Handleiding

Dakschade repareren

Dakschade repareren

Een dak kan nog zo perfect gedekt zijn, maar weer en wind tasten zelfs de beste materialen aan. Ook wanneer schoorsteenvegers of andere werklieden het dak op gaan, kunnen lichte scheuren in de dakpannen ontstaan, die na verloop van tijd tot schade leiden.

Een dak kan nog zo perfect gedekt zijn, maar weer en wind tasten zelfs de beste materialen aan. Ook wanneer schoorsteenvegers of andere werklieden het dak op gaan, kunnen lichte scheuren in de dakpannen ontstaan, die na verloop van tijd tot schade leiden. Met dakreparatie vervang je beschadigde dakpannen of platen zodat alles weer optimaal gedekt en afgesloten is. Het is een voordeel wanneer je dakpannen of leisteen voor zulke gevallen hebt bewaard. In deze handleiding laten we zien hoe je verschillende daken kunt repareren.

Dit heb je nodig voor je project

Materialen

Dak repareren: stap voor stap

01

Kapotte dakpannen vervangen: wanneer er één kapotte dakpan moet worden vervangen, schuif je gewoon kleine houten wiggen onder de aangrenzende dakpannen.

 Dakschade repareren . HORNBACH
02

Je hebt nu de nodige vrije ruimte om de kapotte dakpan zonder problemen op te tillen en eruit te trekken.

 Dakschade repareren . HORNBACH
03

Andersom gaat het net zo goed. Gewoon de nieuwe dakpan erin schuiven, laten zakken en de wiggen weer verwijderen.

 Dakschade repareren . HORNBACH
04

Vlakke dakpannen vervangen: bij het vervangen van beschadigde vlakke dakpannen worden de beide dakpannen die erboven liggen met houten wiggen opgetild.

 Dakschade repareren . HORNBACH
05

Til nu de te vervangen dakpan met een troffel op en trek hem eruit. Wanneer de dakpan is vastgespijkerd, probeer je met zijwaartse bewegingen de spijker los te maken. Wanneer de spijker erg vast zit moet je hem met een beitel afbreken. Vervolgens zet je de nieuwe dakpan erin. Die hoeft niet te worden vastgespijkerd. Nu verwijder je de wiggen weer.

 Dakschade repareren . HORNBACH
06

Dakreparatie met mortel: overal waar je de dakbedekking niet met dakpannen of ander dekmateriaal dicht kan maken, helpt mortel een handje. Wanneer de dakbedekking in de loop van de tijd scheuren vertoont en water doorlaat, moet het op die plekken eerst worden verwijderd. Vervolgens breng je daar vers aangemaakte mortel gelijkmatig aan.

 Dakschade repareren . HORNBACH
07

Ook de randen van de dakpannen moet je goed afdichten met mortel. Hiervoor druk je de mortel met de troffel direct onder de dakpannen.

 Dakschade repareren . HORNBACH
08

Waar tussen dakoppervlakken goten liggen, kunnen lekken ontstaan. Til de goot op en bestrijk het dak met vloeibare bitumen.

 Dakschade repareren . HORNBACH
09

Bitumen dak repareren: ook een bitumen dak kan een keer gaan lekken. Wanneer je het lek op bijv. het dak van je tuinhuis gevonden hebt, kun je je met een stanleymes redden. Gewoon een baan bitumen op de betreffende plek kruisgewijs opensnijden en openklappen. Met een absorberende doek de vochtige ondergrond drogen en wachten tot hij helemaal droog is.

 Dakschade repareren . HORNBACH
10

Vervolgens breng je bitumenlijm met een troffel gelijkmatig aan en laat het ietsje harden.

 Dakschade repareren . HORNBACH
11

Tot slot de ‘dakwond‘ weer dichtklappen en extra aan de buitenkant met lijm insmeren. Klaar!

 Dakschade repareren . HORNBACH

Meer projecten over dakbedekking