Maak deze handige combinatiekast voor het opbergen van boeken en spelletjes - voer hem uit in de naam van je kind, huisdier of lievelingsknuffel, niemand die dezelfde kast heeft! Wij hebben de stappen voor je op een rijtje gezet. Veel plezier!

Let op: deze projecthandleiding is gebaseerd op de letter 'A'. Voor andere letters zijn wijzigingen van de afmetingen en eventueel van de montagestappen nodig.

Dit heb je nodig voor je project

Voorbereiding

HORNBACH - Zaagservice

Zaag alle houten delen op maat. De afmetingen vind je hieronder.

Schuur de zaagsneden met schuurpapier met een korrelgrootte van 120. Om splijten van het hout tegen te gaan, is het verstandig om de gaten in de MDF-platen ook nog even voor te boren.

TIP: de platen kunnen heel nauwkeurig op maat worden gezaagd met de zaagservice in jouw HORNBACH vestiging.

Op maat zagen

Afmetingen

MDF-platen

 • 1 x Deksel 700 x 274 x 12 mm
 • 2 x Zijdeel 887 x 274x 12 mm
 • 1 x Onderkant deksel 500 x 274 x 12 mm
 • 2 x Middendeel 500 x 274 x 12 mm
 • 4 x Binnenzijde 350 x 274 x 12 mm
 • 2 x Voetplaat 74 x274 x 12 mm
 • 4 x Steunlijsten verticaal 900 x 100 x 12 mm
 • 4 x Steunlijsten horizontaal 500 x 100 x 12 mm

Balken

 • 2 x Lange houder deksel 27 x 44 x 650 mm
 • 4 x Korte houders zijdeel 27 x 44 x 170 mm
 • 4 x Lange houders zijdeel 27 x 44 x 780 mm
 • 2 x Houder onderkant deksel 27 x 44 x 600 mm
 • 4 x Houder binnendeel boven 27 x 44 x 300 mm
 • 4 x Houder middendeel 27 x 44 x 600 mm
 • 4 x Houder binnenkant onder 27 x 44 x 300 mm
 • 2 x Houder voetplaat 27 x 44 x 170 mm

Combinatiekast maken: stap voor stap

01

Zoals hierboven al is benoemd, is de montagebeschrijving gebaseerd op de letter 'A'. Voor andere letters zijn wijzigingen van de afmetingen en eventueel van de montagestappen nodig.

Leg de deksel op een vlakke ondergrond. Plaats de beide houders telkens aan de lange zijden van de deksel. Het bredere oppervlak ligt daarbij op de deksel. Lijn de houders gelijk met de buitenkant en het midden van de lange zijde van de deksel uit. Schroef de houders met drie universele schroeven van buitenaf vast aan de deksel.

Combinatiekast maken - stap 1 . HORNBACH
Combinatiekast maken - stap 1 . HORNBACH
02

Neem een zijdeel en leg telkens een korte houder met de buitenkant op de korte zijden van de zijkant. Lijn het zijdeel telkens op het midden van de korte zijde van het andere zijkant uit en verplaats de onderste lijst 1,3 cm naar binnen. Schroef het zijdeel met twee universele schroeven van buitenaf vast aan het andere kant.

Leg nu een lange houder met de buitenkant tegen de lange zijden van het zijgedeelte in het midden tussen de korte kanten. Schroef de houders met drie universele schroeven van buitenaf vast aan het zijdeel. Herhaal de stappen met de overige delen voor het tweede zijdeel van de letter.

Combinatiekast maken - stap 2 . HORNBACH
Combinatiekast maken - stap 2 . HORNBACH
03

Leg de deksel uit stap 1 op een lange zijde en zet de zijdelen uit stap 2 telkens tegen een voorzijde van de deksel, gelijk met de buitenkant, de houders naar binnen wijzend. Bij de zijdelen moet de gelijkliggende zijde tegen de dekplaat liggen. Verbind de deksel van boven met twee universele schroeven vast met de korte steunlijsten van de zijdelen. Leg nu een verticaal paneel op een zijde van de constructie, gelijk met de buiten- en bovenkant, vlak op de dekselplaat resp. het zijdeel. Schroef het paneel met drie universele schroeven van buitenaf vast aan de verticale houder.

Combinatiekast maken - stap 3 . HORNBACH
Combinatiekast maken - stap 3 . HORNBACH
04

Leg nu het paneel horizontaal op de constructie. Plaats deze gelijk met de bovenkant van de deksel en tegen het verticale paneel. Schroef het paneel van buitenaf met twee universele schroeven vast aan de houder van de deksel.

Vervolgens leg je een verticaal paneel tegen de horizontale bekleding aan. Lijn het paneel gelijk met de buitenkant op de dekplaat en het zijpaneel uit. Schroef het paneel zoals aan de andere zijde eveneens met drie universele schroeven van buitenaf vast aan de houder van het zijdeel. Draai de constructie op de andere kant en herhaal de laatste stappen.

Combinatiekast maken - stap 4 . HORNBACH
Combinatiekast maken - stap 4 . HORNBACH
05

Monteer de houders aan de onderkant van de deksel. Leg de houders er vlak op, met de buitenkant aan de lange zijde van de onderkant van de deksel. Lijn de houders op het midden van de onderkant van de deksel uit, zodat een uitsteeksel van ongeveer 5 cm aan elke kant ontstaat. Schroef hieraan de houders met drie universele schroeven van buitenaf vast door de onderkant van de deksel.

Plaats de voltooide onderkant zo in het frame, dat de houders in het frame naar binnen wijzen. De onderkant van de onderzijde van de deksel moet tegen de onderkant van het horizontale paneel aanliggen. Schroef de onderkant nu van buitenaf vast met een universele schroef door de houders heen aan beide verticale kanten.
Vergeet niet de onderkant ook van de andere kant met een universele schroef vast te schroeven.


Combinatiekast maken - stap 5 . HORNBACH
Combinatiekast maken - stap 5 . HORNBACH
06

Monteer nu de twee bovenste steunlijsten aan de binnenkant. Ga daarbij te werk zoals bij stap 5. Schroef de houders met twee universele schroeven vast. Herhaal deze stap met de overige delen voor het bovenste paneel van de andere kant.

Plaats nu een gemonteerd paneel met de korte kant tussen de panelen. De houders wijzen naar de binnenkant van het frame, de bovenkant van het paneel ligt gelijk met de onderkant van de deksel. Verbind het paneel met twee universele schroeven van beide kanten van buitenaf met het paneel. Herhaal deze stap aan de andere kant met het tweede paneel.

Combinatiekast maken - stap 6 . HORNBACH
Combinatiekast maken - stap 6 . HORNBACH
07

Nu volgt het middelste deel van de letter 'A'. Verbind daarvoor een middendeel met twee steunlijsten. Ga daarbij te werk zoals in stap 5. Het uitsteeksel van de lijsten bedraagt ook hier ongeveer 5 cm aan elke kant. Schroef de lijsten aan het middendeel vast met drie universele schroeven. Herhaal deze stap zodat het bovenste en onderste element van het middendeel samenkomen.

Plaats nu een middendeel in de constructie. Leg de bovenkant van het middendeel gelijk met de onderkant van de binnenkant. Leg het tussen de panelen. De steunlijsten wijzen in de richting van het einde van de voet.
Verbind het middendeel van buitenaf vast met een universele schroef aan de verticale panelen met steunlijsten. Vergeet ook hier niet het middendeel aan de andere kant vast te schroeven.

Plaats aan één kant een paneel gelijkliggend met de bovenkant vóór het middendeel. Let er ook op dat ze gelijk liggen met de buitenkanten van de verticale panelen. Verbind het paneel van buitenaf aan het paneel met de steunlijst. Bevestig het andere paneel op dezelfde manier aan de tegenoverliggende zijde.
Leg nu het tweede middendeel van onderaf tussen de panelen. De lijsten wijzen naar de binnenkant van de constructie. Verbind het middendeel met het frame, door de steunlijsten van het middendeel aan de verticale panelen. Schroef de lijsten ook weer aan de andere kant aan de panelen.


Combinatiekast maken - stap 7 . HORNBACH
Combinatiekast maken - stap 7 . HORNBACH
08

Monteer nu twee houders aan de binnenkant, zoals beschreven in stap 5, vast aan de onderkant. Bovendien wordt aan een korte kant van de binnenkant een deel met twee universele schroeven bevestigd. Lijn het deel uit op het midden van de binnenkant met een verschuiving van 1,3 cm naar de onderkant van de korte zijde. Herhaal de stappen met de overige delen voor de andere onderkant.

Voer vervolgens een gemonteerd paneel gelijkliggend tussen de panelen. De houders wijzen daarbij naar de binnenkant van het lichaam, de houder ligt tegen de voet van het lichaam. De onderkant van het paneel ligt gelijk met de onderkant van de panelen. Verbind het deel met twee universele schroeven van beide kanten door de panelen met de houders. Herhaal deze stap weer aan de tegenoverliggende zijde. Daarna draai je het lichaam op het deksel.


Combinatiekast maken - stap 8 . HORNBACH
Combinatiekast maken - stap 8 . HORNBACH
09

Leg de voetplaten in de uitsparing op de houders. Schroef de platen met twee universele schroeven aan de houders. Tot slot plamuur je de zichtbare schroefverbindingen dicht en schaaf je de randen nog een keer glad. Daarna is een behandeling met verf mogelijk. Neem daarbij de specificaties van de fabrikant in acht. Aan de hand van de beschreven montage kun je ook andere letters maken. Meet daartoe van tevoren de benodigde delen nog een keer nauwkeurig af.

Combinatiekast maken - stap 9 . HORNBACH
Combinatiekast maken - stap 9 . HORNBACH
Combinatiekast maken . HORNBACH

Projecten die ook interessant zijn