Bekijk hier per pompsoort wat de voor- en nadelen zijn!
Wanneer gebruik je welke pomp?

De juiste capaciteit en druk kiezen
Wil je een waterpomp voor je wasmachine of
Situatie | Capaciteit | Druk |
---|---|---|
Vijver of zwembad leegpompen | 5.000 - 12.000 liter per uur | 0,5 - 1 bar |
Bouwput of rioolwater leegpompen | 10.000 - 30.000 liter per uur | 1 - 2 bar |
Kelder onder water | 4.000 - 10.000 liter per uur | 1 bar |
Lekkage in huis | 2.000 - 5.000 liter per uur | max. 2 bar |
Regenton legen | 500 - 1.000 per uur | 0,5 - 1 bar |
Sproeiers in de tuin | 1.000 - 3.600 liter per uur | 2 - 4 bar |
Tip!
Neem altijd een pomp met iets meer vermogen dan je denkt nodig te hebben, dan weet je zeker dat alles soepel werkt.

Waterpomp in tuin
Wil je je tuin beregenen zonder afhankelijk te zijn van de kraan? Dan is een
Zelfs als iemand anders de kraan gebruikt, kun jij gewoon doorgaan. Een waterpomp is een slimme en duurzame oplossing, geschikt voor vrijwel elke tuin.
Het mooie van een regentonpomp? Je gebruikt gratis regenwater! Met een regentonpomp bespaar je je ook het moeizaam scheppen van water uit de ton. Hang eenvoudig de pomp in de regenton en vul je gieters makkelijk. Of sluit rechtstreeks een slang aan op de pomp en verdeel het water over de tuin.
+ Compact en lichtgewicht
+ Eenvoudig in gebruik
+ Duurzaam
+ Ideaal voor sproeiers
- Beperkt vermogen
- Afhankelijk van regenval
- Stroom nodig
- Niet geschikt voor vuilwater

Pompen voor ontwatering
Niet elke pomp is hetzelfde. Het type pomp dat je nodig hebt, hangt af van wat je wilt wegpompen en waar. Bekijk hier welke pomp het beste geschikt zijn voor ontwatering in jouw huis of tuin.
Staat je kelder blank door een flinke regenstorm, of moet je je zwembad legen voor onderhoud? Dan is een dompelpomp jouw redder in nood. Je zet hem in het water, hij doet de rest. Dompelpompen zijn gemaakt voor gebruik onder water en hebben daarom een volledig waterdichte behuizing. Let er altijd op dat je de maximale dompeldiepte niet overschrijdt. Ze zijn verkrijgbaar als verplaatsbare of vaste modellen, afhankelijk van waar je ze voor nodig hebt. Tip: gebruik een vlakzuigend opzetstuk om het oppervlak helemaal droog te krijgen tot die laatste millimeters.
+ Compact
+ Eenvoudig in gebruik
+ Energiezuinig
+ Minder luid
- Enkele geschikt voor vuilwater
- Minder geschikt voor zware situaties
Korrelgrootte
Let op de maximale korrelgrootte die de pomp aankan. Bij een zwembad of schoon water is 0 - 5 mm genoeg. Maar bij vuil water door modder en bladeren is een korrelgrootte van 15 - 35 mm verstandig om te hebben. Bij twijfel kies dan voor een vuilwaterpomp met grotere korrelgrootte of een combi-pomp.
Is het vies, modderig water of vol met bladeren en zand? Gebruik dan een vuilwaterpomp! Die pompt gemakkelijk al dat vuile water weg. Ideaal voor ondergelopen kelders, bouwputten of het leegmaken van een vijver. Veel pompen hebben een vlotteschakelaar, waardoor die automatisch in- en uitschakelen. Let op: deze pomp is gemaakt voor korte afstanden en lage opvoerhoogtes. Moet het water omhoog naar een verdieping of ver weg door lange slangen? Kies dan voor een pomp met een kracht van 9000 liter per uur.
+ Licht gewicht
+ Makkelijk te verplaatsen
+ Geschikt voor schoon- en vuilwater (met grotere vuildeeltjes)
- Minder geschikt voor lange afstanden of hoogteverschillen

Pompen voor in huis
Waterpompen in huis kunnen voor verschillende situaties gebruikt worden. Heb je een oud huis met een lage waterdruk? Of wil je het regenwater optimaal benutten? Kies dan voor een hydrofoorpomp of regenwaterpomp!
Een
+ Duurzaam (bespaart kraanwater)
+ Constante waterdruk
+ Geschikt voor huis, tuin en irrigatie
- Luidruchtig
- Niet geschikt voor vuilwater
- Stroom nodig

Pomp voor waterreservoirs
Voor waterreservoirs kun je zowel een zuigpomp als een

Een waterpomp op benzine is een krachtige, mobiele pomp die wordt aangedreven door een verbrandingsmotor in plaats van elektriciteit. Deze pompen worden vaak gebruikt in situaties waar geen stroomvoorziening beschikbaar is, of waar veel vermogen vereist is, zoals bij noodgevallen of op bouwplaatsen.
Ze leveren hoge capaciteit (tot wel 60.000 liter per uur) en pompen water moeiteloos tientallen meters omhoog. Dankzij het stevige frame zijn ze mobiel, schokbestendig en klaar voor zwaar terrein. Je start de pomp met een trekkoord of elektrische starter, geen installatie nodig. Let op: ze maken flink wat lawaai (boven 90 dB), verbruiken benzine en vragen meer onderhoud dan elektrische pompen. Ook zijn ze zwaarder en minder geschikt voor dagelijks gebruik in de tuin. Maar als je veel water moet verplaatsen op plekken zonder stroom? Dan is dit jouw pomp.
+ Zeer geschikt voor veel water
+ Schok- en weerbestendig
+ Geen installatie nodig
- Luidruchtig en zwaar
- Duurder (door de benzine verbruik)
- Meer onderhoud nodig
Accessoires
Begrippen uit de pomptechniek
Met de aanzuighoogte wordt het hoogteverschil aangeduid tussen het oppervlak van de te pompen vloeistof en de locatie van de pomp.
De door de pomp uitgeoefende druk heeft effect op de transporthoogte van de pomp (0.1 bar per meter).
Niet elke pomp is geschikt voor continu bedrijf (bijvoorbeeld als de opmerking ‘geschikt voor continu bedrijf’ ontbreekt). Veel pompen hebben een pauze nodig om af te koelen. Hoe lang een pomp aan één stuk mag worden gebruikt, kun je vinden in de technische gegevensbladen van het product.
De dompeldiepte geeft de maximale waterdiepte aan waarin de afdichting van de behuizing bestand is tegen de waterdruk.
Veel pompen kunnen een klein restje water niet verwerken. Met behulp van het vlakzuigeropzetstuk kunnen in dergelijke gevallen ook kleine beetjes water worden weggepompt.
De maximale transporthoogte is gebaseerd op de door de pomp geleverde druk (0,1 bar per meter).
De transporthoogte is altijd inclusief de maximale aanzuighoogte, dus vanaf het punt waarop het water wordt getransporteerd tot aan het punt waar het water wordt weggenomen.
De transporthoeveelheid geeft de maximale hoeveelheid water aan die in een bepaalde periode kan worden getransporteerd.
De gegevens zijn in liters per minuut (l/min) of liters per uur (l/h).
De korrelgrootte geeft aan hoe groot de vuildeeltjes mogen zijn opdat de waterpomp niet verstopt raakt en beschadigd wordt.
Onregelmatigheden in de leiding zoals bijvoorbeeld bochten, hoeken, aftakkingen en verbindingen, veroorzaken vermogens- of wrijvingsverliezen bij de pomp. Om deze verliezen zo klein mogelijk te houden, moet altijd een slang worden gebruikt met de grootst mogelijke diameter.
Wrijvingsverliezen worden als drukverliezen in meters waterkolom (mwk) aangegeven en zijn afhankelijk van de binnendiameter van de slang (LB) en van de te transporteren hoeveelheid (l/min).
De vlotterschakelaar is een schakelaar op de watertank waarmee de pomp automatisch wordt in- of uitgeschakeld als het waterpeil boven of onder een ingestelde waterhoogte komt. Deze functie voorkomt dat de pomp droog draait of bijvoorbeeld voor overstromingen zorgt.