0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 04-06-23 om 08:38 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Muren voorbehandelen

Leestijd 5 min.
Muren voorbehandelen

Je hebt je muren gerepareerd, bijgewerkt en geëgaliseerd. En nu wil je er écht iets moois van maken? Voordat je je met volle energie op je muren stort, moet je eerst de ondergrond analyseren en optimaal voorbehandelen. Dan kun je behangen, verven en doen wat je maar wilt!

Muren voorbehandelen - waarom?

Ongeacht de wandbedekking die je kiest – behang, muurverf, pleister of steenstrips – een primer is de basis voor het succes van het project! Met een primer zorg je voor een licht opgeruwde ondergrond die een goede grip biedt waarop de andere lagen goed vast blijven zitten. Daardoor zorgt je ervoor dat het nieuwe behang niet loskomt, de verf niet afbladdert, het pleister niet afbrokkelt en de steenstrips niet afvallen.

Een primer wordt in principe aanbevolen, maar het is geen must! Het komt aan op de ondergrond. Om de juiste beslissing te nemen, moet je de ondergrond testen op draagvermogen, zuigkracht en hechting.

Tip!

Gipskartonplaten vormen de grote uitzondering. Ze moeten voor de eerste verdere verwerking altijd gegrond worden. Ongeacht of je de muur daarna wilt verven, behangen of pleisteren.

Muren voorbehandelen – welke primer?

De juiste primer voor je project is afhankelijk van de ondergrond. HORNBACH biedt voor elk project de geschikte primer! Om dit met succes te doen, is ook de keuze van het gereedschap doorslaggevend. Daarom vindt je bij HORNBACH ook perfect op elkaar afgestemde producten.

Ondergrond Primer Verwerking
Sterk zuigende muren

Diepgrond
Onverdund aanbrengen met een kwast,
eventueel rekening houden met de instructies van de fabrikant.
Muren van gipskartonplaten
Niet-zuigende muren

Renovatievlies Behangen met behangplaksel voor renovatievliesbehang.
Muur met behang(bont, met patroon) Behangvoorstrijk
Grondlaag verdund aanbrengen (met 10% water).
Deklaag onverdund aanbrengen.
Muur met vlekken(nicotine, roet, vet) Isolerende voorstrijk Onverdund aanbrengen met kwast,6 uur droogtijd aanhouden vóór het verven,bij sterke verkleuringen 2 x insmeren.

Muren voorbehandelen – welk type ondergrond?

Een eenvoudig testje brengt eigenschappen zoals draagvermogen, zuigkracht en hechting van de ondergrond aan het licht. Herken door de lijmkleur of je muren verf afbrokkelend of zuigend zijn. Kies aan de hand hiervan de juiste primer. Dus waar wacht je nog op? Test nu en ga aan de slag met je project!

Draagkracht van de ondergrond:

Strijk met je hand, zonder druk uit te oefenen, over de bepleisterde muur. Als er witte of krijtachtige deeltjes aan de handen kleven, zal verf, pleister of plaksel hier niet op vast blijven plakken. In dat geval moet je de muur vóór het gronden reinigen met een ruwe borstel. Als oude verflagen met een vochtige doek kunnen worden afgenomen, dan heb je te maken met lijmverf. Dit moet grondig worden verwijderd met een borstel en water. Grond na het drogen de muur.

Zuigkracht van de ondergrond:

Duw een goed natgemaakte spons tegen de muur. Als er een zichtbare vlek achterblijft, wijst dit op een ondergrond die teveel vocht opneemt. Je kunt ook met een plantenspuit water op de muur spuiten. Als het water snel wordt opgezogen en de muur donker verkleurt, is dat ook een bewijs voor een sterk zuigende muur. Wanneer je primer aanbrengt op de muur ontstaat een gelijkmatig gereduceerd zuigend vermogen, waarop de afwerklaag optimaal lukt.

Hechting van de ondergrond:

Druk een strook schilderstape van ca. 8 cm stevig tegen de wand en trek deze dan met een ruk weer af. Als verfresten of zelfs stukken pleisterwerk blijven kleven, moet de oude verflaag tot op de ondergrond worden verwijderd. Gaten en scheuren moeten worden geplamuurd. Als de muur glad en schoon is, kan je deze gronden.

Muren afplakken

Het haarscherp afplakken van plinten, raam- en deurkozijnen, lichtschakelaars, stopcontacten, aangrenzende meubelstukken enz. is een van de belangrijkste werkzaamheden bij de voorbereidingen. Vervolgens bescherm je vloeroppervlakken of meubelstukken met een groot stuk afdekfolie tegen mogelijke verfspatten. Druk de tape stevig aan voor een goede hechting om te voorkomen dat de primer onder de folie doorloopt.

Grondlaag aanbrengen

Een primer wordt met een borstel of kwast op de muur en het plafond aangebracht. Let op het gelijkmatig aanbrengen en vermijd druppelvorming. Of je de primer verdund of onverdund moet aanbrengen, evenals het aantal verflagen, is afhankelijk van de ondergrond. Lees altijd de instructies van de fabrikant op het te verwerken product door, tips over verbruik en droogtijden staan doorgaans vermeld. Laat de primer een nacht drogen en start met de aankleding van je muren en plafonds!

Projecten die ook interessant zijn

naar boven