Handleiding

Schatkist maken

Schatkist maken

Pas op je schatten! Voor deze handige schatkist heb je vast een geschikt plekje. Wat je er ook in doet – in een mum van tijd is het opgeborgen en toch binnen handbereik.

Pas op je schatten! Voor deze handige schatkist heb je vast een geschikt plekje. Wat je er ook in doet – in een mum van tijd is het opgeborgen en toch altijd binnen handbereik!

Materialen

Schatkist maken: stap voor stap

01

Leg de 7 bodemplanken op een vlakke ondergrond uit en bevestig de korte verbindingsplanken aan elke kant. De verbindingsplanken worden daarbij op de smalle kant gezet en met telkens 2 schroeven van 4,5x60 mm per bodemplank bevestigd. Vervolgens worden de lange verbindingsplanken op de smalle kant tussen de korte gezet en aan alle kanten vlak aansluitend gemonteerd.

 Schatkist maken - stap 1 . HORNBACH
02

Draai de bodem 180°. Bevestig nu de eerste lange en korte zijplanken. Het vastschroeven gebeurt van binnenuit door de verbindingsplanken (4,5 x 50 mm). Voordat de andere planken bevestigd kunnen worden, moeten in de hoeken de hoekverbindingsplanken op de eerder gemonteerde verbindingsplanken worden gezet.

 Schatkist maken - stap 2 . HORNBACH
03

Ga nu verder met de montage van de zijplanken. Hierbij worden de zijplanken op de eerste gemonteerde plank gezet en met 4,5x50 mm-schroeven gemonteerd. Ga daarbij als volgt te werk: eerst wordt een lange zijplank vlak aansluitend bevestigd. Hierbij worden 2 universele schroeven (4,5x50 mm) door de hoekverbindingsplank geschroefd. Daarna worden de korte zijplanken bevestigd. Het vastschroeven gebeurt door de hoekverbindingsplank heen. Hiervoor is 1 schroef (4,5x50 mm) nodig. Let er bij de montage van de korte zijplanken op, dat de schroef telkens tussen de al aanwezige schroeven zit.

 Schatkist maken - stap 3 . HORNBACH
04

Drie korte dekselplanken worden boven elkaar gelegd en daarop wordt een cirkelboog van ca. 63,5 cm getekend. Let op: in dit geval is het cirkelsegment kleiner dan een halve cirkel. Het is raadzaam om vóór het op maat zagen eerst een sjabloon van bijvoorbeeld karton te maken.

 Schatkist maken - stap 4 . HORNBACH
05

Neem de 2 onderste, korte dekselplanken en schroef die met 2 schroeven (5x120 mm) aan elkaar.

 Schatkist maken - stap 5 . HORNBACH
06

Vervolgens wordt ook de derde korte dekselplank met 1 schroef vastgezet – herhaal deze stappen voor de andere zijkant van het deksel.

 Schatkist maken - stap 6 . HORNBACH
07

Voordat de lange dekselplanken worden gemonteerd, kun je het best de zijkanten van het deksel rechtop zetten. Controleer, of de 10 lange dekselplanken met een gelijkmatige spleet over het cirkelsegment verdeeld kunnen worden. Wanneer de spleten te groot zijn, kunnen de cirkelsegmenten eventueel met schuurpapier nr. 60 worden bijgewerkt. Daarna worden de lange dekselplanken met 2 schroeven (4,5x60 mm) aan elk uiteinde van de plank vastgeschroefd. De schroeven moeten telkens 15 mm vanaf de hoekpunten van de planken worden aangebracht, zodat je een gelijkmatig beeld krijgt. Deze zijn later zichtbaar en dienen als sierelement. De schroeven moeten voorgeboord en verzonken worden.

 Schatkist maken - stap 7 . HORNBACH
08

Nadat het deksel van de schatkist klaar is wordt het met kistscharnieren vastgemaakt. De schroeven waarmee de scharnieren, de handgrepen, kettingen etc. worden vastgeschroefd, mogen vanwege de dikte van het hout niet langer dan 3,5x25 mm zijn. Vóór de bevestiging van de kettingen worden ze eerst ingekort en vervolgens met 4 schroeven (3,5x25 mm) en passende sluitringen gemonteerd. De kettingen moeten zo worden bevestigd en zo lang zijn, dat het deksel bij het openklappen vanzelf blijft staan.

 Schatkist maken - stap 8 . HORNBACH

HORNBACH kan niet aansprakelijk gesteld worden bij een foutieve uitvoer van het project.

Projecten die ook interessant kunnen zijn