0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
Hornbach Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 0765 - 78 90 - 00
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 18-10-21 om 06:47 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Handleiding

Houten kist maken

Leestijd 4 min.
Houten kist maken . HORNBACH

Een praktische opbergruimte voor kleine spullen.

uitdaging
tijd halve dag(en)
projectprijs ca. 50,-

Dit heb je nodig voor je project

Materialen

  • 2x deksel-/bodemplaat 700 x 360 x 18 mm, vuren timmerpaneel
  • 10x korte latten ombouw 324 x 69 x 18 mm, vuren timmerpaneel
  • 10x lange latten ombouw 700 x 69 x 18 mm, vuren timmerpaneel
  • 4x JD Plus universeel schroeven 3,5 x 30 mm
  • 2x profiellijsten deksel 575 x 69 x 18 mm, vuren timmerpaneel
  • 4x binnenbalken 400 x 44 x 44 mm, vuren hout geschaafd
  • 2x voetstukken 320 x 44 x 44 mm, vuren hout geschaafd
  • 48x JD Plus universeel schroeven 4 x 50 mm
  • Express houtlijm
  • Witte beits

Gereedschap

Houten kist maken: stap voor stap

01

Leg twee binnenplanken parallel aan elkaar op de vloer. Leg daarop vijf korte latten, gelijkliggend met de buitenkanten van de binnenplanken. Het is raadzaam eerst de bovenste en onderste korte lat erop te leggen, de overige drie korte latten verdeel je dan gelijkmatig, met een afstand van ongeveer 2,5 cm, daartussen. Breng op de overlappende oppervlakken houtlijm aan, raadpleeg hiervoor de instructies van de fabrikant, en druk de latten stevig op de binnenplanken.

Houten kist maken - stap 1 . HORNBACH
Houten kist maken - stap 1 . HORNBACH
02

Draai de constructie om en schroef de korte latten aan de binnenplanken met telkens 1 x universele schroef (4 x 50 mm) aan elke kant. Boor de gaten altijd voor. Eén smalle zijde van de houten kist is nu klaar; leg deze opzij en herhaal de vorige stappen voor de andere smalle zijde.

Houten kist maken - stap 2 . HORNBACH
Houten kist maken - stap 2 . HORNBACH
03

Zet nu de beide smalle zijden van de houten kist rechtop met de korte latten naar buiten wijzend. Leg een lange lat onderaan tussen de twee smalle zijden van de houten kist, gelijkliggend met de uiteinden en de onderkant van de korte latten. Lijm de overlappende oppervlakken op elkaar en bevestig de bovenste lange lat op dezelfde wijze.

Houten kist maken - stap 3 . HORNBACH
Houten kist maken - stap 3 . HORNBACH
04

Nu kunnen 3 lange latten tussen de zojuist vastgelijmde latten worden aangebracht. De latten worden op dezelfde hoogte als de korte latten bevestigd.

Houten kist maken - stap 4 . HORNBACH
Houten kist maken - stap 4 . HORNBACH
05

Breng de lange latten gelijkliggend met de korte latten aan, lijm de overlappende oppervlakken op elkaar en schroef de latten van binnenuit door de binnenplanken met telkens 1 x universele schroef (4 x 50 mm) aan elke kant. Herhaal deze stappen voor de andere lange zijde van de constructie.

Houten kist maken - stap 5 . HORNBACH
Houten kist maken - stap 5 . HORNBACH
06

Plaats vervolgens de bodem zodanig op de constructie dat deze aan alle kanten precies aansluit. Bevestig de bodem met telkens 1 x universele schroef (4 x 50 mm) aan elke binnenplank. Breng de schroeven op een afstand van ongeveer 4 cm vanaf de buitenkanten van de bodem aan.

Houten kist maken - stap 6 . HORNBACH
Houten kist maken - stap 6 . HORNBACH
07

Nu kun je de voeten op de bodem leggen en met telkens 2 x universele schroeven (4 x 50 mm) op de bodem bevestigen. Plaats de voeten zo op de bodem, dat je ongeveer 2 cm afstand tot de lange zijde en ongeveer 4 cm tot de korte zijde van de bodem hebt. Zet vervolgens de voltooide constructie op de voeten.

Houten kist maken - stap 7 . HORNBACH
Houten kist maken - stap 7 . HORNBACH
08

Neem nu het deksel erbij en bevestig de profiellijsten met telkens 2 x universele schroeven (3,5 x 30 mm) aan het deksel. De profiellijsten moeten zo op het deksel worden geplaatst, dat je ca. 6,2 cm afstand tot de korte zijde en ongeveer 2,0 cm afstand tot de lange zijde van het deksel hebt. Boor vervolgens de greepgaten in het deksel. Kies daarvoor een houtboor met een diameter van 25 mm. Breng de greepgaten aan op een afstand van 18 cm tot de lange zijde en een afstand van 10 cm tot de korte zijden van het deksel.

Houten kist maken - stap 8 . HORNBACH
Houten kist maken - stap 8 . HORNBACH
09

De houten kist is nu klaar en kan gebeitst of op een andere manier behandeld worden. Raadpleeg hierbij de instructies van de fabrikant!

Houten kist maken - stap 9 . HORNBACH
Houten kist maken - stap 9 . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven