0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
07-04-2023 07:00 - 19:00 Uur
09-04-2023 gesloten
10-04-2023 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 01-04-23 om 19:34 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Kleureffect gebruiken

Leestijd 13 min.
Kleureffect gebruiken

Grijs, somber alledaags leven. Wat een nachtmerrie. Een leven zonder kleuren is nauwelijks voor te stellen. Kleuren hebben een direct effect op ons onderbewustzijn. Lees hier meer over het effect van kleuren.

Kleurenpsychologie - hoe beïnvloeden kleuren ons welzijn?

Van de muur tot de decoratie en de inrichting: kleuren beïnvloeden ons welzijn op verschillende manieren. Sommige kleuren stimuleren de stemming, andere hebben een verfrissend of kalmerend effect. Op de muren kunnen kleuren het algemene effect van een kamer veranderen. Bijvoorbeeld de kamer groter/kleiner doen aanvoelen of de diepte van de kamer veranderen. Hier lees je welke kleuren van nature effect op ons hebben. Laat je inspireren en creëer je eigen persoonlijke kleurenconcepten voor in huis.

Geel

 • Stralend & stimulerend
 • Geeft een warme, gezellige sfeer
 • Bevordert de concentratie
Positieve associatie: vriendelijk, optimistisch

Rood

 • Trekt de aandacht
 • Heeft een stimulerend effect
 • Verhoogt het gevoel van eigenwaarde
Positieve associatie: sterk, dynamisch, actief

Groen

 • Ziet er levendig en natuurlijk uit
 • Symbolische kleur van het leven
 • Kalmeert & bevordert de concentratie
Positieve associatie: ontspannen, positief, harmonieus

Blauw

 • Oogt nuchter, zakelijk & vertrouwend
 • Ontspant en bevordert rust
 • Bevordert de communicatie
Positieve associatie: stil, sterk

Kleurenpsychologie HORNBACH
 • 
			Kleurenpsychologie wit

  In de westerse cultuur wordt de kleur wit alleen geassocieerd met positieve eigenschappen zoals vreugde, lichtheid, zuiverheid, eerlijkheid en helderheid. Wit ziet er schoon, elegant en feestelijk uit. Bij de interieurvormgeving dient wit als basiskleur voor het geheel en als contragewicht voor kleurrijke kleuraccenten.

  Maar ook bij wit zijn er verschillen qua mate van warmte. Zuiver wit heeft de neiging een koel effect te hebben, terwijl een crèmekleurig warm is.

  Hier vind je de mooite wittinten.

 • 
			Kleurenpsychologie grijs

  Als je denkt dat de kleur grijs saai en eentonig is, heb je het mis. Witte deurkozijnen of meubels zien er heel stijlvol uit in contrast met een grijze muur. Kleuren worden in combinatie met grijs vaak versterkt.

  In kleine kamers met weinig lichtinval kan je het beste kiezen voor lichte, koele grijstinten. In een grote, lichte kamer kan je ook een donkergrijze muur maken.

  Hier vind je de mooiste grijstinten.

 • 
			Kleurenpsychologie rood

  Rood is een signaalkleur en zet aan tot actie. In de woonomgeving heeft rood een stimulerend effect en kan het je zelfvertrouwen versterken.

  Bij het kleurontwerp geldt: minder is meer! Want een volledig rode kamer komt al snel benauwend en verontrustend over. Houd je in de slaap- en kinderkamer een beetje in en gebruik warm rood in de woonkamer of keuken.

  Hier vind je de mooiste roodtinten.

 • 
			Kleurenpsychologie oranje

  Oranje creëert een gezellige en warme sfeer. De kleur is zeer geschikt voor keukens of eetkamers, omdat het de eetlust stimuleert en gezelligheid bevordert.

  Kamers met weinig licht profiteren van de warme tint. Oranje zorgt voor meer warmte en helderheid. Bij het kleurontwerp gelden dezelfde regels als voor rood. Te veel van het goede is opdringerig.

  Hier vind je de mooiste oranjetinten.

 • 
			Kleurenpsychologie geel

  Geel heeft een vriendelijk, vrolijk en zonnig effect. Kleine, donkere kamers lijken lichter en ruimer met gele accenten. Als plafondkleur wordt heldergeel zelfs als stralender ervaren dan wit.

  Geel heeft een positief effect op het geheugen en bevordert de concentratie. Probeer het eens in de werkkamer. Een sterke en opzichtige gele kleur kan na verloop van tijd vermoeiend zijn, dus kies een lichte geeltint.

  Hier vind je de mooiste geeltinten.

 • 
			Kleurenpsychologie groen

  De kleur groen is niet warm of koud. Het wordt geassocieerd met begrippen als vernieuwing, groei, vrede, hoop, natuurlijkheid, moederlijkheid, tevredenheid, veiligheid en vertrouwen.

  De kleur zorgt voor evenwicht en frisheid. Gebruik groen in slaap- of woonkamers, het geeft de kamer meer rust en natuurlijkheid.

  Hier vind je de mooiste groentinten.

 • 
			Kleurenpsychologie blauw

  De kleur blauw wordt vaak geassocieerd met begrippen als water, lucht, vrijheid, uitgestrektheid, ernst, vrede en loyaliteit. Het heeft een kalmerend en harmoniserend effect en nodigt uit tot dromen.

  Daarom is blauw zeer geschikt voor je slaapkamer of in kamers die bedoeld zijn voor ontspanning.

  Hier vind je de mooiste blauwtinten.

 • 
			Kleurenpsychologie paarstinten

  Paarse tinten van lila tot violet doen mysterieus, mystiek, intiem, zacht en edel aan. Violet wordt geassocieerd met wijsheid, spiritualiteit, maar ook met rouw en leed.

  Het is een kleur die een deftig effect heeft en daarom zeer geschikt is voor ontvangstruimten. In de woonkamer kan je violet het beste combineren met wit of grijs - dit heeft een modern effect.

  Hier vind je de mooiste paarstinten.

 • 
			Kleurenpsychologie roze

  Roze wordt nog steeds beschouwd als de kleur van romantiek. De kleur maakt mensen vrolijk en kan helpen om depressies te overwinnen.

  Omdat de kleur een kalme, intieme sfeer creëert, is het ideaal voor in je slaapkamer. Roze is nu ook erg populair in de woonkamer en zorgt, in combinatie met koperkleurige woonaccessoires, voor een moderne uitstraling.

  Hier vind je de mooiste roze tinten.

 • 
			Kleurenpsychologie bruin

  Bruin is een eenvoudige kleur die een gezellig en aards effect heeft. Dit creëert een gevoel van veiligheid en welzijn. Het wordt vaak waargenomen als een sterk verduisterd geel, oranje of rood - maar ook blauw, violet en groen kunnen overgaan in bruin.

  In de HORNBACH-vestiging vind je een compleet overzicht met kleurenwaaiers.

  Hier vind je de mooiste bruintinten.

De juiste kleuren voor elke kamer

Om het kleurconcept van je huis opnieuw vorm te geven, kies je eerst een rustige basiskleur die past bij de gewenste sfeer in de kamer en vul je deze aan met een harmonieus op elkaar afgestemde kleur op één of twee wanden.

Je kan een speciaal effect bereiken door de twee kleuren te combineren met een bijpassende accentkleur. Met behulp van de kleurenwaaiers kan je snel en gemakkelijk je lievelingskleuren voor je huis vinden.

Iedereen heeft zijn eigen reddingsvlot nodig. Een plek waar ze naar uitkijken en waar ze zich graag terugtrekken. Om hun batterij op te laden, plannen te maken of gewoon om gelukkig te zijn. Prof. Axel Venn noemt dit "de poëzie van het wonen" en combineert op indrukwekkende wijze het zich goed voelen binnen de eigen vier muren met het effect van geselecteerde kleuren.

Kleuren zijn plaatsen in onze ziel, aan wie we letterlijk een plek moeten aanbieden in ons huis. - Prof. Axel Venn

Als kleurexpert en ontwerper weet Venn hoe belangrijk kleuren zijn voor lichaam, geest en ziel. En in zijn werk heeft hij zich altijd geconcentreerd op het beschrijven van kleuren en hun expressieve kracht in de context van "wonen".

Als vuistregel geldt

Voordat je kleur toevoegt aan een kamer, moet je nadenken over de sfeer die je in de kamer wilt creëren. Moet de kamer er koel en kalm uitzien? Of moet het sensueel en gezellig zijn?

Kleuren voor de woonkamer

Is het een grote kamer? Wie brengt daar de meeste tijd door? Houdt deze persoon van extravagant of discreet? Afgezien van deze vragen, heb je veel vrijheid als het gaat om het kleurontwerp in de woonkamer. Hier een paar tips:

 • Als je de woonkamer vooral gebruikt om te ontspannen, kan je het beste zachte kleuren zoals beige, lila of pastelgeel gebruiken. Die zorgen voor meer rust binnen.
 • Als je je woonkamer graag deelt met gasten en veel waarde hecht aan communicatie en gemeenschappelijke activiteiten zoals spelletjesavonden, kan je beter kiezen voor warme en activerende kleuren uit de kleurenfamilies rood en oranje.
 • Grote woonkamers kunnen gezellig worden gemaakt met donkere muren, bijv. donkerbruin, en lichtgekleurde meubelen.

Kleuren voor de woonkamer
Kleuren voor de slaapkamer

De slaapkamer is een plaats voor rust en ontspanning. Daarom wordt aanbevolen felle kleuren zoals rood, oranje of kanariegeel te vermijden, omdat deze kleuren een activerend effect hebben.

 • Lichte kleuren hebben een bevrijdend effect, donkere tinten creëren een gevoel van geborgenheid.
 • De favorieten in de slaapkamer zijn blauw, groen, bruin en roze. Elke kleur heeft zijn eigen betekenis en effect. Een blauwe muur nodigt bijvoorbeeld uit om te dromen, maar kan ook een kil effect hebben.
 • Met groen haal je een van de meest natuurlijke kleuren in de slaapkamer, die heel gemakkelijk te combineren is en bovendien een kalmerend effect heeft.
 • Bruin brengt gezelligheid en geborgenheid in de slaapkamer.
 • Roze straalt warmte en rust uit.

Kleuren voor de slaapkamer
Kleuren voor de eetkamer

Je kan de eetkamer licht en kleurrijk maken. Deze kamer is de ideale plaats voor felle kleuren die een stimulerend effect hebben en uitnodigen tot gezelligheid. De combinatie van rood met geel creëert een warme, harmonieuze en levendige omgeving.

 • Je kan bijvoorbeeld accenten aanbrengen met warm oranje - dat brengt leven in de eetkamer en stimuleert de eetlust.
 • Als je de voorkeur geeft aan een rustig en natuurlijk ontwerp voor de eetkamer, ga dan voor een combinatie van groen en bruin - dit heeft tegelijkertijd een kalmerend en vitaliserend effect.
 • Ook wandbekledingen zoals steenstrips of houten panelen komen hier goed tot hun recht - de natuurlijke materialen stralen een aangename woonsfeer uit en kunnen met alle kleuren worden gecombineerd.

Kleuren voor de eetkamer
Kleuren voor de kinderkamer

Gebruik in de kinderkamer de kleuren die je zelf wil. Of beter gezegd, die je kind wil. Kinderen vinden het heerlijk om hier mee te mogen beslissen. Er zijn slechts een paar do's en don'ts waar je in de kinderkamer rekening mee moet houden.

De kinderkamer wordt vooral gebruikt om te spelen. Dit betekent dat de kamers kleurrijk zijn, alleen al door de verzameling speelgoed. Om een evenwichtig tegenwicht te creëren, wordt muurverf in pasteltinten zoals zachtgeel, lichtoranje of lichtblauw aanbevolen.

Groen is ook populair omdat het inspirerend en stimulerend is, en tegelijkertijd handig kan zijn bij het ontspannen.

Kleuren voor de kinderkamer
Kleuren voor de werkkamer

Ook in de werkkamer geldt: wat je bevalt, is goed. Sommige muurkleuren hebben echter een positieve of negatieve invloed op het concentratievermogen en de creativiteit.

 • Twee kleuren waarbij het niet mis kan gaan zijn groen en geel. Beide kleuren hebben een vitaliserende werking en bevorderen zowel de concentratie als de creativiteit.
 • Tip: het is beter te kiezen voor rustige groen- en geeltinten. Te felle kleuren op een groot oppervlak hebben een verontrustend effect en zijn op den duur vermoeiend voor het oog.
 • Zachte blauw- en grijstinten zijn ook geschikt voor de werkkamer, omdat zij niet afleiden.
 • Felle en gezellige kleuren zoals rood en oranje zijn niet geschikt voor de werkkamer, omdat ze te veel afleiden en je zelfs agressief kunnen maken.

Kleuren voor de werkkamer

Het effect van een kamer veranderen met behulp van kleuren

Ken je dit probleem? Je verhuist naar een nieuw huis of een nieuwe flat en pas bij het inrichten merk je dat een kamer in je huis niet optimaal is. Je zou willen dat de kamer breder, hoger of op een andere manier gezelliger zou zijn.

De vorm van de kamer kan je niet veranderen, maar met de juiste muur- of plafondverf kun je het effect van de kamer optisch veranderen. Hier lees je hoe dit moet:

Probleem + oplossing Wanden vormgeven Plafond vormgeven
Probleem: plafond is heel laag
 • Kamers met gekleurde muren: schilder een smalle strook van de gebruikte muurverf op het plafond, dit rekt de kamer optisch op.
 • Lichte, frisse kleuren op de muur laten de kamer groter lijken.
 • Behang: behang met lichte motieven of behang met verticale strepen.
 • Lichte kleuren, bijv. helder wit of lichte pasteltinten.
 • Koude kleuren zoals blauw of violet; zij geven de indruk van ruimte.
Oplossing: ruimte optisch vergroten
Probleem: plafond is erg hoog
 • Hoge plafonds: absolute vormgevingsvrijheid, of het nu kleurrijk, opvallend of natuurlijk is - je kan kiezen wat je wilt.
 • Laat het plafond lager lijken: kies behang met horizontale strepen; dat duwt de kamer naar beneden - in tegenstelling tot behang met verticale strepen. Wanden kunnen ook worden vormgegeven met panelen en andere bekledingen. Hierdoor valt het plafond minder op.
 • Door het plafond donkerder te schilderen dan de muur lijkt het dieper en wordt de kamer gezelliger
 • Schilder strepen tussen de muur en het plafond in de kleur van het plafond, zodat het bovenste gedeelte van de muur optisch overgaat in het plafond. Dit effect wordt versterkt wanneer je een donkere kleur gebruikt.
Oplossing: maak de kamer gezelliger
Probleem: nauwe, krappe ruimtes
 • Sommige kamers voelen beklemmend aan, bijvoorbeeld een lange gang. Om een smalle kamer optisch ruimer te maken, moet je op de lange zijmuren werken met lichte, frisse kleuren, met pasteltinten of wit. De korte kopse kanten kunnen worden voorzien van een meer donkerdere tint. Dit opent de ruimte aan de zijkanten waardoor de kamer breder lijkt.
 • In een kamer die breed en uitgestrekt oogt, bijvoorbeeld in een loftflat, is het zinvol om met krachtige en donkere muurkleuren te werken en bepaalde delen van de kamer qua kleur van elkaar te scheiden. Hierdoor voel je je minder verloren.
Oplossing: creëer diepte in de ruimte

Projecten die ook interessant zijn

naar boven