0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 09-12-23 om 16:25 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Horren kiezen en onderhouden

Horren kiezen en onderhouden

Zoemende muggen en brommende vliegen, dat hoort óók bij de lente en zomer. Het zou mooi zijn als alle insecten lekker blijven waar ze thuishoren: in de tuin! Thuis is namelijk jóuw terrein. Dus weg met die vervelende muggen die je nachtrust verstoren, of spinnen die met jou de slaapkamer willen delen. Bescherm jezelf tegen insecten met een goede hor voor je ramen en deuren!

Waarom insectenwering?

Die vervelende mug die rond je hoofd zoemt tijdens je welverdiende nachtrust... We kennen het allemaal wel. En slapen? Ho maar! Als aandenken laat hij óók nog een jeukende muggenbult achter.

De steeds warmer wordende zomers brengen ook nieuwe muggensoorten met zich mee. Daarnaast bevordert de internationale handel de verspreiding van muggensoorten zoals bijvoorbeeld tijgermuggen en bosmuggen. Omdat ze hier inmiddels ook makkelijk kunnen overwinteren neemt het gevaar van tropische virusziekten toe.

Tenzij je er graag een spelletje van maakt wie de meeste muggen doodt, raden we aan gewoon een hor te plaatsen!

Vliegen meppen . HORNBACH

Verschillende soorten horren

Ventileren is gezond. Af en toe een raampje open is dus geen overbodige luxe! En insecten zijn nuttige hulpjes, dat is niet het punt. Maar in je huis hebben ze nou eenmaal niets te zoeken. Met horren houd je muggen, wespen, vliegen, spinnen en andere insecten op afstand. Bekijk hieronder welke insectenwering het beste bij jou past!

Rolhorren voor deuren en ramen

De voordelen van een rolhor zijn logisch: eenmaal gemonteerd kun je de rolhor snel open en dicht doen. In de winter laat je de hor gewoon opgerold. Heb je een afwijkende maat nodig? Geen probleem. Ook deze kun je op maat laten maken.

Montage: je kunt de rolhorren snel met klembevestiging of schroeven monteren.

Inzethor voor ramen

Een inzethor is een snelle en toch goede oplossing! Om de hor zit een stabiel frame dat eenvoudig te monteren is aan het kozijn.

Montage: inzethorren worden met een schroefverbinding en een klembevestiging op het raamframe aangebracht, zonder plakken of boren.

Hordeuren

Bij hordeuren heb je de keuze tussen schuifdeuren en draaideuren. Draaideuren met horrengaas zijn een snelle en kwalitatieve oplossing. Doordat een hordeur de draai moet kunnen maken, heb je wél de ruimte nodig. Deze draaiende hordeur kun je gewoon op maat laten maken.

Schuifdeuren kun je het beste gebruiken bij grote deuropeningen. Ook als je geen ruimte hebt voor een draaideur, op een balkon bijvoorbeeld, is dit een goede oplossing.

Montage: hordeuren hebben een stabiel frame en kunnen gemakkelijk gemonteerd worden met behulp van klittenbandbevestiging of schroefmontage.

Zelfbouw raamhorren

Een voordelig alternatief is een zelfbouw raamhor. Deze zijn zowel voor ramen als voor deuren geschikt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, weefsels en kleuren. Je kunt de hor gemakkelijk op maat knippen en met klittenband aanbrengen.

Wil je twee vliegen in één klap slaan? Kies voor horrengaas met een dubbele functie:

 • Horrengaas met zonbescherming
  Dit type gaas beschermt tegen insecten én zonlicht tegelijk. Het houdt zonlicht tegen wanneer je op je laptop of televisie (of andere apparaten met scherm) aan het kijken bent. Óók vermindert het kans op verbleking van meubels, schilderijen, tapijten, etc.
 • Horrengaas met pollenbescherming
  Handig voor mensen met luchtwegallergieën, zoals bijvoorbeeld hooikoorts! Door het gebruik van hoogwaardig pollengaas wordt met succes het in de woning binnendringen van ongewenste pollen en stuifmeel verhinderd. Zo zorg je snel en eenvoudig voor een klachten- en allergievrij huis.

Er zijn natuurlijk ook oplossingen voor insectenwering bij grote ramen. Bij nieuwbouw- en renovatiewerkzaamheden wordt namelijk steeds vaker gebruik gemaakt van ramen die doorlopen tot op de grond. Voor ramen met iets dat uitsteekt kun je het beste een elastische hor gebruiken. Deze sluit dan perfect aan en voorkomt dat de hor scheurt.

insecten hordeur . HORNBACH

Deurlamellen en -gordijnen als insectenwering (vliegengordijn)

In plaats van een vast gemonteerde hor, kun je gordijnen aan een deur gebruiken met overlappende banen (horren)gaas. Dit type hor is eenvoudig te bevestigen met bijvoorbeeld klittenband. Ze hebben aan het uiteinde klemgewichten of -profielen. De gewichten aan de onderrand voorkomen dat vliegen en andere insecten binnenkomen en zelf kun je er zonder problemen doorheen!

Heb je een huurwoning? Dan zijn deurlamellen en -gordijnen ideaal! Je kunt ze eenvoudig weghalen zonder resten achter te laten.
Zijn de lamellen te lang? Dan kun je de losse lamellen gemakkelijk op de gewenste lengte afknippen.

Montage: deurlamellen en deurgordijnen worden met haken, schroeven of met klemprofielen op het deurkozijn bevestigd.

Muggenwering

Stijlvol, makkelijk en voordelig. Dat is de klamboe! Je plaatst hem op de plek waar je vaakst getroffen wordt door die vervelende muggen: om je bed! Geen irritant gezoem dat je bij het inslapen wakker houdt. Met een klamboe maak je het ook nog gezellig!

Een klamboe is niet alleen iets voor in de slaapkamer. Met een beetje creativiteit plaats je hem op je terras of balkon om ongestoord van de lange zomeravonden te genieten!

Montage: je kunt een klamboe het beste met de bijbehorende plakmontage monteren. Hang de klamboe eronder en klaar!

Klamboe . HORNBACH

Op de camping!

Ben jij een fanatieke kampeerder en ga je elk jaar naar de camping? Ook hier zijn beestjes niet weg te denken. Klamboes en vliegengordijnen zijn dé oplossing in de camper, caravan of tent.

De voordelen van een hor op maat

1. Houdt ongedierte buiten de deur

Een hor houdt insecten en ander ongedierte buiten de deur. Denk hierbij aan muggen, vliegen, motten maar ook aan de kat van de buren of muizen.

2. Ventilatie

Een hor zorgt ervoor dat je zorgeloos jouw ramen en deuren open kan laten staan voor ventilatie.

3. Pollenwerend

Een hor is verkrijgbaar met pollenwerend gaas. Deze hor houdt rondzwevende pollen tegen. Ideaal voor hooikoortspatiënten die ook graag hun woning willen ventileren zonder continu te snotteren.

4. Zonwerend

Een hor is ook verkrijgbaar in zonwerend gaas. Dit type gaas is perfect geschikt wanneer je graag een raam open zet maar de warmte buiten wilt houden

Insectenhorren: alle verschillen in een overzicht

Wil je alle soorten horren, de verschillende voordelen en de manier van monteren gewoon in een overzicht zien? Bekijk dan de tabel hieronder!

Vergelijk en bekijk welke hor bij jou wensen past. Heb je een geschikt model gekozen? Dan kun je aan de slag!

Soort insectenhor Voordelen Montage
Rolhorren (ramen en deuren)
 • Gaat lang mee
 • Kan worden af- en opgerold
 • Kan op maat gemaakt worden
Montage in het kozijn:
Montage op het metselwerk:
Inzethor (ramen)
 • Gaat lang mee
 • Robuust
 • Ziet er netjes uit (binnen en buiten)
 • Kan in de winter worden opgeslagen
 • Kan op maat gemaakt worden
Montage in het raamkozijn:
Hordeuren
 • Goede oplossing tegen insecten
 • Als draaideur of schuifdeur verkrijgbaar
 • Kan op maat gemaakt worden
Montage in het deurkozijn:
Zelfbouwhorren voor ramen
 • Goedkope oplossing tegen insecten
 • Ook gaas voor pollenhorren verkrijgbaar (mensen met hooikoorts of andere allergieën)
 • Eenvoudig te monteren
 • Kan in de wasmachine worden gewassen
Montage in het kozijn:
Deurlamellen en -gordijnen (deuren)
 • Goedkope oplossing tegen insecten
 • Eenvoudig en snel op te hangen
 • Kan voor reiniging in een emmer weken
Montage in het kozijn:
 • Schroefmontage
 • Klemmontage
 • Haken
Klamboes (slaap- en zitruimte)
 • Goedkope oplossing tegen insecten
 • Eenvoudig en snel op te hangen
 • Kan in de wasmachine worden gewassen
Montage aan het plafond:
 • plakbevestiging

Insectenhorren plaatsen: stap voor stap

Hor schoonmaken

Pollen, insectenpoep, stuifmeel en huisstof: na een tijdje hoopt zich ihet nodige vuil op in het horrengaas. Naast dat het er lelijk en vies uit ziet, kun je er slechter doorheen kijken en komt er minder lucht doorheen. Net als bij autolak, kan vogelpoep op den duur zelfs het materiaal aantasten. Bekijk daarom onze info en tips over het schoonmaken van insectenhorren.

We raden aan om 1 of 2 keer per jaar je hor aan te pakken met een schoonmaakbeurt. Maar het blijft natuurlijk afhankelijk van hoe vies de hor is. De schoonmaakmiddelen voor huis-tuin-en-keuken zijn hierbij voldoende.

Hor schoonmaken . HORNBACH

We hebben de 8 beste reinigingstips van een hor voor je op een rij gezet:

 1. Stofzuiger
  Met een borstelopzetstuk kun je gemakkelijk de lichte stofdeeltjes opzuigen. Dit gaat het makkelijkste als je het regelmatig doet. Haal de borstel altijd horizontaal of verticaal over het gaas (parallel aan de draden). Maak geen cirkelbewegingen, hiermee kun je het gaas beschadigen.
 2. Panty
  Maak een balletje van een droge panty of kous en ga (net als met een spons) in cirkelbewegingen over het gaas heen. Je kunt de kous ook als een handschoen aantrekken en op die manier het materiaal afnemen. De fijne openingen van de kous nemen stof heel makkelijk op. Veeg het na met een vochtige microvezeldoek.
 3. Keukenrol
  Om de hor even snel tussendoor schoon te maken kun je gewoon keukenpapier gebruiken. Water of schoonmaakmiddel is hierbij niet nodig. Regen en mist maken het gaas vochtig en maken het vuil zacht - ideaal om het daarna gewoon weg te vegen.
 4. Schoen- of behangborstel
  Als je het vuil niet kunt wegzuigen of afvegen, kan een schoenborstel misschien helpen! Ga daarbij op dezelfde manier te werk als met de borstel van de stofzuiger.
 5. Kledingroller
  Spinnenwebben en andere lichte vervuilingen kun je ook met een zelfklevende kledingroller verwijderen. Je rolt meerdere malen over het gaas het het vuil hecht zich vanzelf aan de roller.
 6. Spoelmiddel
  Gebruik een sopje, een spons en een borstel om sterker vuil te verwijderen. Ga voorzichtig te werk, anders kun je het gaas beschadigen! Hierna spoel je het af met koud water.
 7. Stoomreiniger
  Hardnekkig vuil kun je het beste met een stoomreiniger te lijf gaan. Effectief en milieuvriendelijk! Wrijf het nog na met een droge, zachte doek.
 8. Wasmachine
  Deurlamellen, klamboes en vliegengordijnen die met klittenband zijn aangebracht, kun je op 30° C in de wasmachine wassen. Het beste is om hierbij een waszak te gebruiken.

Horren en andere insectenwering demonteren

Inzethorren en hordeuren kun je het beste schoonmaken door ze eerst te demonteren. Je hoeft het gaas niet uit het frame te halen. Dan is het namelijk niet meer mogelijk om het opnieuw te bespannen.

Horren in de winter demonteren

Er zijn voor- én nadelen aan het demonteren van je hor in de winter. Sterke, weerbestendige horren kun je in de winter prima laten staan/hangen. Op vorst na, kunnen ze prima tegen een stootje!

Kevers en spinnen zoeken als het koud wordt graag een droog en warm plekje. Helaas zijn onze woningen hier erg geschikt voor! Daarom is het handig als je jouw hor nog even laat hangen in het najaar.

Hor opbergen . HORNBACH

Toch raden we aan om in de 'insectenvrije periode' (van november tot februari) je horren tot de voorjaarsschoonmaak op te bergen. Het gaas blijft hierdoor langer goed, en je krijgt meer licht binnen in huis. Nóg beter is het als je ze meteen schoonmaakt en goed opbergt. Zo kun je ze in het voorjaar meteen weer plaatsen en houd je de beestjes vanaf de eerste zonnestralen buiten!

Horren die je snel hebt vastgezet met een klemsysteem of klittenband, zijn net zo snel weer opgeruimd. Wikkel een inzethor in schildersvlies of oude dekens en berg ze op in de kelder, op zolder of in je garage. Op een beschutte plek is papier tussen de frames voldoende. Gaas of horren zonder frame kan je het liefste opgerold bewaren. Zo voorkom je lelijke knikken in het gaas.

Projecten die ook interessant zijn

naar boven