De ondergrond moet hard en vlak zijn om de vloer te kunnen dragen. Let hierbij op de adviezen van de fabrikant. Oneffenheden groter dan 3 mm per meter moeten worden geëgaliseerd, bijvoorbeeld met een egalisatiemortel. Laminaat leggen óver een oude laminaat vloer of tapijtvloer is geen optie.
Laminaat leggen
Zelf laminaat leggen? Doen! Het is makkelijk te leggen en relatief voordelig. Waar je allemaal op moet letten bij het leggen? Laten wij je zien!
Ga direct naar:
Laminaat is een slim materiaal om te kiezen. Het heeft namelijk super veel voordelen. Zo is het slijtvast, onderhoudsvriendelijk, verkrijgbaar in veel verschillende houtlooks, makkelijk te leggen en relatief voordelig. Laminaat kun je op drie verschillende manieren leggen: Fold-down, Snap en Ange-angle. De legwijze is afhankelijk van welk soort laminaat je kiest.
Waar je allemaal op moet letten bij het leggen? Wij laten het stap voor stap zien in onze klusvideo's. Liever het stappenplan uitgeschreven zien? Bekijk het hieronder en ga aan de slag!
Dit heb je nodig voor je project
Voorbereiding
Begin met een goede ondervloer. Heb je vloerverwarming of woon je in een appartement? Dan zijn er speciaal geschikte ondervloeren te krijgen. In dit (PDF, 112 KB) overzicht vind je de verschillende ondervloeren en bijbehorende eigenschappen.
Ga je op een complete verdieping een nieuwe laminaatvloer leggen? Creëer dan uitzettingsvoegen op de juiste plekken. Een dilatatievoeg of uitzettingsvoeg is een onderbreking in je laminaatvloer die je kunt afwerken met een overgangsprofiel. Dilatatievoegen pas je bijvoorbeeld toe bij deurdoorgangen. Op die manier kan het laminaat in bijvoorbeeld een hal en slaapkamer los van elkaar werken.
Laminaat leggen: stap voor stap
Ondergrond voorbereiden
Ondervloer leggen
Leg, afhankelijk van de ondergrond, een vochtwerende folie*. Leg de banen met een overlapping van 10 cm en plak de stootnaden met vochtdicht aluminium afdichtband vast. Klap de folie aan de randen zo’n 5 cm naar boven.
*Weet je niet zeker of je dit type folie moet toepassen? Onze HORNBACH deskundigen vertellen je graag of je wel of niet zo’n folie moet gebruiken.
Een ondervloer zorgt voor een betere akoestiek, minder geluidsoverlast voor eventuele onderburen en is vaak een vereiste wanneer je vloerverwarming hebt. Ondervloeren zijn verkrijgbaar op rollen of in de vorm van vouwplaten. Met sommige ondervloeren kun je zelfs kleine oneffenheden opvangen.
Afdicht- en afstandsband aanbrengen
Bij gebruik van een ondervloer met vochtwerende folie kunnen de randen rondom het beste met afdicht- en afstandband worden afgedicht.
De afstandband wordt na het leggen van het laminaat verwijderd. Afstandhouders zijn daarbij niet nodig. Laatste stap: Dek de voegen met een plint af.
Vloer leggen
Laat vóór je het laminaat gaat leggen het materiaal minstens 48 uur acclimatiseren in de kamer waarin je het laminaat uiteindelijk gaat leggen. Laminaat kan uitzetten of krimpen. Door het te laten acclimatiseren weet je zeker dat het na leggen niet al te veel werking meer zal hebben.
Begin altijd in de hoek met leggen. Verloopt de wand onregelmatig? Teken dan het verloop op de eerste rij planken af. Hoe? Boor een gat in een houten plankje en zet daar een pen in. Zaag vervolgens de planken langs de getekende lijn af.
De eerste plank leg je met de kant van de veer naar de muur. Met de afstandhouders houd je ruimte voor 10-15 mm uitzetting tot de muur. Gebruik je een afdicht- of afstandsband? Dan zijn afstandhouders niet nodig.
De volgende planken worden nu in de eerste rij met de kopse kanten aan elkaar doorgelegd.
De laatste plank wordt 180° gedraaid en de benodigde lengte plus betreffende wandafstand wordt nauwkeurig gemarkeerd.
Zaag in het geval van een handzaag vanaf de bovenkant. Gebruik je juist een elektrische zaag? Zaag dan vanaf de onderkant. Zo voorkom je splinters aan de randen. Als het even kan, raden we je trouwens aan om laminaatzaagbladen en een laminaatsnijder te gebruiken. Zo werk je het netste en het snelste.
Je kunt nu de laatste laminaatplank van de eerste rij plaatsen.
Het reststuk van deze laatste plank van de eerste rij kan je voor het begin van de volgende rij gebruiken. De stootnaden moeten minstens 1/3 van de laminaatplank verspringen. Leg de volgende rijen volgens het legsysteem. Afhankelijk van het legsysteem dat je kiest, is het eventueel handig om het verbinden met een slagblokje of trekstang te ondersteunen. Hieronder vind je meer info over de verschillende legsystemen.
Legsysteem 'Fold-down'
Leg je je laminaat volgens legsysteem ‘Fold-down’? Dan zijn dit de te nemen stappen:
1. Zorg ervoor dat je de planken aan de lange zijde aanzet.
2. Vervolgens schuif je de plank naar links bij
3. En druk je de plank naar beneden.
Dit doe je met alle planken op deze manier.
Maak elke plankenrij steeds netjes af.
Let op: Fold-down laminaat mag niet met behulp van een aanslagijzer worden gelegd.
Legsysteem 'Snap'
1. Zorg ervoor dat je de planken aan de lange zijde aanzet.
2. Vervolgens schuif je de plank naar links bij.
3. En druk je de plank naar beneden.
4. De volgende plank klik je eerst aan de lange zijde in, druk je vervolgens naar beneden en tot slot, door middel van een aanslagblok of -ijzer naar links aan.
5. De laatste plank van een rij schuif je met een aanslagijzer aan.
Legsysteem 'Angle-Angle'
Leg je je laminaat volgens legsysteem ‘Angle-Angle’? Dan zijn dit de te nemen stappen:
Stap 1.
Zorg ervoor dat je de planken aan de smalle zijde aanzet.
Stap 2.
Druk de planken naar beneden. Maak de hele rij op deze manier af.
Stap 3.
Leg de complete volgende rij op de groef.
Stap 4.
Til de hele rij op en klik deze in de vorige rij vast.
Stap 5.
Druk de complete rij planken naar beneden.
Let op: Wanneer de laatste rij planken smaller dan 5 cm moet zijn, is het het mooiste om de eerste rij dusdanig in de lengte af te zagen dat de laatste rij breder kan worden.
Tip & tricks bij het leggen van laminaat
Verwarmingsbuizen
Markeer de plaats van de verwarmingsbuizen op de plank. Snijd vervolgens de buisdiameter, plus 20 mm (2 x 10 mm) met de cirkelsnijder uit. Je kunt de plank vervolgens in het midden van de buisgaten doorzagen.
Verwarmingsbuizen
Lijm het afgezaagde stuk in de open ruimte tussen muur en verwarmingsbuis en leg de uitzettingsvoeg met een wig vast. Breng na het leggen rozetten om de buizen aan.
Deurkozijnen
Kort houten deurkozijnen in met een zaag, zodat het laminaat eronder kan worden gelegd. Leg hiervoor een laminaatplank met de bovenkant naar beneden, zodat deze als steun voor de zaag geldt. Stalen deurkozijnen hoef je niet in te korten.
Een eventueel ontstane uitzettingsvoeg kun je dichten met parketafdichting. Zo kan er geen vocht in het materiaal binnendringen.
Soms kan de laatste rij planken bij het deurkozijn niet zoals bedoeld worden vastgeklikt en verbonden.
In zulke gevallen kun je bij de groef van het laminaat de verdikking met een houtbeitel verwijderen. Daarna kan de op maat gezaagde plank onder het deurkozijn worden geschoven en met de voorlaatste rij planken worden verlijmd.
Bijna klaar!
Voor het aanbrengen van de plinten moeten de afstandswiggen worden verwijderd. De plinten worden altijd aan de wand en niet aan de vloer geschroefd. Bij gebruik van bevestigingsprofielen in combinatie met de bijpassend plinten blijven de schroefverbindingen onzichtbaar. Ook ideaal: Plinten waaronder nog een kabel (bijvoorbeeld voor de luidspreker of antennekabel) kan worden gelegd.