Handleiding

Licht tv-meubel maken

Licht tv-meubel maken

Functionele multimedia opbergruimte in lichte uitvoering.

uitdaging
tijd
1 dag(en)
doener(s)
2
projectprijs
ca. €85 - €260,-

Dit heb je nodig voor je project

Licht tv-meubel maken: stap voor stap

01

Info voordat je aan de slag gaat: houd er rekening mee dat het TV-Board liggend wordt gemonteerd. Dit wordt niet op de tekeningen weergegeven. Nu van start met de montage: leg de onderste plank loodrecht op de vloer. Plaats de zijkanten loodrecht op de buitenste en achterste randen van de onderste plank. Zorg hierbij voor rechte hoeken. Bevestig de plankjes telkens met 2 x universele schroeven (5 x 50 mm) op ongeveer 5 cm vanaf de zijkant van onderaf aan de onderste plank. Vergeet niet om alle gaten eerst voor te boren en de schroeven te verzinken.

 Licht tv-meubel maken - stap 1 . HORNBACH
02

Leg de bovenste plank gelijkliggend met de buitenkanten van bovenaf op de plankjes en schroef deze met telkens 2 x universele schroeven (5 x 50 mm) aan elke kant vast. Houd een zijdelingse afstand van ongeveer 5 cm aan.

 Licht tv-meubel maken - stap 2 . HORNBACH
03

Plaats de overige plankjes in de constructie, gelijkliggend met de achterkant van de constructie. Monteer de plankjes op een gelijke afstand van ongeveer 48 cm. Bevestig de plankjes met telkens 2 x universele schroeven (5 x 50 mm) van boven- en onderaf door de onderste en bovenste plank. Breng de schroeven op een afstand van ca. 50,7 cm, 100,5 cm en 150,3 cm aan (gemeten vanaf de linker buitenrand van de bovenste plank ) en op ca. 5 cm vanaf de zijkant. Meet de plaatsen voor de schroeven nog eens nauwkeurig na. Tip: de plankjes kun je naar eigen keuze erin zetten. De plaats van de schroeven hangt dan af van de positie van de plankjes. Reken dit echter nog een keer nauwkeurig na, voordat je de gaten voorboort.

 Licht tv-meubel maken - stap 3 . HORNBACH
04

Plaats dan de verbindingsplank tegen de rechterkant van de constructie, zodat deze precies aansluit op de onder- en achterkant. Schroef deze met 2 x universele schroeven (5 x 50 mm) aan de onderste plank op een hoogte van 0,9 cm en met 2 x universele schroeven (5 x 50 mm) aan de bovenste plank op een hoogte van 29 cm (gemeten vanaf de onderkant van de onderste plank – zie afbeelding 2 van deze werkstap) en een afstand van 5 cm vanaf de zijkant.

 Licht tv-meubel maken - stap 4 . HORNBACH
05

Monteer vervolgens de legplanken loodrecht op de bijbehorende zijkanten. Dit is nodig, omdat je anders bij een aparte montage van de planken onvoldoende ruimte voor de accu-schroefmachine hebt. Leg de volgende legplanken en zijkanten als paar klaar voor de montage volgens de nummers (1) t/m (5). Ga bij de montage van de bij elkaar behorende legplanken en zijkanten altijd als volgt te werk: plaats de zijkant loodrecht en gelijkliggend met de buitenkant op de legplank. Bevestig de zijkant met 2 x universele schroeven (5 x 50 mm) van onderaf aan de legplank. De bovenste legplank vormt hierop een uitzondering. Monteer op de bijbehorende zijkant bovendien de legplank en schroef de legplank van bovenaf met 2 x universele schroeven (5 x 50 mm) aan de legplank.

 Licht tv-meubel maken - stap 5 . HORNBACH
06

Plaats eerst één onderdeel (1) loodrecht en gelijkliggend met de buitenkant op de verbindingsplank. Schroef het afzonderlijke deel (1) met 2 x universele schroeven (5 x 50 mm) van bovenaf door de legplank vast. Ga met de overige afzonderlijk delen (2) t/m (5) op dezelfde manier te werk. Lijn de afzonderlijke delen (2) t/m (5) telkens gelijkliggend met de buitenkant op de daaronder liggende zijkant uit en schroef deze na elkaar (van onder naar boven) met elk 2 x universele schroeven (5 x 50 mm) van bovenaf door de desbetreffende legplank vast. Zorg ervoor dat de zijkanten van de vijf delen zich om en om aan de linker- en rechterkant bevinden. Nu volgt de montage van de afzonderlijke delen (1) t/m (5).

 Licht tv-meubel maken - stap 6 . HORNBACH
07

Draai de constructie dan zo dat deze op de korte zijde op de zijkanten staat (NIET op het onderstel). Plaats vervolgens het smalle achterwandpaneel tegen de achterkant van de constructie, gelijkliggend met de onderkant van de constructie en de onderkant van de onderste plank van het onderstel. Schroef het smalle achterwandpaneel M met telkens 2 x universele schroeven (5 x 50 mm) aan elke legplank en aan de onderste en bovenste plank van het onderstel. Tip: meet alles nauwkeurig na om te voorkomen dat onderdelen schuin gemonteerd worden en om altijd een rechte hoek te krijgen. Bevestig de constructie met lijmtangen, zodat het geheel tijdens het boren of meten niet kan verschuiven.

 Licht tv-meubel maken - stap 7 . HORNBACH
08

Bevestig vervolgens het brede achterwandpaneel op een afstand van ongeveer 43 cm van het smalle achterwandpaneel aan de achterzijde van de constructie. Zorg ervoor dat het achterwandpaneel gelijk ligt met de onderkant van de onderste plank en bevestig het achterwandpaneel met telkens 3 x S1 aan de onderste en bovenste plank van het onderstel. Meet opnieuw nauwkeurig na om er zeker van te zijn dat je rechte hoeken krijgt. Bevestig het achterwandpaneel met telkens 2 x S1 aan elke legplank. Het achterwandpaneel schroef je bovendien aan de andere planken met universele schroeven (5 x 50 mm). Je kunt nu het tv-meubel rechtop zetten.

 Licht tv-meubel maken - stap 8 . HORNBACH
09

Behandel het hout met houtolie of beits. Raadpleeg hierbij de instructies van de fabrikant. Plaats, nadat de olie of beits is gedroogd, de afdekdopjes op alle zichtbare schroefkoppen. Tip: om het tv-meubel nog meer stabiliteit te geven, raden wij aan om de achterwand op meerdere plaatsen aan de muur te bevestigen. Laat je daarover in een HORNBACH bouwmarkt adviseren.

 Licht tv-meubel maken - stap 9 . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn