Handleiding

Muur stucen

Muur stucen

In deze handleiding leggen we je stap-voor-stap uit hoe je zelf een wand kunt stucen.

Geniet ervan om de kleverige pleister tegen de muur te gooien, aan te drukken en uit te smeren! Ga de muur stucen en krijg zo een optimale, gladde ondergrond om je wanden te behangen of te schilderen In deze handleiding leggen we je stap-voor-stap uit hoe je zelf een wand kunt stucen.

Dit heb je nodig voor je project

Muur stucen: stap voor stap

Voorbereiding

01

Binnenshuis wordt meestal gipspleister gebruikt, wat een ideale basis voor verven en behangen is. Maak de ondergrond goed schoon en vrij van olie en vet.

 Muur stucen - stap 1 . HORNBACH
02

Sterk absorberende muren moet je van tevoren met water natmaken. Een primer verbetert de hechting van het pleister. Bij cellenbeton breng je eerst een hechtlaag aan. De hechting op beton verbeter je door de muur eerst ruw met kalkspecie te bepleisteren.

 Muur stucen - stap 2 . HORNBACH
03

Vóór het aanbrengen van het pleister bevestig je pleisterwerklatten loodrecht op de muur, waarlangs je het pleister gelijkmatig kunt afstrijken. De latten zijn zo dik als de pleisterlaag en moeten een onderlinge afstand van ongeveer 50 cm hebben.

 Muur stucen - stap 3 . HORNBACH

Stuken

04

Gebruik kant-en-klare pleisterpoeder en maak het poeder volgens de informatie op de verpakking in een emmer aan.

 Muur stucen - stap 4 . HORNBACH
05

Het beste kun je hiervoor een mengmachine gebruiken of een roerspiraal op je boormachine. Daarmee kun je het pleister klontvrij doorroeren.

 Muur stucen - stap 5 . HORNBACH
06

Op cellenbeton kun je nu na de hechtlaag een speciale gipspleister gebruiken, die als een fijne afwerkpleister van 4 mm dik wordt aangebracht.

 Muur stucen - stap 6 . HORNBACH
07

In plaats van ruw opgebrachte kalkspecie is als onderlaag voor licht absorberende oppervlakken ook een speciaal hechtmiddel verkrijgbaar. Dit breng je op dezelfde manier als tegellijm aan.

 Muur stucen - stap 7 . HORNBACH
08

Nu komt het ‘vuile‘ werk. Gooi de pleistermassa losjes uit de pols tegen de muur. Leg een gladde plank op de werkplek op de vloer. Pleister dat er af valt kan dan weer opgenomen en verder verwerkt worden.

 Muur stucen - stap 8 . HORNBACH
09

Tot slot strijk je het pleister langs de latten af en maak je het met een schuurbord glad. Hierop kun je verven, behangen of nog een 2 mm dunne laag gips aanbrengen, dat maakt het oppervlak nog gladder en zachter. Bij deur- en raamopeningen breng je latten aan, die zover uitsteken als de pleisterlaag dik moet worden. De latten moeten loodrecht en op één lijn zitten, zodat de randen niet scheef worden.

Klaar is je stucwerk!

 Muur stucen - stap 9 . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn