0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
Hornbach Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 765 - 78 90 - 00
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 25-06-22 om 00:52 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Grill Guru - het merk voor kamado's

Leestijd 30 min.
Grill Guru . HORNBACH

Heb jij al vaker achter de BBQ gestaan? En wil je je meesterlijke kookkunsten nog meer uitbreiden? Dan is een kamado van Grill Guru echt iets voor jou! Deze keramische barbecues zijn dé trend op het gebied van outdoor cooking. En wij snappen dat wel!

Heb jij al vaker achter de BBQ gestaan? En wil je je meesterlijke kookkunsten nog meer uitbreiden? Dan is een kamado van Grill Guru echt iets voor jou!

Geen andere barbecue of grill is zo veelzijdig als een kamado. Grillen, slow cooking, stoven of warm roken, pizza bakken, brood bakken... noem maar op! Zo maak jij de meest malse hamburgers, perfect gerookte zalm en de beste pulled pork die de wereld ooit gekend heeft.

Ga aan de slag met jouw kamado, in je eigen tuin. Jij hebt een strak terras, de beste tuinmeubels en natuurlijk een paar mooie planten. In het voorjaar kun jij weer naar buiten, want de zon schijnt! Of jij bent niet bang voor een beetje kou, want er is altijd wel iets wat jou warm houdt: een goede barbecue! Jij gebruikt die BBQ dan ook het hele jaar door. De keramische barbecue is een echte alleskunner, een goed stuk gereedschap, een echte multitool. Met alle accessoires die je nodig hebt kun jij elk seizoen genieten. Ontdek welke kamado past bij jou!

Wat is een kamado?

Een kamado BBQ is een speciaal soort houtskoolbarbecue met een dikke, keramische kuip en deksel die qua vorm op een ei lijkt, ook wel de base genoemd. De kamado, of keramische barbecue, is een Japanse uitvinding en sinds een paar jaar ontzettend populair geworden als barbecue. Dankzij de dikke behuizing blijven warmte en vocht in de barbecue en heb je een goede controle over de temperatuur. Een kamado wordt gestookt op houtskool, waardoor je ook met deze keramische barbecue de pure smaak van een houtskoolvuur hebt!

Kamado BBQ | HORNBACH

Hoe werkt de kamado barbecue?

Het bijzondere aan de keramische barbecue is dat het omhulsel volledig van keramiek gemaakt is. Deze keramische wand is 20 tot 35 mm dik en slaat daarmee warmte optimaal op. De wand maakt het mogelijk om de kamado meerdere uren op dezelfde temperatuur te houden.

Op de base zit een zware keramische deksel die de barbecue luchtdicht afsluit. Zo kan er geen warmte ontsnappen. In dit keramische omhulsel, de base, wordt een keramische schaal geplaatst. Deze heeft pootjes en op de bodem een rooster. Deze schaal wordt vuurschaal of vuurbox genoemd, omdat hierin de houtskool wordt aangestoken.

Op de vuurbox wordt een keramische ring geplaatst. Deze ring zorgt voor voldoende afstand tussen de gloed en het eten dat je erop plaatst. We noemen dit de vuurring. In het onderste gedeelte van het buitenste omhulsel zit de asdeur waarmee de luchttoevoer geregeld kan worden. In de deksel zit ook een regelaar voor de luchtafvoer.

Hoe je jouw kamado voor de rest opbouwt, is afhankelijk van wat je in de kamado wilt bereiden. Wil je klassiek barbecueën, dan leg je een barbecuerooster op de vuurring. Als je wilt smoken dan komt er op de vuurring nog een keramische plaat te liggen, de deflectorplaat ofwel de plate setter genoemd. Daarop worden weer de benodigde accessoires geplaatst, zoals bijvoorbeeld het barbecuerooster of de pizzasteen.

Hornbach
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Bekijk het hier
1
Keramisch behuizing

De kamado bestaat uit een ei-vormige deksel en een sokkel. Beide zijn gemaakt van keramiek en ongeveer 2-3 cm dik.

2
Plaat

Een hittebestendige plaat beschermt de keramische bodem van de kamado.

3
Vuurkamer of vuurbox

De vuurbox is een keramische schaal die in de barbecue geplaatst wordt. Hierin worden de kolen aangestoken.

4
Vuurrooster

Het vuurrooster ligt onder in de vuurbox. Deze heeft iets afstand tot de bodem van de barbecue. Dit zorgt ervoor dat de kolen genoeg zuurstof krijgen. De as van de verbrande kolen kan door het rooster vallen en van de bodem verwijderd worden.

5
Vuurring

De vuurring is – net als de meeste onderdelen van de kamado – gemaakt van keramiek. Deze wordt op de rand van de vuurbox gezet en zorgt voor de nodige afstand tussen de gloed en de etenswaren.

6
Deflectorplaat ofwel plate setter

Met de plate setter kun je je kamado nog verder uitbreiden. Hiermee kun je namelijk indirect barbecueën en garen. Je kunt er een barbecuerooster of een pizzasteen op leggen.

7
Barbecuerooster

Het barbecuerooster gebruik je voor het directe en het indirecte barbecueën, maar ook voor het roken of smoken.

8
Tweede barbecuerooster

Als je meer ruimte nodig hebt in je kamado, dan kun je een grillverhoger gebruiken

9
Luchtregelaar

In de deksel van de kamado bevindt zich een bedieningselement waarmee je de luchtafvoer van de keramische barbecue kunt regelen. Hiermee kun je regelen hoeveel lucht of warmte er uit de kamado kan ontsnappen. In de base, de kuip, zit een regelbare luchttoevoer voorzien van vonkenrooster voor de veiligheid.

Wat kun je met een kamado barbecue?

Een keramische barbecue is duurder dan de gebruikelijke houtskoolbarbecue. Tóch biedt het veel meer mogelijkheden in de bereiding en hoe je hem gebruikt.

Een andere houtskool- of gasbarbecue bereikt geen temperaturen van 600°C. Ook kunnen deze de temperatuur niet meerdere uren volhouden. En al helemáál niet met zo’n zuinig houtskoolverbruik.

Bovendien kun je met de kamado ook warm en koud roken en zélfs bakken. Een echte allrounder dus!

Barbecueën – direct of indirect

Je kunt de kamado als klassieke houtskoolbarbecue gebruiken door het barbecuerooster op de vuurring te leggen met daarop de worstjes en steaks. Of je kunt indirect barbecueën door eerst de plate setter op de vuurring te liggen en daarop pas het barbecuerooster.

Roken of smoken

Je kunt ook roken met de kamado. Daarbij kun je het rookhout al bij het aansteken of later op de gloeiende kolen leggen. Daarop komt weer de plate setter te leggen, die de kolen en de etenswaren die je wilt roken van elkaar scheidt. Op deze plaat komt vervolgens het barbecuerooster met het vlees of de vis die je wilt roken.

Keramische barbecue roken | HORNBACH

Roken versus smoken

Wat is nou precies het verschil tussen roken en smoken? Deze twee methoden verschillen niet veel van elkaar. Bij het roken wordt het vlees in de rookoven gehangen en door de rook gegaard.

Bij het smoken ligt het vlees op een rooster en wordt het ook door de hete rook gegaard. Door het rooster is het eerder een combinatie van barbecueën en roken.

Bakken

De stabiele temperatuur, door de isolerende werking van het keramiek, maakt dat de kamado ook ideaal is voor het bakken van brood of pizza. Hiervoor heb je een plate setter nodig die het directe vuur afdekt. Hierop leg je een pizzasteen waarna je naar hartelust kunt bakken.

GRILL GURU Pizzasteen

GRILL GURU Pizzasteen compact Ø 26 cm
GRILL GURU Pizzasteen compact Ø 26 cm
Artikel Rating (1)
39,95 € / Stuks

De kamado het hele jaar door gebruiken

Barbecueën in de zomer kennen we allemaal. Heerlijk tot in de late uurtjes buiten zitten en genieten van al het lekkers dat je klaar maakt op jouw kamado. Maar barbecueën in de winter is tegenwoordig ook onwijs populair! Niet gek, doordat de kamado goed de temperaturen kan vasthouden, is hij jouw beste kameraad bij de winter BBQ. Je kunt de keramische barbecue dus het hele jaar door gebruiken. Zorg wel dat je 'm goed onderhoud. Meer info hierover vind je bij onze Veelgestelde vragen!

De voordelen op een rijtje:

 • Goede controle over de temperatuur.
 • Pure smaak van houtskoolvuur.
 • Eten gaart gelijkmatig, zonder te verbranden.
 • Veel verschillende bereidingswijzen.
 • Het hele jaar door te gebruiken.

 • Grill Guru kamado sfeer 9 | HORNBACH
 • Grill Guru kamado sfeer 1 | HORNBACH
 • Grill Guru kamado sfeer 2 | HORNBACH
 • Grill Guru kamado sfeer 3 | HORNBACH
 • Grill Guru kamado sfeer 4 | HORNBACH
van

Grill Guru - het ijzersterke merk

Bij HORNBACH vind je de kamado’s van Grill Guru. Deze ijzersterke BBQ's zijn opgebouwd uit de beste materialen! Daarom krijg je op alle kamado's van Grill Guru ook standaard 20 jaar garantie op de keramische buitenschaal*.

* De kamado's zijn gemaakt van cordoriet keramiek. Het voordeel hiervan is dat het nauwelijks uitzet bij hoge temperaturen. Keramiek is wel een natuurproduct. Hierdoor kan het voorkomen dat er variaties in de donkere kleur en structuur zijn. De afgebeelde kleur kan afwijken van de werkelijkheid. Lees meer hierover in de garantievoorwaarden van jouw Grill Guru kamado.

Deze keramische barbecues kunnen alles wat je ook binnen in de keuken kan doen. En als je dat onder de knie hebt, wil je nooit meer anders! Heerlijk buiten koken met de onmiskenbare smaak van echte houtskool noemen we dat. Met Grill Guru zijn de mogelijkheden eindeloos. Legendarische spareribs en perfecte pulled pork kunnen nu bij je thuis op de menukaart. En met de vele BBQ accessoires bij deze kamado's kan het feest nooit meer stuk! Ontdek welke accessoires bij jouw kamado passen!

Welke Grill Guru kamado past bij jou?

Al onze kamado's hebben dezelfde beleving en dezelfde, goede kwaliteit. Waar zit het verschil dan in? In grootte voornamelijk. In hoogte, in breedte en in afmeting van het grillrooster. Want het ligt er natuurlijk aan waar je de kamado wilt neerzetten en hoeveel eten je erop kwijt wilt. Lees hieronder alle voordelen en eigenschappen en kies jouw perfecte kamado!

Grill Guru Compact

De Compact is de kleinste kamado van Grill Guru, maar heeft dezelfde barbecuebeleving als de andere kamado's! Met een grillrooster van 33 cm is hij ideaal voor een een veranda of dakterras, of juist om mee te nemen naar het strand.

Eigenschappen

 • Gietijzeren topventilatieschijf.
 • Handige thermometer voor roken, grillen en bakken.
 • Roestvrijstalen grillrooster van Ø 33 cm.
 • Split flipgrid (= multilevel verdeler) waarmee de vuurkorf in een warme en koude zone verdeeld kan worden.
 • Gepoedercoat draagbaar frame met twee bamboe handvaten.
 • Compleet met een plate setter, aspook en regenhoes.
 • Hoogte: 62 cm en doorsnede: 40 cm.

Grill Guru kamado Compact | HORNBACH

Wil je je kamado inbouwen in een buitenkeuken?
Dan hebben we ook een tafel beschikbaar!

Grill Guru Original Large

De Original Large is de echte klassieker uit deze serie. Of je nu met 2 of 8 mensen gaat barbecueën, low of slow. Koud of warm rookt, pizza, bavette of courgette grilt, met deze kamado kun je het héle jaar de meest fantastische gerechten maken!

Eigenschappen

 • Gepoedercoat topventilatieschijf.
 • Handige thermometer voor roken, grillen en bakken.
 • Roestvrijstalen grillrooster van Ø 46 cm.
 • Split flipgrid (= multilevel verdeler) waarmee de vuurkorf in een warme en koude zone verdeeld kan worden.
 • Gepoedercoat frame op zwenkwielen, waarvan 2 met rem.
 • Twee handige inklapbare zijtafels van bamboe.
 • Compleet met plate setter, regenhoes en flip grid grill.
 • Hoogte inclusief chassis: 124 cm.
 • Doorsnede buiten: 56 cm en doorsnede binnen: 50 cm.

Grill Guru kamado Original Large | HORNBACH

De original large is ook verkrijgbaar als Original Large Solo. Deze Kamado heeft geen onderstel en is goed in te bouwen in een buitenkeuken!

Grill Guru Original XL

De Original XL is de grote jongen onder de kamado's. Met dit formaat kun je de hele straat uitnodigen voor een BBQ feest! Compleet met een mobiel frame en twee handige inklapbare zijtafels van bamboe. Voor lekker en vele uren gemakkelijk barbecueplezier, het héle jaar door!

Eigenschappen

 • Gepoedercoat topventilatieschijf.
 • Handige thermometer voor roken, grillen en bakken.
 • Roestvrijstalen grillrooster van Ø 56 cm.
 • Split flipgrid (= multilevel verdeler) waarmee de vuurkorf in een warme en koude zone verdeeld kan worden.
 • Gepoedercoat frame op zwenkwielen, waarvan 2 met rem.
 • Twee handige inklapbare zijtafels van bamboe.
 • Compleet met plate setter, regenhoes en flip grid grill.
 • Hoogte inclusief chassis: 135 cm.
 • Doorsnede buiten: 68 cm en doorsnede binnen: 58,5 cm.

Grill Guru kamado Original XL | HORNBACH

Grill Guru Elite Large

De Elite Black Large is gemaakt van speciaal vuurvast keramiek en is stijlvol afgewerkt met roestvrij staal. Met de unieke chip feeder kan je gemakkelijk houtsnippers toevoegen voor nóg meer rooksmaak. Deze luxe BBQ wordt compleet geleverd met twee inklapbare zijtafels, rvs-onderstel met zwenkwielen en een multi-level kooksysteem voor extra grillruimte.

Eigenschappen

 • Hoogwaardige roestvrij stalen ventilatieschijf.
 • Handige thermometer voor roken, grillen en bakken.
 • Roestvrijstalen grillrooster uit 2 delen van Ø 56 cm.
 • Binnenvuurkorf en vuurring van vuurvast keramiek.
 • Split flipgrid (= multilevel verdeler) waarmee de vuurkorf in een warme en koude zone verdeeld kan worden.
 • Splitfirebox met doorvoergat voor de chipfeeder.
 • Compleet met multi-level kooksysteem, bestaande uit: rvs-houder, twee losse halve ronde stenen, kolenmand, aspan, aspook, regenhoes en aramide vilt.
 • Rvs-frame op zwenkwielen, waarvan 2 met rem.
 • Twee handige inklapbare zijtafels van bamboe met haakjes voor accessoires
 • Hoogte inclusief chassis: 130 cm.
 • Doorsnede: 55 cm.

Grill Guru kamado Black Elite | HORNBACH

Hoe kies je de juiste Grill Guru?

Bij HORNBACH houden we van keuzevrijheid. Daarom zijn de kamado's van Grill Guru er in verschillende groottes, met álle accessoires die je ooit nodig zult hebben. Wil je weten welke kamado het best bij jouw straatfeest of tuinbarbecue past? Houd dan rekening met het volgende:

Budget

De kamado's van Grill Guru zijn er in verschillende groottes en prijsklassen, van compact tot XL. Welk model je ook kiest: élke Grill Guru kamado biedt een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Een "kamado-voor-af-en-toe" en "evenementkamado" mogen dan misschien verschillen in formaat, maar niet in bouwkwaliteit en bruikbaarheid. Zo vind je voor elk budget de perfecte kamado.

Plaats

Barbecue je op het balkon, of wil je je kamado zelfs mee kunnen nemen? Dan past een kleiner model zoals de Original Compact misschien beter bij jou. Komt hij op een open plek in jouw tuin te staan? Dan kan je tot 15 gasten voorzien van heerlijk eten met de Original XL!

Gasten

Het aantal gasten die je van heerlijk zelfbereid eten wilt voorzien, heeft direct invloed op het model dat het beste bij jou past. Voor een gezin van 4 personen is de Original Compact ruim voldoende om lekker te eten. En als jij de BBQ-master van de buurt bent, ga je natuurlijk voor een Original XL. Maar overweeg ook gewoon die gulden middenweg: de Original large is ideaal voor gezelschappen tot 9 gasten!

Gerechten

Bedenk wat voor soort gerechten je wilt bereiden. Ga jij voor kilo's vlees of groentes op het vuur, of grill je liever een paar drumsticks voor erbij? Met een Original Compact kun je ook gewoon pizza's bakken en groentes grillen, zonder er een uitgebreid diner van te maken.

 • Grill Guru kamado sfeer 5 | HORNBACH
 • Grill Guru kamado sfeer 6 | HORNBACH
 • Grill Guru kamado sfeer 7 | HORNBACH
 • Grill Guru kamado sfeer 8 | HORNBACH
van

Accessoires

Jouw Grill Guru kamado maak je nóg veelzijdiger met een groot aanbod barbecue-accessoires. Daardoor kun je naast grillen ook op andere manieren je vlees en groenten bereiden. Denk hierbij aan slow-cooken, braden, stoven en roken. Maar ook de heerlijkste pizza's maak je gewoon op je kamado, met speciaal daarvoor ontworpen tools. En accessoires voor onderhoud? Ook die vind je natuurlijk bij HORNBACH!

Met de accessoires van Grill Guru willen we barbecueën makkelijk houden, en tegelijkertijd flexibel maken. De one minute aansteker is bijvoorbeeld ontworpen om jouw vuur razendsnel aan te steken. En de kernthermometer is een onmisbare tool om te bepalen of je vlees gaar is; zéker onmisbaar bij grote stukken vlees! Het voordeel van goede en kwalitatieve accessoires, is dat je veilig en gemakkelijk kunt werken. Zo kun je ook nog aandacht besteden aan je gezelschap!

De meeste accessoires zijn universeel te gebruiken, op elk type kamado van Grill Guru. Sommige accessoires zijn er in verschillende maten, zoals de pizzasteen. Op deze manier haal je het beste uit jouw kamado. Ontdek het zelf!

Voor de pro’s

Met de birdsitter maak je eenvoudig twee gerechten tegelijkertijd. Zet de hele kip rechtop en leg daaromheen je aardappels of groenten! Als echte pro kun je daarnaast niet zonder de rotisserie, die een sterke motor en grote klauwen heeft. Is bakken meer jouw ding? Maak dan de heerlijkste pizza's met de pizzasteen large of pizzasteen compact!

Barbecuegereedschap

Met het beste gereedschap maak je het beste eten. Een hamburger flipper en pizzaschep zijn voor veel barbecuehelden onmisbaar. Voor extra gemak en veiligheid zijn er zeer hittebestendige handschoenen, een grillgrijper en grillmat beschikbaar.

Smaakbeleving

Voor BBQ-meesters en fijnproevers is er niets belangrijker dan de smaakbeleving van je eten. Gelukkig weten wij daar ook raad mee! Heb je zin in nét dat beetje extra? Ga dan voor een tube smoker kit, whiskey houtsnippers of kamado houtskool voor jouw smoker box!

Hoe steek ik de keramische barbecue aan?

De kamado steek je aan met houtskool. Gebruik geen briketten! Omdat deze te hard geperst zijn en daardoor de reactietijd op de barbecue zelf te lang is, bijvoorbeeld om de temperatuur te verhogen of te verlagen. Dit duurt langer dan bij houtskool (vaak zelfs té lang). Daarnaast is de as, die afkomstig is van briketten, moeilijker te verwijderen uit de keramische barbecue.

Vul de lege vuurbox met houtskool. De as van de vorige keer moet je altijd eerst verwijderen. Vervolgens steek je de kolen aan. Hiervoor kun je de klassieke aanmaakblokjes gebruiken of GRILL GURU One minute aansteker!

Bij gebruik van aanmaakblokjes mag je absoluut geen chemische aanmaakblokjes gebruiken.

Omdat het keramiek in de barbecue niet gecoat is, kan het gemakkelijk het aroma van de aanmaakmiddelen opnemen en later weer aan de gegrilde etenswaren afgeven. Dat is niet zo lekker. Gebruik dus liever milieuvriendelijke alternatieven, zoals in was gedrenkte blokjes of houtsnippers. Deze leg je in de kolen en steek je vervolgens aan. Klaar!

Keramische barbecue aansteken | HORNBACH

Met de one minute aansteker gaat het nog sneller. Deze houd je gewoon in de kolen en doe je vervolgens aan. Deze wordt warm bij het topje en de luchtstroom “blaast” de warmte de kolen in. Binnen een minuut bestaat er meestal al een klein gloeinest. Dit is voldoende om de rest van de kolen aan het gloeien te krijgen.

Bij het aansteken is het belangrijk dat de deksel eerst open is. Net als de luchttoevoer aan de onderkant.

Belangrijk!

Bij de kogelbarbecue gaat het zeer snel als je de kolen buiten de barbecue, bijvoorbeeld in een stenen barbecue, verwarmt en hier vervolgens de barbecue mee vult. Dat moet je bij een keramische barbecue niet doen.

Hierbij is het beter om de kolen in de barbecue zelf op te warmen, waardoor ook het keramiek langzaam op temperatuur gebracht wordt.

Keramische barbecue reinigen en onderhouden

Wanneer alle gasten nog heerlijk na zitten te genieten van het eten, komt meestal het vervelende deel van de barbecue-avond: het schoonmaken. Ingebrand vet, hard geworden kaasresten of andere etensresten moeten verwijderd worden. Dat is geen leuk werkje.Helaas moet ook de keramische barbecue schoongemaakt worden. Maar met een paar trucs blijft de inspanning binnen de perken en kun je je sneller aan het gezellige deel van de avond beleven.

Al vóór het barbecueën voorzorgsmaatregelen treffen

Om te voorkomen dat het eten aan het rooster blijft plakken, kun je deze voordat je begint insmeren met een neutrale en hittebestendige bak- en braadolie.

Pindaolie is daar heel goed voor, omdat het bestand is tegen hoge temperaturen en vrij neutraal van smaak is.

Bovendien moet je eventueel as uit de keramische basis verwijderen voordat je de barbecue weer gaat gebruiken. Dit kun je met een klassieke pook, een asschuiver en een stoffer en blik doen. Of je kunt een asstofzuiger gebruiken als je het jezelf heel gemakkelijk wilt maken.

Keramische barbecue reinigen en onderhouden | HORNBACH

Let op! Pas op met reinigingsmiddel!

Gebruik voor het verwijderen van de as absoluut geen water en reinigingsmiddelen. Het keramiek zuigt zich hiermee vol en zal het aroma van het reinigingsmiddel bij de volgende keer dat je gaat barbecueën afgeven aan het eten.

In het ergste geval kan het keramiek zelfs beschadigd raken.

Reinigen na het barbecueën

Eerst het goede nieuws: je keramische barbecue doet het grootste deel van het werk zelf dankzij pyrolyse. Hierbij worden vet- en etensresten bij extreem hoge temperaturen verbrand.

Hiervoor verwarm je de kamado tot ca. 300°C en laat je hem ongeveer 15 minuten branden. Het vuil wordt verbrand en er blijft alleen een laagje as achter die je met een droge doek kunt wegvegen.

Kamado onderhouden

Je kamado is een zeer hoogwaardige barbecue. Om er lang plezier van te hebben, moet je hem goed onderhouden. Naast de regelmatige reiniging na gebruik kun je de keramiek aan de buitenkant en de handgrepen altijd afnemen met een vochtige doek.

Om ervoor te zorgen dat de deksel eenvoudig open en dicht kan, moet je de scharnieren regelmatig smeren.

Zorg ervoor dat de thermische vilt schoon blijft. Als deze toch een beetje vuil wordt, veeg hem dan af met een vochtige doek. Uiteindelijk heb je echter een nieuwe nodig. De oude kan gemakkelijk vervangen worden.

Geen schimmel!

Als de keramische barbecue lange tijd niet wordt gebruikt, kan er binnenin schimmel ontstaan. Dat is niet zo erg omdat de hitte de schimmel zal doden, maar je kunt het ook voorkomen.

Laat gewoon alle luchttoevoerkleppen open en verwijder de luchtklepafvoer uit de schoorsteen. De lucht kan nu circuleren, waardoor schimmel geen kans krijgt.

Overwinteren van de keramische barbecue

De kou in de winter is niet erg voor de keramische barbecue, omdat deze is ontworpen om grote temperatuurschommelingen te weerstaan. Het enige wat je dus hoeft te doen is de flexibele delen verwijderen, het metaal opnieuw oliën en het geheel afdekken met een barbecuehoes. Op deze manier kun je de kamado ook buiten laten staan.

Onderhoud

Het juiste onderhoud voor jouw kamado is belangrijk om hem in topconditie te houden. Bescherm 'm tegen weersinvloeden met de regenhoes large of regenhoes compact. Gebruik de aspook om het vuur weer op te porren. Meer weten over het juiste onderhoud? Lees verder bij de veelgestelde vragen of bekijk een van onze video's!

Veelgestelde vragen

De eerste keer gebruiken

De Grill Guru is een kamado grill van hoogwaardig cordoriet keramiek. Het keramiek moet wennen aan de hoge temperaturen. We raden je aan om de eerste 3x je Grill Guru niet hoger te stoken dan 250 graden Celsius.

Zorg er ook voor dat je de temperatuur zo langzaam mogelijk laat oplopen, zeker als het koud en/of vochtig weer is. Zo kan het keramiek inwerken en voorkom je scheurtjes en/of het knappen van het keramiek.

Om de eerste 3x de temperatuur langzaam te laten stijgen, begin je met de top- en bodemventilatie een klein stukje open te zetten. Deze kun je langzaam steeds iets verder open zetten, om de temperatuur te laten stijgen. Even geduld dus, maar dan kun je daarna ook helemaal los met je kamado!

Houtskool

De Grill Guru is een keramische barbecue en die wordt altijd gestookt op houtskool en nooit op traditionele briketten. Kokosbriketten zijn dan weer wel zeer geschikt voor de Grill Guru. Gebruik goede kwaliteit houtskool met grote stukken, zodat de Grill Guru niet verstikt raakt. Vul hem maximaal tot de eerste ring en niet verder.

Aansteken

Steek de houtskool bij voorkeur aan met een aansteker, zoals de One Minute aansteker. Je kunt ook aanmaakblokjes gebruiken, maar alleen als ze van natuurlijk materiaal zijn. Gebruik nooit chemische aanmaakblokjes of spiritus!

Simpeler kan niet, doe de bovenste ventilatieschijf dicht en sluit de onderste ventilatieschijf. De Grill Guru kamado zal zichzelf doven, vanwege het zuurstofgebrek.

Let op: gebruik geen water om de kooltjes te doven, dit kan de keramische Grill Guru kamado beschadigen

Zelfs als het vriest kun je je kamado gebruiken!

Zorg er ook voor dat je de temperatuur zo langzaam mogelijk laat oplopen, zeker als het koud en/of vochtig weer is. Zo kan het keramiek inwerken en voorkom je scheurtjes en/of het knappen van het keramiek.

Om de temperatuur langzaam te laten stijgen, begin je met de top- en bodemventilatie een klein stukje open te zetten. Deze kun je langzaam steeds iets verder open zetten, om de temperatuur te laten stijgen. Even geduld dus!

Gebruik je een beschermhoes? Top! Deze beschermt je kamado tegen vuil, niet tegen vorst.

De Grill Guru kamado kan in principe het hele jaar buiten blijven staan. Wil je dat jouw kamado echt op z’n mooist blijft? Dek hem dan af met een regenhoes speciaal voor de Grill Guru .

Ook het onderhoud van de Grill Guru is belangrijk. Zorg ervoor dat je de stalen delen af en toe behandelt met WD40 om roest te voorkomen.

Na een heerlijk gerecht kan je de kamado even opstoken. Zet hiervoor de bovenste en onderste ventilatieschijf open. Nu kun je met een barbecueborstel het vet/etensresten makkelijk van het rooster verwijderen. De kleine resten houtskool kun je met een aspook verwijderen.

Verwijder regelmatig met de pook de as onderin de kamado. Nadat je de kamado maximaal vier keer hebt gebruikt, moet je de barbecue helemaal schoon maken. Dit doe je door de binnenringen te verwijderen en met een stoffer en blik helemaal schoon te vegen.

Let op: houd bij het schoonmaken de kamado vast en laat het deksel niet open staan. Door het ontbreken van tegengewicht kan hij omvallen!

We snappen dat je je zorgen maakt over haarscheurtjes in het keramiek aan de buitenkant van je Grill Guru kamado. Je denkt misschien: dit is lelijk, of zelfs een productiefout. Logisch dat je dat denkt, zeker als de scheurtjes pas ontstaan nadat je de kamado al een aantal keer hebt gebruikt.

Maar geen paniek! De haarscheurtjes die je ziet noemen we craquelé. Je kamado is gemaakt van natuurlijk materiaal (keramiek). Het craquelé is een kenmerk van keramisch geglazuurde producten. Het ademt en het leeft. Een goede kamado zal haarscheurtjes dus altijd, in meer of mindere mate, vertonen.

Hoe dat komt? Na het bakproces van het geglazuurde keramiek, tijdens de productie van de ketel, kan er zeer minimaal restvocht achterblijven. Soms zien de haarscheurtjes er opvallend wit uit. Dat is het keramiekstof dat door het vocht naar buiten wordt geduwd. Bij het verwarmen van je keramische barbecue kan dit dus meer worden. Maar we stellen je gerust, het is niet schadelijk voor het keramiek!

Let wel op: haarscheurtjes, of craquelé, zijn iets anders dan wanneer er echt scheuren in het keramiek ontstaan, of dat het keramiek knapt. Het knappen of scheuren van het keramiek voorkom je door de eerste paar keren de kamado langzaam op te stoken en niet hoger dan 250 °C. Lees meer hierover bij de vraag Hoe moet je een kamado aansteken?

Na de winter kan je BBQ wel wat extra aandacht gebruiken. Met de volgende tips zorg jij ervoor dat jouw kamado weer helemaal klaar is voor een mooi zomerseizoen!

 • Verwijder oude houtskoolresten.
 • Vul de vuurbox voor de helft met kolen.
 • Steek de kamado op slechts 1 plaats aan. Wanneer je op meerdere plaatsen aansteekt, loopt de temperatuur sneller op en dat wil je juist voorkomen. 
  Tip: gebruik een platesetter, dan loopt de temperatuur minder snel op en kun je de temperatuur beter regelen.
 • Laat de temperatuur zo langzaam mogelijk oplopen. Hiermee voorkom je het (eventuele) scheuren en/of knappen van het keramiek. Zet bij deze stap de luchtschuif in je base in zijn geheel open en de margrietschijf (bovenop) op slechts een klein kiertje geopend. Zodra je dome-thermometer 100 °C aangeeft, weet je dat je kamado goed brandt. Heeft je kamado 100 °C bereikt? Schuif dan de luchtschuif in de base weer dicht totdat deze voor slechts een kwart geopend staat.
 • Probeer de temperatuur gedurende 3 uur lang niet hoger op te laten lopen dan 150 °C. Je zal zien dat het “wintervocht” uit de kamado zal trekken.
  Tip: gebruik ook nu je platesetter. Hierdoor is het gemakkelijker om te voorkomen dat de temperatuur (te) snel stijgt.
 • Na 3 uur verwijder je de margrietschijf voor meer luchttoevoer.
 • Laat de houtskool in zijn geheel opbranden.
 • Is er schimmelvorming ontstaan in de binnenzijde van je kamado tijdens de winter? Geen paniek, dit zal verdwijnen terwijl je bezig bent met het onderhoud.
 • Is er schimmel aan de buitenzijde ontstaan? Deze kun je verwijderen door je kamado af te nemen met een sopje, waarin je een klein scheutje bleekmiddel of zacht reinigingsmiddel hebt toegevoegd. Neem de kamado daarna nog goed af met een schone doek en voldoende water, zodat je het (bleek)sopje goed verwijderd.
 • Na dit proces is je kamado weer klaar voor de start en klaar voor een goed BBQ-seizoen!

Ook voor de winter kan je kamado wel wat extra aandacht gebruiken. We geven je graag een paar tips!

 • Verwijder al het houtskool uit je kamado.
 • Verwijder alle etensresten.
 • Zet de onderste luchtschuif en de margrietschijf (bovenop) helemaal open, zodat er een luchtstroom doorheen kan gaan. Dit voorkomt schimmel en nare geurtjes.
 • Plaats een vochtvreter in de kamado.
 • Spuit alle stalen onderdelen, zoals de bouten, moeren, wielen en de veren in met WD-40 om roest te voorkomen.
 • Verwijder de bamboetafeltjes en berg deze droog op. Het handvat en de tafels kun je het beste goed in de olie zetten of lakken, zodat deze beschermd blijven.
 • Plaats je kamado bij voorkeur binnen en/of op een beschutte plek waar hij niet kan omwaaien.
 • Kan jouw kamado niet naar binnen in een schuur? Bescherm hem dan met een regenhoes. De regenhoes zorgt ervoor dat je kamado beschermd wordt tegen weer en wind. Door de afsluitende werking van de regenhoes, in combinatie met mogelijke condensvorming door optrekkend vocht, bestaat er de kans op schimmelvorming in of aan de barbecue. Deze mogelijke condensvorming kan met name afdrukken, vlekken en/of schimmel op de bamboe onderdelen van je kamado veroorzaken. Daarom raden wij aan de eventuele zijtafels van de kamado af te halen, voordat de kamado (langdurig) bedekt wordt door de regenhoes. De zijtafels kun je het beste op een droge plek opbergen. Ook raden we aan de kamado zo nu en dan te luchten, door bij mooi weer de hoes er een poosje af te halen. Op deze manier blijft je kamado zo lang mogelijk mooi!

Gelukkig kan de Grill Guru kamado het hele jaar worden gebruikt, zelfs als het vriest en/of er vorst op je kamado staat! Wel heeft deze Grill Guru ook af en toe wat liefde nodig, dus onderhoud jouw kamado door onze onderhoudstips goed op te volgen.

Let op: in de winter zijn de temperatuursverschillen extra groot.
Om het knappen en/of scheuren van de onderdelen van keramiek te voorkomen, kun je het beste de temperatuur zo langzaam mogelijk laten oplopen. Begin met de top- en bodemventilatie een klein stukje open te zetten. Deze kun je langzaam steeds iets verder open zetten, om de temperatuur te laten stijgen. Even geduld dus, maar dat wordt zeker beloond. Des te beter zal je winterse maaltijd smaken!

Projecten die ook interessant zijn

naar boven
HORNBACH