Handleiding

Muren gladmaken

Leestijd 5 min.
Muren gladmaken

Wil je lang genieten van een strakke en frisse muur? Stroop dan je mouwen op en lever bij de voorbereiding de nodige inspanning! Hoe je je muren ook gaat verfraaien, een ondergrond die droog, glad en schoon is, is voor elke bekleding wenselijk. Ga voor het perfecte resultaat, aan de slag!

Voorbereiding

Voordat je met je project kunt starten, moet de muur schoon, stof- en vetvrij zijn. In de eerste plaats moeten alle scheuren worden opgeknapt, boorgaten worden gevuld en schade worden gerepareerd. Hoe je dat doet, kun je lezen in de handleiding ' Muren opknappen en repareren'.

Dit heb je nodig voor je project

Muren gladmaken: stap voor stap

Plamuur met een roller aanbrengen - zo werkt 't!

01

Grotere muurdelen, bijv. glasvezelbehang of ruwe pleister met max. 1,5 mm korrel, plamuur je het beste door de reparatie- en plamuurpoeder aan te brengen.

Dek de bodem af voor de komende werkzaamheden. Het te bewerken wandoppervlak grondig reinigen. Verwijder al het losse materiaal, behang, loskomende verf en vetvlekken. Sterk zuigende wandoppervlakken zoals pleister, worden met diepgrond gegrond. Gebruik daarvoor gebruiksklare prefab pleister of roer een plamuurpoeder door in water volgens de instructies van de fabrikant. De massa wordt met een speciale PU-roller voor plamuurmassa met een gelijkmatige dikte op het wandoppervlak aangebracht.

Muren gladmaken stap 1. HORNBACH
Muren gladmaken stap 1. HORNBACH
02

Trek de plamuurmassa direct na het aanbrengen glad met een strijker. Werk daarbij met een constante lichte druk. De speciale vorm van de gladmaker met de flexibele rubberen lip zorgt voor streepvrije werkresultaten.

Muren gladmaken stap 2. HORNBACH
Muren gladmaken stap 2. HORNBACH
03

Nadat het geplamuurde wandoppervlak volledig is gedroogd, kun je deze nog schuren. Hierdoor krijg je een gladder oppervlak.

Muren gladmaken stap 3 . HORNBACH
Muren gladmaken stap 3 . HORNBACH

Muren gladmaken met renovatievlies - zo werkt 't!

04

Om een glad wandoppervlak te maken, kun je een renovatievlies in de plamuurmassa strijken. Bij deze werkwijze hoeft het wandoppervlak na afloop niet meer te worden geschuurd. Op deze manier ontstaat er minder stof en vuil, ideaal voor gemeubileerde woningen.

Dek de bodem af en reinig de wand grondig. Verwijder al het behang, loskomende verf en vetvlekken. Sterk zuigende wandoppervlakken zoals pleister, kun je met een primer gronden. Plamuur gaten dieper dan 1,5 mm met een pleister. Gebruik daarvoor kant-en-klare pleister of roer plamuurpoeder door water volgens de instructies van de fabrikant. De benodigde hoeveelheid plamuurmassa kun je het beste gieten in een gipsbeker. Neem van daaruit de massa met een plamuurmes op en druk je het in de plek die gerepareerd moet worden.

Muren gladmaken stap 4 HORNBACH
Muren gladmaken stap 4 HORNBACH
05

Breng kant-en-klare pleister of plamuurpoeder met een troffel aan op het voorbereide wandoppervlak, met een breedte van minimaal een renovatievliesbaan. Kam de plamuurmassa vervolgens met een lijmkam voor het aanbrengen van materiaal met een gelijkmatige dikte.

Muren gladmaken stap 5. HORNBACH
Muren gladmaken stap 5. HORNBACH
06

Trek voordat je begint bij het verwerken van renovatievlies absoluut handschoenen aan. Leg de rol renovatievlies voor het te bewerken oppervlak. Rol de baan naar boven af en duw deze met een Venetiaanse troffel licht tegen de plamuurmassa aan. Het vlies onderaan eerst met overlapping met een stanleymes afsnijden. Het exacte afsnijden gebeurt pas na het gladstrijken.

Muren gladmaken stap 6. HORNBACH
Muren gladmaken stap 6. HORNBACH
07

Breng het renovatievlies met de Venetiaanse troffel zacht en gelijkmatig aan. De troffel moet daarbij vlak liggen en mag niet gekanteld worden zodat er geen ingedrukte plekken ontstaan. De afgeronde hoeken van de Venetiaanse troffel beschermen het vlies. Laat bij het gladstrijken een rand van ca. 15 cm tot de volgende baan ongestreken.

Het vlies is volledig gladgestreken wanneer de structuur van de lijmkam niet meer te zien is.

Muren gladmaken stap 7. HORNBACH
Muren gladmaken stap 7. HORNBACH
08

Breng voor de volgende baan plamuurmassa aan op het wandoppervlak en plaats het vlies ca. 10 cm overlappend over de vorige baan. Laat bij deze baan een rand van ca. 15 cm inclusief overlapping aan beide zijden ongestreken.

Muren gladmaken stap 8. HORNBACH
Muren gladmaken stap 8. HORNBACH
09

Na het strijken van het tweede vlies worden beide banen in het overlappingsbereik met het stanleymes doorgesneden.

Muren gladmaken stap 9. HORNBACH
Muren gladmaken stap 9. HORNBACH
10

Trek de afgesneden strips van het onderste en bovenste vlies af.

Muren gladmaken stap 10 . HORNBACH
Muren gladmaken stap 10 . HORNBACH
11

Strijk het renovatievlies met de Venetiaanse troffel aansluitend tegen elkaar. Behoud aan de andere zijde ook een randafstand voor het geval nog een baan moet worden toegevoegd. Laat het oppervlak na voltooiing volledig uitharden voordat je het gaat bekleden met verf of behang.

Muren gladmaken stap 11. HORNBACH
Muren gladmaken stap 11. HORNBACH

Projecten die ook interessant zijn