Tuinhuizen en overkappingen bouwen

Handleidingen

Met het advies van hierboven op zak, kun je aan de slag met de stap voor stap-handleidingen voor jouw bouwproject in de tuin. Volg de stappenplannen!

Inspiratie & advies

Jij wilt graag een huisje of een carport in de tuin? Dat is te regelen! Bij HORNBACH zijn er genoeg mogelijkheden. Wat zijn de verschillen in materiaalsoorten? Welke soorten contructies heb je bij tuinhuizen? Wij helpen jou met het kiezen en bouwen van je tuinhuis of carport!

Wat zijn de verschillen?

Bij HORNBACH kun je terecht voor alle soorten tuinhuizen en overkappingen. De modellen verschillen in materiaal, afmeting en functionaliteit. We hebben voor elke tuin een geschikt model! Maar wat is nou precies een carport? En wat is het verschil tussen een blokhut en een tuinhuis? Wij leggen het je graag uit!

Tuinhuis

Een tuinhuis is niets anders als een huis dat je in je tuin kan plaatsen. Bij onze selectie van tuinhuizen vind je een breed scala aan soorten en materialen, waaronder metalen tuinhuizen, houten tuinhuizen en kunststof tuinhuizen, zodat je kunt kiezen voor de perfecte stijl en duurzaamheid voor jouw specifieke behoeften. Je kunt het voor van alles gebruiken! Veel mensen vinden het praktisch om een extra ruimte te hebben in de tuin waar ze hun spullen in kunnen opbergen. Je kunt een tuinhuis ook perfect gebruiken als plek in de tuin waar je gezellig een drankje doet of je hobby uitvoert. Er zijn tuinhuizen met een overkapping of tuinhuizen met een veranda. Deze combinatie is populair! Het tuinhuis gebruik je als berging. De overkapping dient als afdak van jouw gezellige terras. De materialen voor een tuinhuis verschillen in metaal, kunststof en hout.

Blokhut

Een blokhut is in principe ook gewoon een tuinhuis, maar het verschil zit hem in de constructie. Doordat de uiteinden van de planken ingekeept zijn, kunnen de houten planken stabiel in elkaar worden gezet. Blokhutten herken je aan de karakteristieke uitstraling van de hoeken, waar de planken iets uitsteken. Door deze stabiele constructie zijn blokhutten goed bestemd tegen een stootje.

Carport

De vertaling van het woord zegt het al. Een carport is een overkapping die geschikt is voor je auto. Het is een goed alternatief als je geen garage hebt. Je auto blijft altijd netjes ondanks alle weersinvloeden en als je wat wilt sleutelen aan je auto, dan sta jij zelf ook droog. Daarnaast kun je er eventueel ook je afvalcontainer of andere voertuigen onder kwijt.

Terrasoverkapping

Wil je op elk moment buiten op je terras kunnen zitten? Dan is een terrasoverkapping een top idee. Je hoeft tijdens een regenbui niet al je spullen naar binnen te verhuizen. In de zomer zit je juist heerlijk in de schaduw. Ook staan je BBQ en je loungeset altijd droog! Terrasoverkappingen zijn er ook in alle soorten. Je kunt je terrasoverkapping als verlengde naast je huis plaatsen of als losstaande overkapping. Het materiaal van de overkapping varieert van hout en metaal, tot een dak van textiel, pvc of dubbele brugplaten.

Houten paviljoen

Terrasoverkappingen hebben vaak een rechthoekig model met een vlak of hellend dak. Houten paviljoenen daarentegen, hebben vaak een ronde of vierkante vorm met daarop een zadeldak of schilddak. Ze hebben in ieder geval dezelfde functie: een dak waar je onder kunt ontspannen. Prielen hebben meestal een afscheiding door middel van een hekje eromheen.

Bergingen

Een berging is niet bepaald een plek waar je gezellig je drankje drinkt. Bergingen zijn puur functioneel: je kunt er van alles opbergen zoals gereedschap, machines, hout, afval of je tuinkussens. Ook bergingen zijn er in verschillende materiaalsoorten.

Veelgestelde vragen

Zijn er tuinhuizen waar ik een vergunning voor nodig heb?

In veel gevallen kun je een blokhut of tuinhuis plaatsen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Het moet dan wel aan een aantal eisen voldoen:

  • De totale oppervlakte van ‘bijbehorende gebouwen’ mag niet meer zijn dan 30m². Onder bijbehorende gebouwen vallen tuinhuizen, veranda’s, garages, carports, fietsenstallingen etc.
  • Je mag je tuinhuis niet als keuken of slaapkamer gebruiken.
  • Het tuinhuis mag vaak niet hoger zijn dan 3 meter.
De plaatselijke wetgeving kan altijd anders zijn. Wil je zeker zijn van jouw zaak? Check dan altijd even bij jouw eigen gemeente.

Kan ik mijn tuinhuis of carport ook laten monteren door HORNBACH?

Dit kan zeker! De HORNBACH Montageservice biedt de mogelijkheid om jouw tuinhuis of overkapping voor jou op te bouwen. Hier vind je de prijslijst van deze montage. Uiteraard worden ook de standaard toebehoren van je tuinhuis opgebouwd. Ideaal als je zelf twee linkerhanden hebt!

Kan ik een carport als een terrasoverkapping gebruiken?

In principe kun je jouw carport voor verschillende doeleinden gebruiken. Of je er nu een auto of een paar tuinstoelen onder zet, dat mag je zelf weten! Maar vergeet vooral niet om eerst eens een blik te werpen op ons uitgebreide assortiment terrasoverkappingen! Deze overkappingen zijn meer geschikt om op je terras te plaatsen. We raden aan om eerst te kijken waar je jouw overkapping voor gaat gebruiken.

Welk dak kan ik op mijn tuinhuis of overkapping plaatsen?

De basis dakbedekking wordt meestal standaard meegeleverd met het tuinhuis of de carport. Vaak is dit nog geen eindafwerking. De meest voorkomende dakbedekkingen zijn bitumen shingles, (bekijk hier het stappenplan hoe je deze plaatst) trapeziumplaten, dakleer, dakspanen, pvc, gepoedercoat en verzinkt.

Sedumdak

Een duurzame manier om je dak te bedekken is het aanleggen van een sedumdak! Dit wordt steeds vaker op tuinhuizen en overkappingen geplaatst. Het heeft veel voordelen:

  • je kunt er regenwater mee opslaan,
  • het isoleert je dakoppervlak,
  • het is goed voor de biodiversiteit.
Wil je meer weten over de voordelen en hoe je een sedumdak plaatst? Ga dan aan de slag met het project Zelf je sedumdak aanleggen.

Kan ik zonnepanelen op het dak van mijn tuinhuis of carport plaatsen?

Het dak van je tuinhuis of carport kun je goed gebruiken om zonnepanelen op te plaatsen. Vooral op platte en hellende daken is dit eenvoudig in te richten.

Hoe kan ik mijn tuinhuis thuis laten bezorgen?

Als je jouw tuinhuis of overkapping in de Onlineshop bestelt, wordt je bestelling per vrachtwagen bij je thuisbezorgd. Is je artikel boven de €400,- euro? Dan wordt hij ook nog eens gratis thuisbezorgd! Voordat je bestelt moet je er zeker van zijn dat de losplaats niet meer dan 100 meter verwijderd is van het werkelijke afleveradres. Meer informatie over de levering kun je hier lezen.

Hulp nodig bij je project

Met onze services staat er niets meer in de weg van jouw project!

Koop nu online!