Handleiding

Trap renoveren

Trap renoveren

Je trap renoveren kan je prima zelf! In deze handleiding lees je hoe ‘t moet, en alles wat je nodig hebt om voor te bereiden. Aan de slag!

Is je trap versleten of toe aan een nieuwe look? Renoveren kun je prima zelf! We vertellen je hieronder alles over de mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld renoveren met vinyl, eiken toplaag of laminaat. Met onze handleidingen kun jij direct aan de slag. Bereken hier wat het kost om je trap te (laten) renoveren!

Vinyl, eiken of laminaat?

Vinyl, eiken en laminaat treden zijn doorgaans tussen de 8mm en 10 mm dik, ideaal dus om oneffenheden in de ondergrond op te vangen. Dit geldt ook voor klikvinyl traprenovatie. Vinyl traprenovatie kun je bovendien makkelijk op maat snijden en is ook nog eens vochtbestendig.

Ga je voor traprenovatie met een eiken toplaag? Dan is de drager doorgaans gemaakt van MDF of multiplex. Het materiaal heeft bovendien een eiken fineerlaag. Door MDF of multiplex is het product voldoende stabiel en is er nauwelijks sprake van werking.

Laat je net gekochte traprenovatie treden 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar je het gaat leggen. Zo weet je bijvoorbeeld zeker dat het niet meer uitzet.

Ben je er nog niet uit welke traprenovatie je het mooiste vindt? Bij iedere HORNBACH-vestiging hebben we een opstelling van laminaat, eiken en vinyl.

Welk type traprenovatie moet ik kiezen?

Welk type traprenovatie

De laminaat overzettreden zijn geschikt voor vrijwel alle trappen. Dat wil zeggen: Wanneer de treden niet breder zijn dan 130cm en niet dieper dan 38cm. Kies je voor een eiken toplaag, dan mogen de treden niet breder zijn dan 130cm en niet dieper dan 40cm.

Vinyl overzettreden zijn verkrijgbaar in verschillende decors. Je gebruikt meerdere delen per trede, waardoor je ook extra brede of diepe treden gemakkelijk kunt bekleden. Ga je een open trap bekleden? Dan moet je wel even op een aantal dingen extra letten:

  • De profielen van overzettreden zijn meestal zo’n 4 cm hoog. Is je traptrede minder dik? Dan steekt er een randje van het profiel onder de trede uit en dat is dan natuurlijk vanaf de andere kant weer zichtbaar.
  • Bij een open trap moet je het profiel aan beide zijden van de trap aanbrengen.

Eiken toplaag traprenovatie

De eiken toplaag is onbehandeld. Je kunt zelf de stroefheid van de trede bepalen door het gebruik van een geschikte afwerking (stroeve olie of lak). Daarnaast zijn de onbehandelde treden voorzien van een geïntegreerde antislip strip.

Laminaat traprenovatie

Traprenovatie met laminaat is qua afwerking vergelijkbaar met een laminaatvloer. Je kunt deze in principe dus zonder verdere aanpassingen gebruiken. Wil je toch wat extra zekerheid inbouwen? Kies dan voor de bijbehorende antislip tape of monteer een zelfklevend antislip profiel.

Vinyl traprenovatie

Vinyl vloerdelen zijn van zichzelf stroef, maar gebruik voor de zekerheid antislip profielen. Met deze profielen loop je namelijk ook zonder schoeisel veilig op je net gerenoveerde trap.

Handleiding: laminaat of eiken

Deze handleiding is voor een trap met 13 treden en heeft een kwartslag draai.

Materialen

Voorbereiding

Zorg ervoor dat je eventuele oude trapbekleding en lijmresten verwijdert en oneffenheden gladschuurt. De treden hoeven niet volledig kaal te zijn: er mag nog verf op zitten. Maar zorg wel dat je de treden goed schoonmaakt en ontvet.De meest logische manier van werken is van boven naar onder. En zorg er bovendien voor dat je voor je begint eerst alle treden opmeet, zaagt en monteert. Plaats vervolgens de stootborden. Hieronder leggen we deze gang van zaken stap voor stap uit!

Opmeten en zagen

01

De afwerklijst is voor de bovenste trede van je trap. Meet de lengte van de afwerklijst op, zaag hem op maat en plak de lijst vast met montagekit.

02

Voor het inmeten van een trede kun je het beste gebruik maken van een trapspin. Dit is een hulpmiddel voor het bepalen van de vorm en afmeting van de trede.

 Stap 1 . Eiken of laminaat . Trap renoveren
03

Teken de afmeting af op de overzettrede

 Stap 2 . Eiken of laminaat . Trap renoveren
04

Zaag vervolgens de traptrede vanaf de zichtzijde met een scherpe, fijngetande zaag of decoupeerzaag op maat.

 Stap 3 . Eiken of laminaat . Trap renoveren

Monteren

05

Monteer de traptrede met behulp van de montagekit. Belangrijk is dat je de montagekit op je bestaande trap spuit en vervolgens de overzettrede erop legt.

 Stap 4 . Eiken of laminaat . Trap renoveren
06

Meet de hoogte en de breedte van de stootborden op en zaag de stootborden op maat.

07

Spuit op de bestaande trap montagekit en plaats het stootbord er tegenaan.Herhaal de bovenstaande stappen voor de andere treden en je trap is gerenoveerd!

Afwerking en onderhoud

Eiken

Treden met een eiken toplaag zijn gemaakt van onbehandeld eiken. Daardoor kun je je trap naar eigen smaak afwerken. Kies voor een duurzame traplak of een wasolie product.

Kenmerken van traplak:

  • Slijtvast, geen onderhoud nodig.
  • Zowel mat als glans mogelijk.

Kenmerken wasolie:

  • Haalt de kleur en tekening van het hout op.
  • De trap krijgt een matte uitstraling.
  • Beschadigingen kun je herstellen met onderhoudsolie.
  • De trap moet je onderhouden met was.

Laminaat

Laminaattreden zijn voorzien van een duurzame toplaag en daardoor geschikt voor intensief gebruik. Het onderhoud is super simpel. Alles wat je nodig hebt, is een laminaatreiniger.

Handleiding: vinyl

Deze handleiding is voor een trap met 13 treden.

Inmeten traptrede en trapprofiel

Laten we beginnen met een gouden tip: Traptreden hebben vaak rare vormen met moeilijke hoekjes. Daarom is er een nieuwe manier bedacht om de vorm op de vloerdelen over te zetten: modeltape. Gebruik deze tape om de vorm van de trede over te nemen en vervolgens als mal te gebruiken.

01

Begin met het op maat zagen van de trapprofielen. Meet de voorkant van de trede op en zaag het trapprofiel vervolgens op maat met een fijngetande zaag of decoupeerzaag. Gebruik een zwaaihaak om de schuine hoeken nauwkeurig over te zetten op het profiel.

 Stap 1 . Vinyl . Trap renoveren
02

Plak de eerste strook modeltape op de buitenste, breedste zijde van de trede. Zorg ervoor dat vanaf de eerste strook alle volgende delen elkaar opvolgend overlappen en neem ook moeilijke hoekjes mee. Overtollige tape kun je afkorten met een mes. Werk nauwkeurig! Want deze mal bepaalt de uiteindelijke vorm van de overzettrede.

 Stap 2 . Vinyl . Trap renoveren
03

Verstevig de hoeken en lange zijdes met extra delen. Op die manier kan de mal niet vervormen. Heb je dit gedaan? Maak de mal dan voorzichtig los van de trede. Begin hiervoor bij de eerste geplakte strook Modeltape. De rest van de mal beweegt dan vanzelf mee.

 Stap 3 . Vinyl . Trap renoveren
04

Leg twee delen op een vlakke, schone ondergrond. Plaats de mal op de delen. Let op dat de voorzijde van de trede in lijn ligt met beide delen. Op die manier krijg je namelijk echt een top eindresultaat! Vooral bij de treden in een bocht.

 Stap 4 . Vinyl . Trap renoveren
05

Neem de vorm van de mal over door de delen met het mes lichtjes in te snijden. Breek daarna de delen op de snijlijn voorzichtig af.

 Stap 5 . Vinyl . Trap renoveren

Montage

06

Smeer de treden in met PVC-lijm. Gebruik hiervoor een lijmkam. Plak vervolgens de verschillende stukken op de traptrede.

07

Nu ga je de trapneus afwerken met de trapprofielen. Monteer de op maat gemaakte trapprofielen met de bijgeleverde schroeven. Zorg dat de kop van de schroef goed aansluit op het profiel. Dan ontstaat er namelijk een vlak eindresultaat.

08

Gebruik PVC-lijm om de stootborden op de traptreden te plaatsen. Smeer de PVC-lijm op het stootbord en plaats deze tegen de trap.

Tip: je kunt ook vloerdelen als stootbord gebruiken.

09

Voer stap 3 vervolgens ook voor alle andere treden uit en je trap is gerenoveerd!

Let op: Gebruik je een profiel deluxe-uitvoering? Dan moet je op dezelfde manier als je traptreden het decordeel voor aan de bovenzijde van het trapprofiel op maat maken en deze samen met de antislip strip op het profiel plakken.