Handleiding

Trap renoveren met vinyl

Trap renoveren met vinyl

Houd je van vinyl en wil je er je trap mee renoveren? Goede zaak! Dat kan met vinyl van de rol, klikvinyl en zelfklevende vinyl-vloerdelen. Wij laten stap voor stap zien hoe je een vinylvloer op een trap legt.

uitdaging
tijd
2 dagen
doener(s)
1–2

Dit heb je nodig voor je project

Trap renoveren met vinyl: stap voor stap

Voorbereiding

01

Voordat je begint met het renoveren van de trap en het aanbrengen van nieuwe trapbekleding, moeten oude lijmresten verwijderd worden. Spijker- of schroefkoppen die uitsteken, moeten weg. Loszittende treden worden met rvs-schroeven vastgeschroefd. Zijn er onderdelen die de renovatie belemmeren? Dan moet je deze eerst verwijderen.

 Trap renoveren met vinyl stap 1 . HORNBACH

Houten oppervlakken schuren

02

Schuur de houten oppervlakken om oude lagen te verwijderen, zoals bijvoorbeeld van reinigingsmiddelen, houtwas, etc. Schuur ook versleten trapranden en inkepingen. Oud, verweerd, verrot of afbrokkelend hout moet je tot op de gezonde laag hout verwijderen.

 Trap renoveren met vinyl stap 2 . HORNBACH

Beschadigde plekken bijwerken

03

Beschadigde plekken kunnen met reparatieplamuur voor hout hersteld worden. Smeer met een plamuurmes de massa stevig in de beschadigde plekken en strijk glad. Let op de maximale laagdikte van 10 mm per keer. Diepere gaten of scheuren moeten in meerdere lagen opgevuld worden. Nadat de plamuur volledig droog is, schuur je de gerepareerde plekken nogmaals zodat de oppervlakken glad zijn.

 Trap renoveren met vinyl stap 3 . HORNBACH

Trap beitsen of verven

04

Bij de renovatie van de trap worden de traptreden (horizontale treden) of indien gewenst nog de stootborden (verticale treden) met vinyl beplakt. Alle andere houten gedeeltes kun je bij een goede staat van het hout opfrissen met beits. Als beschadigde plekken hersteld zijn, kun je het hout met dekkende lak verven. Hiervoor is bijvoorbeeld PU-lak geschikt. Breng daarna een acryl-multiprimer aan en vervolgens een eerste laag PU-lak. Na het drogen breng je een tweede laag PU-lak aan.

 Trap renoveren met vinyl stap 4 . HORNBACH

Vinyl-vloerdelen opplakken

Sjablonen maken

05

Voor alle te bekleden treden zijn op maat gesneden stukken vinyl nodig. Hiervoor kun je het beste met sjablonen werken die je bijvoorbeeld van restjes behang maakt. Op rechte trapranden kun je het papier er direct opleggen. De overige contouren kunnen door vouwen of markeren met een pen op het papier overgebracht worden.

Alternatieven: als trapbekleding kun je ook watervast pvc met klikverbinding gebruiken. Óók zelfklevend pvc kan gebruikt worden. Daarbij kun je de stappen voor het aanbrengen van vloerbedekkingslijm weglaten.

 Trap renoveren met vinyl stap 5 . HORNBACH

Tip

Gebruik restjes behang voor de sjablonen, dit heeft een groot formaat en is buigzaam.

Sjablonen nummeren

06

Knip of snijd de sjablonen met een schaar of stanleymes langs de markeringen uit. Nummer ze, zodat je ze later niet per ongeluk door elkaar haalt. Gebruik nummers in de volgorde van verwerking.

 Trap renoveren met vinyl stap 6 . HORNBACH
07

De vloerdelen worden altijd zo gebruikt, dat ze parallel met de voorste traprand verlopen. Leg het sjabloon op een stuk vinyl. Snijd de snijlijnen langs een meetlat met een stanleymes in. Snijd het materiaal daarbij niet helemaal door. Als voor bredere trappen twee of meer vinyl-vloerdelen nodig zijn, leg je deze samen en bewerk je ze tegelijkertijd.

 Trap renoveren met vinyl stap 7 . HORNBACH

Vinyl-vloerdelen afbreken

08

De vinyl-vloerdelen worden langs de ingesneden randen alleen afgebroken. Dit gaat makkelijker dan wanneer je ze compleet doorsnijdt.

 Trap renoveren met vinyl stap 8 . HORNBACH

Op maat gesneden stukken nummeren

09

Nummer de vloerdelen direct na het op maat snijden, zodat ze niet verwisseld kunnen worden. Bij elkaar horende stukken kun je bijvoorbeeld met A, B, etc. markeren.

 Trap renoveren met vinyl stap 9 . HORNBACH

Lijm op de trap aanbrengen

10

Plak nu de vinyl-vloerdelen van bovenaan beginnend op de traptreden. Als je de trap tijdens het renoveren nog moet gebruiken, sla je steeds een trede over.

Gebruik een vloerbedekkingslijm die wordt aanbevolen voor vinyl-vloerdelen. Breng deze met een lijmkam volledig aan op de traptrede, dus tot aan de voorkant.

 Trap renoveren met vinyl stap 10 . HORNBACH

Tip

Als je de trap tijdens het renoveren nog moet gebruiken, laat je elke tweede traptrede vrij. Zo kun je zonder problemen de trap betreden en nadat de lijm is uitgehard kun je de overige treden beplakken.

Vinyl-vloerdelen opplakken

11

Na een droogtijd van 15 - 20 minuten wordt het desbetreffende vinyl-vloerdeel – de achterste eerst – in het lijmbed gelegd en stevig aangedrukt met een aandrukrol. Druk na 30-45 minuten nogmaals aan. Als meerdere stukken op de desbetreffende trede komen, moeten ze stevig met elkaar worden verbonden.

Als je ook de stootborden beplakt, dan kun je nu de op maat gesneden stukken maken en aanbrengen.

 Trap renoveren met vinyl stap 11 . HORNBACH

Hoekprofielen op maat zagen

12

Ter bescherming van de trapranden en voor de veiligheid bij het gebruik van de trap worden er aan de voorkant hoekprofielen aangebracht. Het vastschroeven gebeurt van bovenaf in de traptreden. Meet de benodigde lengte op en zaag de profielen met een metaalzaag met fijne tanden op maat. Bij wenteltrappen zijn er schuine zaagsneden nodig. De benodigde hoek bepaal je met een zwaaihaak en deze breng je vervolgens over op het profiel. Ontbraam de zaagranden met fijn schuurpapier of een metalen vijl.

 Trap renoveren met vinyl stap 12 . HORNBACH

Hoekprofielen vastschroeven

13

Schroef de hoekprofielen door de aanwezige schroefgaten vast in de traptreden. Gebruik verzonken schroeven waarvan de schroefkoppen na bevestiging niet uitsteken.

 Trap renoveren met vinyl stap 13 . HORNBACH

Voegen op de trap voegen

14

Om ervoor te zorgen dat er bij het schoonmaken van de trap geen vocht onder de vinyl-vloerdelen kan komen, worden de voegen tussen de houten oppervlakken en de stootborden blijvend elastisch gekit. De kitrand strijk je vervolgens glad met een afstrijkspatel en met behulp van water en afwasmiddel.

 Trap renoveren met vinyl stap 14 . HORNBACH