit is goed zichtbaar wanneer de planken op elkaar worden gestapeld.

  + Voordelen: door de innovatieve CNC-freestechniek zijn de planken op maat gezaagd. Er is een snelle en eenvoudige montage mogelijk. De inkepingen in de planken zorgen voor veel stabiliteit in de wanden. Hierdoor zijn ze bestemd tegen weer en wind. De facetranden zorgen ook voor een mooie uitstraling. Door de directe schroefverbinding van de losse planken is het ook nog eens onderhoudsvrij.

Een mooi alternatief

Met een paviljoen of een prieel creëer je een bijzondere blikvanger in de tuin; een eigen plekje! Paviljoens van hout worden snel geplaatst en gemonteerd. Ze zijn flexibel te gebruiken en verkrijgbaar in vele maten, vormen en zelfs kleuren!

Hoe maak ik het dak van mijn tuinhuis?

Dakbedekking

Na het kiezen van je tuinhuis moet je nog steeds nadenken over welke soort dakbedekking het moet hebben. Een tuinhuis blijft langer waterdicht wanneer de dakbedekking goed in orde is.

Dakvilt
Bij de levering van een blokhut wordt meestal één laag dakvilt meegeleverd. Dit is meestal een standaard dakvilt voor de eerste bedekking. Het is echter geen eindafwerking. Het is dus belangrijk om in korte tijd na het plaatsen van de blokhut of het tuinhuis de definitieve dakbedekking aan te brengen. Je wilt natuurlijk dat je tuinhuis uiteindelijk waterdicht is. Er zijn varianten die wat meer op langetermijngebruik gericht zijn.

Plat dak
Bij tuinhuizen met een plat dak of dak met een enkele helling blijft het water langer op het dak staan dan tuinhuizen met een zadeldak. Een plat dak moet je daarom permanent beschermen tegen het weer. Vervang het dakbedekkingsvilt na ongeveer 2 maanden voor zelfklevend dakleer. Dit sluit het dak goed af en beschermt tegen de weersinvloeden.

Hellend dak
Voor zadeldaken is een standaard dakvilt ook niet voldoende als dakbedekking. Afhankelijk van de weersomstandigheden moet de toestand en de dichtheid van het dakvilt hierdoor regelmatig worden gecontroleerd. Het kan zijn dat het dak vaker opnieuw moet worden bedekt.

Bitumen shingles
Bitumen shingles worden veel gebruikt op schuine of hellende daken. je kunt shingles direct op het dakbeschot van je tuinhuis leggen. Ze beschermen het dak meteen na plaatsen tegen de weersomstandigheden. Effectief én duurzaam! Hoe je het tuinhuis met bitumen shingles bedekt? Dit lees je in de handleiding.

Bitumen dakbedekking . HORNBACH

Heb ik een bouwvergunning nodig voor een tuinhuis?

Wanneer je je tuinhuis tot in de puntjes uitgedacht hebt, wil je natuurlijk meteen beginnen. Maar wacht! Er is nog één belangrijk ding om helder te hebben: de bouwvergunning. Je wilt tenslotte niet je tuinhuis weer afbreken als hij eenmaal staat!

Er zijn drie bepalende factoren hiervoor:

 1. Hoe groot wordt je tuinhuis?
 2. Hoe wordt het tuinhuis gebruikt?
 3. Waar op jouw grond wil je je tuinhuis neerzetten?
Je hebt dus een vergunning nodig wanneer je tuinhuis een bepaalde grootte overschrijdt. Deze informatie kun je vinden bij je gemeente.

In veel gevallen kun je een blokhut of tuinhuis plaatsen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Een van de voorwaarden is dat je tuinhuis niet hoger mag zijn dan 3 meter. Een andere voorwaarde is dat je hem niet als slaapkamer of keuken gebruikt.

De totale oppervlakte van ‘bijbehorende gebouwen’ mag niet meer zijn dan 30m². Onder bijbehorende gebouwen vallen tuinhuizen, veranda’s, garages, carports, fietsenstallingen etc.

Zeker zijn van je zaak? Check de regelgeving in jouw gemeente!

De plaatselijke wetgeving kan altijd anders zijn. Wil je zeker weten of je jouw tuinhuis zonder vergunning of melding kunt plaatsen? Check dan altijd even bij je eigen gemeente.

Tuinhuizen vanaf €400,- worden gratis thuisbezorgd!

Tuinhuis encyclopedie

Hoe ziet een pagodedak eruit? Wat is het voordeel van EPDM-folie? In deze begrippenlijst vind je antwoorden op deze en soortgelijke vragen over je tuinhuis.

Levering

Je tuinhuis wordt per vrachtwagen bij je thuisbezorgd. Voordat je bestelt moet je er zeker van zijn dat de losplaats niet meer dan 100 meter verwijderd is van het werkelijke afleveradres. Meer informatie over de levering kun je hier lezen.

Coatings

EPDM-Folie

De afkorting EDPM staat voor ethyleen propyleen dieen monomeer en is een synthetisch rubber. Het heeft uitstekende eigenschappen: weer- en vochtbestendig, UV- en ozonbestendig, thermisch stabiel. Door deze eigenschappen wordt dit folie gebruikt voor dakbedekking.

Verzinken / poedercoating

Verzinken is het proces van het coaten van staal met een dunne laag zink. Dit beschermt materiaal tegen corrosie. Poedercoating is een vorm van verven op geleidende oppervlakken en dient als bescherming tegen corrosie.

Verschillende dakvormen

Plat dak
Een plat dak heeft geen of bijna geen dakhelling. Vaak is er nog een kleine hellingsgraad (2 à 5 graden) om het regenwater goed te kunnen afvoeren.

Pagodedak
Een pagodedak wordt ook wel een schuin dak met een zeer kleine helling genoemd. Dit is een Chinese dakvorm. Het is een opvallend dak vanwege de meerdere verdiepingen.

Lessenaarsdak
Het lessenaarsdak is slechts naar één kant hellend. De onderrand vormt de dakrand, de bovenrand de nok.

Zadeldak
Het zadeldak wordt ook wel het puntdak genoemd en is waarschijnlijk de bekendste dakvorm.

Trapdak
Bij deze dakvorm staan de zijdelen verticaal ten opzichte van elkaar en vormen zo een opvallende dakconstructie.

Boogdak
Het gebogen dak vormt minder dan een halve cirkel in doorsnede. Het dak steekt over de zijwanden (met een uitsteeksel).

sleepdak
Als je je tuinhuisje wilt uitbreiden met een veranda dan kun je het overkappen. De dakbedekking kan dan worden gebouwd met een vrijstaande contructie, of een zogenaamd slepend dak. Een schuine dakconstructie is visueel aantrekkelijker, maar vereist het verwijderen van de dakbekleding en dakspanen en is daarom complexer. Let op het gewicht van de balken en op de veilige bevestiging. De ruimte onder het dak kan ook worden gebruikt als opslagruimte.

Fundament

Een goede fundering is zeer belangrijk voor de stabiliteit, functie en levensduur van je tuinhuis. Een horizontale en dragende fundering zorgt ervoor dat de muren perfect passen en dat het huis stabiel is.

Keteldrukimpregnering

Keterdrukimpregnering (ook wel vacuümdruk impregneren genoemd) behoort tot de processen die het hout langer mee te laten gaan. Het bestaat uit een samenspel van vacuümfasen en drukfasen waarbij een impregneervloeistof in het hout wordt gebracht. Het proces is bedoeld om het hout te beschermen tegen invloeden van buitenaf en het natuurlijke verval tegen te gaan. Door middel van een hoogwaardige drukimpregnering wordt het hout duurzaam beschermd tegen insecten, schimmels en aanslag, maar ook tegen aarde en water. Deze bescherming is vooral nuttig voor hout dat buiten wordt gebruikt en dus permanent wordt blootgesteld aan het weer.

Afhankelijk van de fabrikant kan het onder druk geïmpregneerde hout een grijsgroene kleur hebben.

Er zijn natuurlijk ook houtsoorten die van nature al resistent zijn, maar in het geval van inheemse natuurlijke houtsoorten zoals dennen, sparren of douglassparren moeten houtverduurzamingsmiddelen worden gebruikt.

Bouwtypen van tuinhuizen

Insteek- en schroefsystemen
Hier worden de verschillende profielplanken eenvoudig op elkaar gestoken en vastgeschroefd. De buitenliggende rechtopstaande balken beschermen zowel de kopse kanten van het huisje als de schroefkoppen tegen de weersomstandigheden. Door deze constructieve houtverduurzaming gaat je tuinhuis langer mee.

+ Voordeel: je spaart geld uit doordat je zelf kunt bouwen.

Elementbouwsystemen
Deze verschillen eigenlijk maar in één opzicht van de gebruikelijke insteek- en schroefsystemen. Ze bestaan namelijk uit horizontaal of verticaal voorgemonteerde elementen die net als bij het insteek- en schroefsysteem eenvoudig en snel gemonteerd en vastgeschroefd worden.

+ Voordelen: tijdbesparing door eenvoudige montage en past perfect door voorgemonteerde muren.

Blokhutsystemen
De blokhutconstructie is de klassieke vorm van de tuinhuizen. Bij een blokhutsysteem worden er voorgemonteerde houten planken met een tand- en groefsysteem gebruikt die aan het uiteinde ingekeept zijn. Hierdoor krijgt de blokhut zijn karakteristieke uitstraling bij de hoeken. Dit is goed zichtbaar wanneer de planken op elkaar worden gestapeld.

+ Voordelen: door de innovatieve CNC-freestechniek zijn de planken op maat gezaagd. Er is een snelle en eenvoudige montage mogelijk. De inkepingen in de planken zorgen voor veel stabiliteit in de wanden. Hierdoor zijn ze bestemd tegen weer en wind. De facetranden zorgen ook voor een mooie uitstraling. Door de directe schroefverbinding van de losse planken is het ook nog eens onderhoudsvrij.

Meeteenheden

Opstelmaat breedte x diepte
Deze maten geven de buitenafmeting van de muur aan, zonder de uitstekende blokplanken. Je kan dit als leidraad gebruiken wanneer je meet hoe groot de fundering van het tuinhuis moet zijn.

Presentatieoppervlak in m²
Je berekent het presentatieoppervlak in m² door de inbouwmaten breedte x diepte te vermenigvuldigen. Deze dimensie is belangrijk als je een bouwvergunning moet aanvragen.

Buitenbreedte- en diepte incl. dakoverstek
Je kan deze maatstaf als leidraad gebruiken als je wilt zien of je voldoende ruimte in de tuin hebt voor jouw nieuwe tuinhuis. Het is ook nodig als je wilt bepalen hoe lang de goot moet zijn.

Oppervlak buitenmuur
Het buitenwandoppervlak is een belangrijke maatstaf als je hebt besloten je tuinhuis te schilderen. Met deze meting kan je bepalen hoeveel verf, lak of houtconserveringsmiddel je nodig hebt.

Binnenmaat
De binnenmaat is de buitenmaat min de wanddikte. Het geeft aan hoeveel ruimte er daadwerkelijk beschikbaar is in het tuinhuis. Je kunt er bijvoorbeeld aan zien of je al je spullen wel kwijt kunt!

Wanddikte
De dikte van de muur wordt wanddikte genoemd en wordt in millimeters aangegeven. Deze technische meting geeft informatie over de levensduur, de stabiliteit en het isolatieniveau van het tuinhuis. Hoe dikker de wanddikte, hoe stabieler, beter geïsoleerd en veiliger het huis.

Dakoverstek
Het dakoverstek geeft aan hoe ver het dak over de muur van het tuinhuis uitsteekt. Als het huis veel dakoverstek heeft, kan je de ruimte eronder ook gebruiken als overdekte opslagruimte, bijvoorbeeld voor fietsen of brandhout.

Dakvlak
De afmeting van het dakvlak is belangrijk voor de berekening van de regenwaterafvoerkosten. Daarnaast is de meting belangrijk het aantal dakpannen wilt berekenen.

Dakhelling
De helling van het dak heeft invloed op het type dakbedekking. Bepaalde soorten dakbedekking zijn alleen geschikt voor een bepaald hellingspercentage. Bovendien wordt de zelfreinigende werking van de dakbedekking bij lage hellingen verminderd. Het regenwater loopt minder goed af en het risico op mosvorming neemt toe.

Doorgangshoogte- en breedte
Vergeet de breedte en hoogte van de deur niet. Dit bepaalt wat je in het het tuinhuis neer kan zetten. Het moet natuurlijk wel door de deur passen!

Nokhoogte
De meestal horizontale, bovenste rand van een dak wordt de nok genoemd. Met gebogen en ronde, tonvormige dakconstructies loopt de nok langs de top van de boog. In de bouwwereld is de nokhoogte, net als de dakrandhoogte, een belangrijke bouwspecificatie waarmee de toelaatbaarheid van een bouwproject in het kader van het bouwrecht wordt beoordeeld. Pas als de nok- en dakrandhoogte bekend is, kan de afstand tussen de gevelzijden van een gebouw worden bepaald.

Daksterkte
De daksterkte is de dikte van het dak. Het wordt weergegeven in millimeters en is een goede indicatie van de kwaliteit van het tuinhuis. Hoe dikker, hoe stabieler.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven