0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 08-12-23 om 17:14 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Wand en plafond bekleden

Wand en plafond bekleden

Er zijn veel mogelijkheden voor het bekleden van wanden en plafonds. Lees waar je rekening mee moet houden bij de keuze van je platen!

Er zijn veel mogelijkheden voor het bekleden van wanden en plafonds. Het gemakkelijkst is het gebruik van gipskartonplaten. Deze platen hebben een gunstige prijs-kwaliteitverhouding en kun je bovendien heel gemakkelijk verwerken. Ook bij het gebruik van gipskarton- of gipsvezelplaten moet je rekening houden met het eventueel latere gebruik van de nieuwe ruimtes. Wil je naderhand bijvoorbeeld een bad plaatsen, dan moet je daar bij de keuze van de platen rekening mee houden.

Verschillen tussen soorten platen

Wand en plafond bekleden . Gipskartonplaten

Gipskartonplaten

Gipskartonplaten (GK) zijn gipsplaten met aan beide zijden een kartonlaag die voor de stabiliteit zorgt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Voor vochtige ruimtes zijn (meestal groene) geïmpregneerde platen (GKI) verkrijgbaar, voor extra bescherming in geval van brand bestaan brandwerende platen (GKF). Gipskartonplaten zijn bijzonder licht en kun je daardoor eenvoudig en snel monteren.

Wand en plafond bekleden . Gipsvezelplaten

Gipsvezelplaten

Gipsvezelplaten (GF) zijn gipsplaten met een wapening van glas- of cellulosevezels. Door deze wapening zijn gipsvezelplaten zeer sterk en nemen ze hogere lasten per bevestigingspunt op dan gipskartonplaten. Ze zijn goed brandwerend en geluiddempend en in principe ook vochtwerend. Daarom kun je ze ook uitstekend in natte ruimtes gebruiken. Gipsvezelplaten zijn dampdoorlatend en hebben een goed afgewerkt oppervlak. Plamuren of schuren is niet nodig.

Wand en plafond bekleden . Coverboard

Coverboard

Coverboard platen zijn kant-en-klare wand- en plafondplaten die geschikt zijn voor het snel en eenvoudig bekleden van wand en plafond. Coverboard platen hebben een basis van MDF en zijn voorzien van een decoratieve folie. De wand- en plafondplaten zijn in verschillende kleuren en structuren verkrijgbaar.

Coverboard platen zijn rondom voorzien van een mes en groef. De platen kun je in de groef bevestigen met schroeven, spijkers of nieten. Het dichtplamuren van schroefgaten is daarom niet nodig. Ook zijn er plinten en lijsten verkrijgbaar voor een goede wandaansluiting. De platen, lijsten en plinten zijn in kleur afgewerkt dus sauzen of schilderen is ook niet meer nodig.

Werken met gipskarton- en gipsvezelplaten

Gipskarton- en gipsvezelplaten kunt je heel eenvoudig verwerken. Voor het recht afsnijden van een plaat snijd je het plaatoppervlak licht in met een stanleymes, dit kun je doen langs bijvoorbeeld een stalen tekenhaak en daarna knik je de plaat voorzichtig om. De achterzijde van de plaat kun je daarna met het stanleymes doorsnijden. Vlak de snijvlakken af met een kantschaaf. Je kunt een plaat ook met behulp van een handzaag of decoupeerzaag afzagen. Gebruik ook hier een geleidingsrail om recht te zagen.

Voordat je de platen op de wand aanbrengt, moet je alle benodigde openingen voor stopcontacten en andere installaties uitsparen. Hiervoor kun je het beste een gatenzaag voor de boormachine gebruiken. De voegen tussen de gipsplaten en eventuele openingen in de gipsplaten kun je met een vulmiddel afsluiten en wanneer het middel is opgedroogd kun je het met schuurpapier gladschuren.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven