Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
24-12-2024 07:00 - 17:00 Uur
25-12-2024 gesloten
26-12-2024 gesloten
Je hebt deze informatie op 12-12-24 om 16:31 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Isoleer nu! Als je de muren met panelen of profielhout bekleedt, moet je tegelijk ook een praktische isolatie voorbereiden. Daartoe worden matten of platen tussen de latten gestoken zodat ze strak zitten.

Over de isolatielaag wordt ten slotte als vochtisolatie een PE-folie getrokken en luchtdicht geplakt. Monteer vervolgens je profielhout of panelen op de zogenaamde contralatten die kruiselings op de bodemlatten worden geschroefd. Zo zorg je ervoor dat de bekleding voldoende geventileerd wordt.

Geschikt isolatiemateriaal
Doorgaans zijn alle organische en minerale isolatiematerialen geschikt voor je project. Organische isolatiematerialen zoals houtwolplaten, vlasmatten, celluloseplaten, hennepplaten, hennepmatten, cocosvezelmatten of schaapswollen matten zorgen voor een beter leefklimaat.

Belangrijk: let bij de keuze van het isolatiemateriaal op weerstand tegen rotten en vocht, en op bescherming tegen insecten en op de brandbeschermingsklasse.

Op de plaatsen waar stopcontacten of lichtschakelaars moeten worden aangebracht, raden we aan om extra lijsten in de onderconstructie te schroeven en wel 30 mm boven en onder het contact. Op die manier zit de hollewanddoos stabiel en wordt hij niet losgetrokken als je een keer krachtig aan een snoer trekt. Maak het gat met het juiste opzetstuk op je boor in de houten plank.

Planning
Voor het inbouwen van verlichting in een paneelwand is meestal voldoende werkruimte achter de panelen beschikbaar. Plan de positie van afzonderlijke inbouwlampen direct bij de montage van de panelen. De elektrische leidingen moeten natuurlijk vooraf zijn gelegd.

Belangrijk: Zorg er vooraf voor dat je op de hoogte bent van de veiligheidsregels bij de omgang met elektriciteit!

Inbouw

  • De openingen voor de spots kunnen worden uitgezaagd voorafgaand aan de montage of nadat de plank gemonteerd is. Gebruik daarvoor de dooszaag of ronde gatenzaag op de boormachine. Een afstand van ca. 1 m tussen elke lamp is gebruikelijk.
  • Hang voorafgaand aan de definitieve inbouw van de verlichting als test de laagspanningslampen op.
  • Na het aansluiten van de draden kun je de lampen in de openingen plaatsen en de panelen afwerken.

Voorzichtig, heet!

Leg de snoeren voor de lampen niet te dicht bij de lamphouders, anders bestaat het gevaar voor een smeulende brand. Te weinig lucht achter de bekleding zorgt voor een opstuwing van warmte en verkleuring van de panelen of het profielhout. Gebruik daarom alleen lampen die ook geschikt zijn voor inbouw achter panelen.

Panelen zagen
Bij de montage van panelen zijn afhankelijk van het legpatroon kortere planken nodig. Zaag de panelen met een fijne zaag op zo’n manier dat de zaagtanden tegen het paneeloppervlak lopen. Bij het werken met een kap- en verstekzaag zaag je vanaf de achterkant.

Panelen verwerken
Om in losse planken te zagen, kun je het beste met een decoupeerzaag werken, met de achterkant van de plank naar boven. Als de binnenmuur droog en heel egaal is, kun je panelen ook met montagelijm vastplakken zodat je geen onderconstructie nodig hebt.

Panelen verbinden
Gebruik bij het samenvoegen van profielplanken altijd een houten blok, reststuk van profielhout, en sla niet rechtstreeks met de hamer op de randen van de planken. Gebruik profielplankklauwen voor de bevestiging.

naar boven