Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
24-12-2024 07:00 - 17:00 Uur
25-12-2024 gesloten
Je hebt deze informatie op 11-12-24 om 16:33 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Schuurwerk moet vaker worden gedaan dan je in eerste instantie misschien denkt. Door te schuren vorm je niet alleen werkstukken, maar maak je ook oppervlakken glad en glanzend. Je verwijdert materialen zoals lak en roest en frist oude meubels, deur- en kozijnenframes, evenals parketvloeren en planken weer op.

Je hoeft niet meteen zwaar geschut in te zetten. Kleine oppervlakken kun je makkelijk bewerken met een schuurblok of schuurspons. Ruwe vlakken en gezaagde randen werk je het beste bij met een schuurblok. Voor rondingen en profielen gebruik je beter een schuurspons, aangezien die elastischer en flexibeler is dan een machine.

Schuurmachine voor hout en metaal . HORNBACH

Wil je grote of kleine oppervlakken bewerken, hoeken en randen schuren, oppervlakken opruwen, schuren of polijsten? Wat je ook wilt doen, er is altijd een schuurmachine die past bij jouw project!

Je hebt de volgende machine nodig... ...als je...
Bandschuurmachine ...grote oppervlakken snel en met een hoog schuurvermogen wilt bewerken.
Deltaschuurmachine ...hoeken, randen of kleine, moeilijk bereikbare plekken wilt bewerken.
Excenterschuurmachine ...vlakke of gewelfde oppervlakken zeer fijn wilt schuren of polijsten.
Vlakschuurmachine ...op grote oppervlakken grove schuurwerkzaamheden wilt verrichten.
Haakse slijper ...het object niet alleen wilt schuren, maar ook wilt doorslijpen.
Droogbouwschuurmachine ...muren en plafonds glad wilt schuren.
Schuurpapier . HORNBACH

Het komt aan op de korrel: het resultaat is net zo goed als het gekozen schuurpapier. Je kunt het afzonderlijk krijgen in bladvorm, als stroken of als schuurpapier van de rol. Heel handig zijn ook de klithechtschijven, die je kunt kopen passend bij verschillende elektrische of accu schuurmachines.

Het materiaal van de korrels is cruciaal. Wil je hout schuren, dan is korund een uitstekende keuze. Het is roodbruin, bijzonder hard en gaat lang mee. Schuurpapier van siliciumcarbide is nog een tikje scherper en ideaal voor werkzaamheden aan lak en metaal. Het heeft bovendien een lange standtijd en slijt niet snel. Schuurpapier van schmirgel, vuursteen en kwarts houden minder lang stand en zijn daardoor meer geschikt voor zachte houtsoorten.

Even belangrijk is de korrelgrootte. Hoe kleiner het getal, hoe grover de korrel. Wij bieden korrelgroottes van 24 tot 2000 aan. De zeer fijne korrels (400-2000) zijn bij uitstek geschikt voor het naschuren van gelakte of bevochtigde oppervlakken. Welke korrel je voor welke werkzaamheden gebruikt, lees je zo meteen. De spreiding is daarnaast ook van belang; zij geeft aan hoe dicht de schuurkorrels op elkaar liggen.

Goed voorbereid gaan ook schuurwerkzaamheden sneller en effectiever. Daarom moet je naast schuurpapier en een schuurmachine het volgende altijd bij de hand hebben voor je projecten:

Bevestig losse werkstukken altijd stevig op een werkbank; een bok volstaat ook. Voor de eerste grove schuurbewerking (bij een zeer ruwe en ongelijke oppervlakte) gebruik je doorgaans schuurpapier met een korrelgrootte van 60 tot 80. Let erop dat deze grove korrel geen te diepe sporen in het hout achterlaat. Werk in de richting van de houtnerf en oefen gelijkmatige druk uit. Verwijder daarna het stof.

Bevochtig in de tweede werkfase het hout lichtjes met een spons. Hierdoor richten ingedrukte houtvezels zich op en mis je ze niet bij de volgende schuurbewerking. Nadat het hout droog is, kun je beginnen met de middelste schuurbewerking. Gebruik hiervoor een korrelgrootte tussen 80 en 120 en schuur bij voorkeur dwars op de nerf.

Tot slot komt de fijne schuurbewerking. Hierbij gebruik je schuurpapier met een korrelgrootte tussen 120 en 240. De laatste oneffenheden voel je beter dan je ze ziet. Hier is gevoel voor detail belangrijk. Laat je handen zachtjes over het geschuurde hout glijden en schuur indien nodig nogmaals na.

Hout schuren . HORNBACH

In plaats van een nieuwe vloerbedekking te kopen, rol jij als gepassioneerde doe-het-zelver liever de mouwen op. Planken en ook parket zien er na een behandeling met een zware bandschuurmachine of een parketschuurmachine weer als nieuw uit. Ligt er een ongekend aantal laklagen op je planken, dan kun je het beste een trommelschuurmachine gebruiken: die kenmerkt zich door een hoge afvalprestatie.

Lak verwijderen. HORNBACH

Of je nu lak van deurpanelen, meubels, metalen frames of auto-onderdelen wilt verwijderen, begin altijd met het grof verwijderen van alles wat poreus is met een plamuurmes. Voor grotere oppervlakken verwijder je de oude lak het beste elektrisch. Zijn de oppervlakken gelijkmatig, dan gebruik je een excenterschuurmachine. Deze scoort met een hoge afnamecapaciteit, laat geen lelijke groeven achter en zorgt voor een schoon oppervlak dat weer optimaal kan worden gelakt.

Ook hier werk je stap voor stap. Hardnekkige laklagen pak je grof aan met een korrelgrootte tussen 40 en 80, dwars op de houtnerf. Vervolgens schuur je in de richting van de vezels met steeds fijner schuurpapier tot aan de laatste afwerking, die je met een korrelgrootte van 120 of 240 voltooit. Oefen tijdens het schuren altijd lichte druk uit. Werk gelijkmatig en blijf nooit lang op één plek, anders kunnen er verdiepingen ontstaan. Vergeet niet regelmatig stof af te nemen of op te zuigen.

Als de lak nog in behoorlijke staat is, maar wel een opfrisbeurt kan gebruiken, schuur je hem licht op met schuurpapier van korrelgrootte 180. Daarna is hij weer perfect over te lakken.

Meubels schuren . HORNBACH

Het opknappen van houten meubels loont en is leuk om te doen. Meestal moet je ze ontdoen van oude lak en eventuele beschadigingen herstellen met houtvuller: deze is verkrijgbaar in verschillende tinten. Voordat je begint met schuren, verwijder je alle beslag en handgrepen van planken, tafels of kasten. Hang eventuele deuren uit en zet lades apart. Bij het schuren volg je de hierboven beschreven stappen. Een deltaschuurmachine is ideaal voor het bewerken van hoeken en randen en voor de fijne afwerking. Gedraaide stoelpoten en andere versieringen bewerk je het beste met een schuurspons.

Wanden en plafonds schuren .HORNBACH

Als plafonds en wanden ouder worden, moeten boorgaten worden gevuld en schade worden hersteld. Om ze weer klaar te maken voor verdere afwerking, moeten ze worden gladgemaakt en geschuurd. Let op een voldoende droogtijd (ten vroegste na 24 uur).

Grote oppervlakken bewerk je het beste met een gipsplaten schuurmachine. Een speciale variant hiervan zijn de langnekschuurmachines. Door de lange steel kun je hiermee wanden en plafonds tot een hoogte van drie meter bewerken, zonder extra hulpmiddelen! De meeste machines zijn uitgerust met een zeer efficiënt stofafzuigsysteem, zodat je niet in een stofwolk staat tijdens het schuren en netjes kunt werken.

Als je daarna wilt behangen of schilderen, hoef je niet met fijn schuurpapier te werken. Een korrel van 60 volstaat. Bij gipsplaten wanden en plafonds raden we echter een korrelgrootte tussen 80 en 120 aan. Korrelgroottes onder 80 kunnen de kartonnen toplaag beschadigen. Ver gepleisterde wanden en plafonds kun je in twee stappen aanpakken. Dikke verflagen verwijder je met een korrelgrootte van 40; anders is 80 voldoende. De fijne bewerking doe je het beste met een fijnere korrel tot 240.

Voor kleine oppervlakken en moeilijk toegankelijke plaatsen, zoals nissen, randen, en deur- en raamomlijstingen, gebruik je liever een handschuurmachine of een elektrische gipsplaten schuurmachine met een driehoekige schuurzool.

Metaal schuren . HORNBACH

Er zijn veel goede redenen om metaal te schuren. Misschien is het door de jaren heen roestig geworden of wil je overstappen naar een industriële stijl. Zijn glanzende metalen oppervlakken worden steeds populairder, en die kun je zelf opschuren. Werkstukken van metaal zoals planken, stoel- en tafelpoten, lampen of andere woonaccessoires bewerk je met een schuurblok of een schuurmachine voor metaal. Gebruik hiervoor een multi-, delta-, excenter- of haakse slijper. Begin met een korrelgrootte van 180 om te voorkomen dat er snel groeven ontstaan. Voor rondingen en hoeken gebruik je opnieuw een schuurspons. Verwijder altijd eerst het schuurstof voordat je het meubel- of werkstuk met een metaalreiniger behandelt. Tot slot kun je een roestblokker aanbrengen en/of het metaal lakken.

naar boven