0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
Hornbach Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 765 - 78 90 - 00
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 27-06-22 om 04:35 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Verven en pleisteren voorbereiden

Leestijd 4 min.
Verven en pleisteren voorbereiden | HORNBACH!

Om bij het verven of pleisteren een goed resultaat te krijgen, zijn goede grondering en de keuze van het juiste gereedschap bepalend.

Daarom vind je in jouw HORNBACH vestiging de perfect op onze producten afgestemde kwasten, rollers, vlakspanen en grondverf. Doorgaans zijn de aangegeven verwerkingsstappen bij het gebruik van muurverf, wandbekleding of binnenpleisterwerk altijd gelijk. Let echter wel op de aangaven van de fabrikant op het te verwerken product, vooral waar het gaat om verbruikswaarden en droogtijden en dergelijke.

De voordelen van een grondlaag liggen voor de hand:

  • Het zorgt voor een licht opgeruwde ondergrond die goede grip biedt.
  • Een grondlaag zorgt voor een optimale houding van navolgende lagen.
  • En is daarnaast ademend, reukarm en gemakkelijk aan te brengen.

Hier laten we je zien waar je bij de voorbereiding van een project op moet letten:

  • Voor je begint met werken moet je alle randen afplakken en ruimtes die niet geschilderd hoeven te worden afdekken met folie.
  • Ruw metselwerk bepleisteren: het te bepleisteren metselwerk mag geen losse delen hebben. Het moet vast, droog en trekvast zijn. Een primer verbetert de hechting van het pleister.
  • HORNBACH decoratiepleisters moeten op een rechte, onbeschadigde ondergrond worden aangebracht. Gaten of beschadigingen moet je vooraf bijwerken.
  • Gebruik de pleister wit of laat hem in de kleur van je wens mengen bij het HORNBACH Verfmengcentrum.
  • Bij gekleurd pleister moet de HORNBACH pleistergrondverf voor de voorbehandeling in een bijpassende kleur worden gemengd. Bij sterk zuigende ondergronden gebruik je HORNBACH acryl diepgrond voor een gelijkmatige kleureffect.

Tip

Je kwasten en rollers kun je het beste na gedane arbeid direct met water schoonmaken. Als je even wilt pauzeren, hoeven de kwasten en rollers niet schoongemaakt te worden. Wikkel je kwasten en rollers gewoon in aluminiumfolie of een plasticzak, zo kunnen ze niet uitdrogen en kunnen ze later opnieuw worden gebruikt.

De belangrijkste tips voor de voorbereiding bij het verven of pleisteren hebben we hier nog eens voor je samengevat.

1. Voorbereiden

1.1 Controleer eerst de ondergrond
Veeg met je hand zonder druk uit te oefenen over de te verven oppervlakken. Als je wit of krijtachtig materiaal afwrijft, kan je verf niet goed houden. Advies: oppervlak reinigen en vervolgens met HORNBACH acryl diepgrond fixeren. Als oudere verflagen zich met een vochtige lap laten afnemen, dan heb je te maken met lijmverf. Dit kun je met borstel en water grondig verwijderen. Na het drogen van de ondergrond, behandel je het oppervlak met HORNBACH acryl diepgrond. Pas daarna kun je de laatste verflaag aanbrengen.

1.2 Controleren van het zuigend vermogen
Druk een goed natgemaakte spons tegen de wand. Als er een zichtbare vochtvlek achterblijft, neemt de ondergrond teveel vocht op. Reinig de wand, bijvoorbeeld met een handborstel, en grondeer hem aansluitend met HORNBACH acryl diepgrond. Daardoor ontstaat een gelijkmatig gereduceerd zuigend vermogen, waarop de afwerklaag optimaal lukt!

1.3 Controleren van de hechting met tape
De tapetest geeft je uitsluitsel over de stabiliteit van de ondergrond. Hiervoor druk je en strook schildersplakband van ca. 8 cm stevig tegen de wand en trek je hem met een ruk eraf. Als verfresten of zelfs stukken pleisterwerk blijven kleven, verwijder dan de oude verflaag tot op de ondergrond. Hierdoor ontstane beschadigingen in het pleisterwerk plamuur je weg. Vervolgens schilder je het met HORNBACH acryl diepgrond.

2. Afplakken

Het haarscherp afplakken van plinten, raam- en deurkozijnen, lichtschakelaars, stopcontacten, aangrenzede meubelstukken, en dergelijke is een van de belangrijkste werkzaamheden tijdens je voorbereidingen. Vervolgens bescherm je vloeroppervlakken of meubelstukken met een groot stuk afdekfolie tegen mogelijke verfspatten. Let bij het opplakken van het tape op dat je de contouren goed volgt, anders schijnt de anderskleurige ondergrond door.

3. Grondverf aanbrengen

Je betrouwbare 'partners' zijn de klassieke blokkwasten en HORNBACH acryl diepgrond. Breng de diepgrond gelijkmatig aan en voorkom daarbij drupvorming. Omdat de diepgrond een waterige consistentie heeft, kun je dit werk snel uitvoeren. ’s Nachts droogt het overgeschilderde vlak op. Dan begin je met de creatieve vormgeving van je muren en breng je gekleurde of witte HORNBACH binnenverf goed dekkend aan.

Projecten die ook interessant zijn

naar boven
HORNBACH