0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 06-12-23 om 18:53 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Stukadoorsprofielen plaatsen

Stukadoorsprofielen plaatsen

De perfecte wanden creëer je met stukadoorsprofielen. Je gebruikt ze in elk pleisterwerk om hoeken en afrondingen te maken of om er langs af te reien. Er zijn vele soorten en maten profielen. Welke je moet hebben, bepaal je aan de hand van de dikte van het pleisterwerk en de samenstelling ervan.

De perfecte wanden creëer je met stukadoorsprofielen. Je gebruikt ze in elk pleisterwerk om hoeken en afrondingen te maken of om er langs af te reien. Er zijn vele soorten en maten profielen. Welke je moet hebben, bepaal je aan de hand van de dikte van het pleisterwerk en de samenstelling ervan.

Gewenste hoeken en randen

Precieze randen kenmerken een goede bouwer. Stukadoorsprofielen zorgen voor de juiste afgewerkte randen terwijl de vers gestucte rand beschermd wordt. De profielen zorgen er ook voor dat je een perfect gladde wand krijgt die als mooie basis dient. Je hoeft er geen behang op aan te brengen en kunt de wanden zo schilderen! Kies je er wel voor om je muur te behangen, dan heb je de ideale ondergrond.

Basisregels over profielen

Bij het plaatsen van profielen moet je volgende regels in acht nemen:

  • Aluminiumprofielen zijn geschikt voor pleisterwerk voor in de binnenafbouw.
  • Profielen van RVS zijn geschikt voor buiten. Deze hebben te maken met een hoge chemische en mechanische belasting en zijn ook geschikt voor vochtige ruimtes.
  • Aangezien uitwendige hoeken kwetsbaar zijn en de kans op belasting hier groot is, is het belangrijk deze plek in het stucwerk te beschermen. Gebruik hiervoor hoekbeschermers. Door het stucstopprofiel ontstaat tevens een rechte strakke lijn, die afhankelijk van het gekozen model rond of scherp is.
  • Stucstop- of aansluitprofielen gebruik je om gips- of pleisterlagen te beëindigen op plaatsen waar de afwerking overgaat in een andere afwerklaag of bij aansluiting op een kozijn. Hiermee voorkom je onregelmatige scheuren in de stuclaag en krijg je een strakke afsluiting.
  • Inwendige hoeken kun je het beste voorzien van binnenhoeken om onregelmatige scheurvorming op deze plaatsen te voorkomen. Vaak bestaat de achtergrond van een inwendige hoek uit verschillende materialen waardoor de kans op scheurvorming groot is.
  • Schilderijlijstprofielen gebruik je om schilderijen aan een rails op te hangen, die in de gips-, pleister- of stuclaag verwerkt zit. Het verplaatsen van schilderijen is op deze manier een kwestie van verschuiven.
  • Door met de rei over de profielen te bewegen, zorg je ervoor dat de wand overal vlak en loodrecht gestukadoord wordt. Een andere veel gebruikte benaming voor dit profiel is 'guide'.
  • Stucstop- en aansluitprofielen met schaduwvoeg gebruik je bij de aansluiting van stucwerk op kozijn of een ander bouwdetail. Tegenwoordig wordt vaak gekozen om ook daar een schaduwvoeg te creëren.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven