0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 28-02-24 om 20:04 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Wand bekleden met hout

Wand bekleden met hout

Transformeer je interieur met akoestische panelen en sierlijsten! Met tips en ideeën van HORNBACH kun je dit zelf eenvoudig toepassen in jouw huis. Waar wacht je nog op?

Waarom houten wandbekleding?

Als je denkt aan houten wandbekleding, dacht je vroeger misschien aan donker hout, veel gedoe, stoffige kamers en ouderwets interieur. Lees hieronder hoe houten wandbekleding een mooie en functionele toevoeging kan zijn tot jouw huis!

Moderne en warme uitstraling

De warme en natuurlijke uitstraling van hout creëert direct een knusse sfeer. Dit zorgt voor een moderne en mooie toevoeging tot jouw interieur! Akoestische panelen passen bijvoorbeeld erg goed in ruimtes in Scandivanisch- of Japandi-interieurstijl.

Makkelijk schoon te maken

In vergelijking met behang of geverfde muren is houten wandbekleding eenvoudig te reinigen. Dit maakt het ideaal voor gezinnen met kinderen of huisdieren.

Natuurlijke isolatie

Van nature heeft hout isolerende eigenschappen. Dit betekent dat het niet alleen je huis warm houdt in de winter en koel in de zomer, maar ook geluid dempt. Dit helpt om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Ideaal voor een ruimte waar nog veel echo is.

Temperatuur- en vochtregulatie

Vanwege de isolerende eigenschappen helpt houten wandbekleding ook voor een aangenaam binnenklimaat. Dit kan uiteindelijk ook bijdragen aan energiebesparing.

Wandbekleding Akoestisch Paneel l HORNBACH
Akoestisch paneel in het groen

Voorbereiding aanbrengen houten wandbekleding

Gewoon een paar latten en panelen op de muur spijkeren kan averechts werken, want het moet uiteindelijk goed in de kamer passen. Daarom moet je bij de planning altijd rekening houden met de gehele uitstraling van de ruimte.

Stel jezelf daarom onderstaande vragen:

 • Wil je de hele muur lambriseren, of alleen een gedeelte? Ook lambrisering die op 1/3 of 2/3 van de muur is aangebracht geeft een moderne uitstraling.
 • Zit er een raam in de muur die je wilt lambriseren? Houd dan rekening met de vensterbank en plan van daaruit je lambrisering.
 • Zijn er schakelaars en stopcontacten waar rekening mee gehouden moet worden?
 • Welk kleur is geschikt en past het beste bij jouw wensen en interieur?

Bij een lattenwand is het belangrijk dat, als je de hele muur of grote delen van de muur lambriseert, je ruimte overlaat tussen de muur en de lambrisering zodat daar de lucht kan circuleren. Plan daarom direct het materiaal voor de onderconstructie mee. Het is zinvol om de lambrisering eerst met potlood en vervolgens met een dunne viltstift af te tekenen. Zo zie je of alle afstanden passen en de lambrisering er ook in de hele ruimte goed uitziet.

De plank misslaan met tips van HORNBACH? Onmogelijk!

Akoestische panelen voor een moderne stijl

Een makkelijke – en zeer snelle – manier om lambrisering aan te brengen, zijn akoestische panelen.

Akoestische panelen bevatten, naast hout, geluidsabsorberend akoestisch materiaal. De muur bekleden met akoestische panelen heeft dus twee functies: het verfraait je muur en voorkomt galmend geluid. Het resultaat is een verminderde echo en een rustigere sfeer in huis.

Akoestische panelen zijn dan ook ideaal voor in de slaapkamer, woonkamer of studeerkamer.

houten wandbekleding . HORNBACH
Akoestisch paneel

Tips voor het aanbrengen van akoestische panelen:

 • Reinig eerst de muur waarop je de akoestische panelen wilt aanbrengen. Schroeven, spijkers en dergelijke moeten ook verwijderd worden.
 • Meet de muur op, breng de maten over op de akoestische panelen en zaag de panelen op maat. Tip: zaag de akoestische panelen indien mogelijk buiten op maat. Het vilt kan al snel voor veel rommel zorgen.
 • Afhankelijk van de aard van de muur kun je de akoestische panelen vervolgens met montagelijm bevestigen, of je kunt ze direct op de muur schroeven.

Zelf je houten wandbekleding maken

Een muur dat bestaat uit houten latten wordt ook wel Slat Wall genoemd. Een Slat Wall kun je ook heel goed zelf maken!

Voor een Slat Wall wordt de muur meestal donker geverfd. Heb je een kleine ruimte of is het je gewoon te donker, kies dan voor een lichte kleur. Je kunt er een hele muur mee bekleden of slechts bepaalde gedeeltes, zoals bijvoorbeeld achter de bank of eettafel. Maar ook als hoofdeinde voor je bed is een lattenwand geschikt. In plaats van verticaal kun je de latten ook horizontaal aanbrengen.

 • 
				Lattenwand Woonkamer l HORNBACH

  Houten wandbekleding voor de woonkamer

 • 
				Lattenwand Woonkamer l HORNBACH

  Gedeeltelijke houten wandbekleding

 • 
				Houtenwandbekleding horizontaal l HORNBACH

  Houten wandbekleding horizontaal

Tips voor het aanmaken van je eigen lattenwand:

 • Verf de muur of het gedeelte waarop je de lattenwand wilt aanbrengen.
 • Zaag de latten op maat en verf ze één of twee keer met een houtbeits om de gewenste kleur te bereiken.
 • Zaag een tussenstuk van hout om voor een gelijkmatige afstand tussen de latten te zorgen, bij het monteren van de lattenwand.
 • Breng de latten van de lattenwand aan met montagelijm.

Bekijk hieronder wat je nodig hebt voor je lattenwand:

 Houten wandpaneel l HORNBACH
Bekijk de artikelen +

Bekijk de bijpassende interieurstijlen

Lambrisering in landelijke stijl

Wil je een lambrisering in landelijke stijl? In de slaapkamer kun je het ook als hoofdeinde voor je bed gebruiken. Houd de lambrisering simpel of verfraai het geheel een beetje met sierlijsten.

Voor een modern landelijke stijl, kun je kiezen voor kleuren zoals wit, grijs of beige tinten. Hou je van meer landelijk klassiek? Kies dan voor een matte kleurafwerking.

Ook bij de werkwijze heb je verschillende mogelijkheden. De tijden waarin houten lambriseringen nog volledig van hout waren, zijn voorbij. MDF-platen of multiplexplaten zijn ook geschikt om de wand op te vullen, of je kunt de muur gewoon in de kleur van de latten verven. Voor het afgrenzen van de lambrisering gebruik je latten of profielhout.

Tip: bij het bevestigen van een bredere afsluitplank aan de bovenkant van de lambrisering, kun je ook schilderijen of vazen hierop kwijt!

 • 
				Lambrisering klassiek landelijk l HORNBACH

  Lambrisering in landelijke stijl

 • 
				Lambrisering in contrastkleur l HORNBACH

  Lambrisering met contrastkleur

 • 
				Lambrisering met LED licht l HORNBACH

  Lambrisering met LED-licht

 • 
				Woontrend Pure Spice | Pure Spice | HORNBACH

  Lambrisering met een vensterbank in contrastkleur

Tips voor lambrisering in landelijke stijl:

 • Teken eerst af met potlood, als je hier tevreden mee bent teken je de lambrisering met een potlood af op je muur.
 • Zit er een raam in de muur die je met lambrisering wilt bekleden? Ga dan bij de planning uit van de vensterbank zodat deze opgaat in de lambrisering.
 • Houd bij het plannen van de lambrisering ook rekening met lichtschakelaars en stopcontacten.
 • Gebruik je MDF-platen of multiplex voor de lambrisering? Ga dan na of een onderconstructie zinvol is voor de ventilatie achter de wand.
 • Ga bij het op maat zagen van de latten of het profielhout zeer nauwkeurig te werk, hiervoor kun je het beste een afkortzaag gebruiken.
 • Bevestig de latten met montagelijm of gebruik schroeven of spijkers. Denk ook aan de plint.
 • Als je de tussenruimtes met de wand afdicht met siliconenkit, dan ziet het geheel er al netter uit.
 • Bedek de binnenkant van de lambrisering indien nodig met MDF-platen of multiplex en breng een afsluitplank aan.
 • Verf de latten en de binnenkant van de lambrisering.

Bekijk hieronder wat je nodig hebt:

 Lambrisering l HORNBACH
Bekijk de artikelen +

Witte lambrisering aanbrengen

Rechte lijnen en licht. Staat jouw huis in het teken van een Scandinavische stijl? Dan is een wit geverfde, eenvoudige lambrisering iets voor jou! Deze ziet er in elke woonkamer, eetkamer of slaapkamer goed uit. Je kunt ervoor kiezen om een hele muur hiermee te bekleden of 1/3 van de muur. Wil je slechts een accent op je muur aanbrengen, dan kan je een deel ervan van witte lambrisering voorzien. Monteer een paar haakjes, zodat je hier kleding en dergelijk aan kunt ophangen en klaar!

Belangrijk bij de lambrisering: zorg voor een onderconstructie van latten en daarmee ook voor ventilatie achter je lambrisering.

Geen zin om het wit te verven? Dan kun je het hout ook laten zoals het is, vooral bij licht hout ziet dat er modern uit.

 • 
				Lambrisering Wit l HORNBACH

  Witte lambrisering op een hoogte van 1/3

 • 
				Lambrisering ton sur ton l HORNBACH

  Lambrisering ton-sur-ton

Bekijk hieronder wat je nodig hebt:

 Lambrisering wit l HORNBACH
Bekijk de artikelen +

Accentmuur van hout

Experimenteer je graag met vormen en kleuren? Dan kun je ook een accentmuur maken met houten latten en verf. Diagonaal, horizontaal, veel latten of weinig, de hele muur of slechts een deel daarvan: wees creatief! Teken het eerst af en probeer zo uit wat het beste in jouw kamer past.

De latten van de accentmuur kun je met montagelijm op de muur bevestigen. Als alternatief kun je ze ook op de muur vastschroeven. Als je de accentmuur wilt verven, zijn vooral matte en felle kleuren een goede keuze om de muur op te laten vallen.

 • 
				Accentmuur Geel l HORNBACH

  Accentmuur geel

 • 
				Accentmuur Groen l HORNBACH

  Accentmuur groen

Tips voor je accentmuur

 • Teken het patroon op de muur af met potlood en liniaal. Bereken hoeveel materiaal je nodig hebt voor je accentmuur.
 • Zaag de latten voor de accentmuur op maat. Hiervoor kun je het beste een afkortzaag gebruiken, zodat je de hoeken precies op maat kunt zagen.
 • Plak de latten met montagelijm vast of schroef ze vast op de muur.
 • Gebruik siliconenkit om de tussenruimtes tussen de latten en de muur af te dichten. Op deze manier ziet de accentmuur er netjes afgewerkt uit.
 • Verf de muur en de latten van de accentmuur.

Bekijk hieronder wat je nodig hebt:

 Accentwand hout l HORNBACH
Bekijk de artikelen +

Bekijk de bijpassende interieurstijlen

Welk hout voor welke wandbekleding?

Voor het maken van je lambrisering, moet je het juiste hout kiezen. In het tabel hieronder hebben wij voor jou op een rijtje gezet welk hout geschikt is voor een Slat Wall, lambrisering in landelijke stijl, Scandinavische/witte lambrisering en accentmuur.

Lambrisering Welke houtsoort is geschikt?
Lattenwand Rechthoekige latten van vuren/grenen of multiplexplaten (met de cirkelzaag op maat zagen)
Lambrisering in landelijke stijl Profielhout of planken met gladde rand (frame)MDF-platen of multiplex (binnenkant van de lambrisering)
Scandinavische lambrisering Latten met een gladde rand (als onderconstructie)
Accentmuur Gekantrecht hout

Bij het aanbrengen van lambrisering is het belangrijk dat je nauwkeurig werkt en alles exact meet.

Om ervoor te zorgen dat de hoekverbindingen van je lambrisering perfect op elkaar passen, kun je het beste een afkortzaag gebruiken. Wil je bijvoorbeeld twee latten in een hoek van 90 graden met elkaar verbinden? Dan zaag je beide latten in een hoek van 45 graden zodat ze precies in elkaar passen. Dit noem je een versteksnede. Ook bij een accentmuur is de versteksnede handig als het gekantrecht hout elkaar onder verschillende hoeken raakt.

Veel succes met je project!
naar boven