Handleiding

Insecten hordeur monteren

Insecten hordeur monteren

Installeer snel en gemakkelijk zelf een insecten hordeur of schuifdeur en bescherm je huis effectief tegen ongewenste insecten. Onze projecthandleidingen laten je zien hoe het moet!

In de zomer brengen we veel tijd door buitenshuis, in de tuin of op het balkon. De deur staat dan veel open en zo hebben insecten vrij spel. Installeer snel en gemakkelijk zelf een insecten hordeur of schuifdeur en bescherm je huis effectief tegen ongewenste insecten. Onze projecthandleidingen laten je zien, hoe het moet.

Dit heb je nodig voor je project

Stap voor stap: insecten hordeur monteren

01

Voor het bestellen van een insecten hordeur wordt de binnenmaat van het deurkozijn opgemeten. Meet de binnenmaat op meerdere plekken op. Bij verschillende maten wordt de smalste maat als bestelmaat genomen.

 Stap 1 . Insecten hordeur monteren . HORNBACH
02

Bij de deur moet gelet worden op de aanslagrichting. Deze wordt als DIN-links (bovenste voorbeeld) en DIN-rechts (onderste voorbeeld) aangeduid. Dit gegeven dien je ook op het bestelformulier invullen. Wanneer er nog speciale voorzieningen, bijvoorbeeld een kattenluik, gewenst zijn, moet dit ook op het bestelformulier worden aangegeven.

 Stap 2 . Insecten hordeur monteren . HORNBACH
03

Voor de montage worden in het frame van de draaideur met een 6 mm metaalboor bevestigingsgaten geboord. Vanaf de bovenste en onderste rand wordt een afstand van 15 cm aangehouden.

 Stap 3 . Insecten hordeur monteren . HORNBACH
04

Zet het frame in het deurkozijn en lijn het met de waterpas loodrecht uit. Markeer vervolgens de boorgaten door de gaten in het frame op het metselwerk.

 Stap 4 . Insecten hordeur monteren . HORNBACH
05

Boor de gaten met een 8 mm steenboor in het metselwerk. Bij zichtbaar metselwerk is het ideaal wanneer de bevestigingsgaten in de voegen zitten.

 Stap 5 . Insecten hordeur monteren . HORNBACH
06

Breng pluggen aan in de bevestigingsgaten en schroef het frame van de hordeur vast.

 Stap 6 . Insecten hordeur monteren . HORNBACH
07

De deur wordt eerst in het onderste scharnier gehangen. Scharnieren worden ook wel knieren genoemd. Ze bestaan uit een onder- en bovenknier.

 Stap 7 . Insecten hordeur monteren . HORNBACH
08

Bij het bovenste scharnier is de bovenknier verstelbaar. Dit kan met een inbussleutel worden losgemaakt en op de onderknier worden geschoven.

 Stap 8 . Insecten hordeur monteren . HORNBACH
09

De hordeur kan nu naar buiten toe worden geopend, terwijl de toegangsdeur zoals gewoonlijk naar binnen toe wordt geopend.

 Stap 9 . Insecten hordeur monteren . HORNBACH

Stap voor stap: insecten schuifdeur monteren

10

Voor het bepalen van de bestelmaten worden de binnenmaten van het kozijn op meerdere plekken opgemeten. Ook de maat van het schuifdeurkozijn is nodig. Bovendien wordt 25 mm voor de ondersteuning van het schuifdeurkozijn meegerekend.

 Stap 1 . Insecten schuifdeur monteren . HORNBACH
11

Boor in de vloerrail bevestigingsgaten volgens de specificaties van de fabrikant en leg vervolgens de rail voor de montage in het kozijn. Deze wordt nu parallel aan het deurkozijn uitgelijnd. Wanneer er een rolluikgeleiding aanwezig is, een afstand van 8 mm tot die geleiding aanhouden. Vervolgens markeer je de boorgaten op de vloer en boor je die met een steenboor.

 Stap 2 . Insecten schuifdeur monteren . HORNBACH
12

Bij de bovenste rail moet je met zijn tweeën werken. De voorgeboorde rail parallel en precies boven de onderste rail uitlijnen en de boorgaten op het kozijn markeren. Nu alle gemarkeerde boorgaten voor de bovenste rail met de steenboor boren, pluggen erin steken en de rail vastschroeven.

 Stap 3 . Insecten schuifdeur monteren . HORNBACH
13

Om te voorkomen dat de schuifdeur eruit valt wordt bovenaan een aanslag gemaakt.

 Stap 4 . Insecten schuifdeur monteren . HORNBACH
14

De kant-en-klare schuifdeur kan nu gemakkelijk opzij worden geschoven en de aanwezige terrasdeur kan gewoon worden gebruikt.

 Stap 5 . Insecten schuifdeur monteren . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn