Sauna als constructie bestaande uit elementen

Hornbach
1 2 3 4 5 6 7 8
Bekijk het hier
1
Wandafstand

De sauna moet vanwege de luchtvochtigheid minimaal op een afstand van 10 cm van de vaste muren worden gebouwd.

2
Wandelementen

De wandelementen hebben een dikte van 68 mm. Ze bestaan uit speciaal softline profielhout en isolatie met mineraalwol. De wandelementen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en met of zonder kabelschacht.

3
Zit- en ligbanken

De saunabanken moeten minstens 60 cm breed en 180 cm lang zijn. Om prettig te liggen, word de aanschaf van hoofdsteunen aanbevolen.

4
Muur- en hoekverbindingen

De verschillende wandelementen worden door meegeleverde houten veren verbonden.

De hoekverbindingen kunnen worden vastgezet met metalen hoeken. Houten strips kunnen als afdekking dienen.

5
Deuren en ramen

De deuren moeten absoluut dicht zijn, indien mogelijk klein en beschikken over een goede warmte-isolatie. Als materiaal dien je uitsluitend hout te gebruiken.

Voor de warmtebescherming moeten ramen zo klein mogelijk zijn. Wanneer er één ingebouwd wordt, moet dat een houten frame hebben en absoluut dicht zijn. Je kunt het frame via een buis met het buitenraam van de ruimte verbinden en zo direct naar buiten ventileren.

6
Stenen

Hoeveel stenen je gebruikt, is afhankelijk van de grootte van de kachel en daarmee ook van de sauna. De saunastenen moeten temperaturen en temperatuurwisselingen kunnen doorstaan tot 900 °C. Zonder dat de stenen gassen verspreiden. Deze eigenschappen hebben basalt, gneis, dioriet en graniet - behalve gneis, een metamorf gesteente, zijn het allemaal stollingsgesteenten. Voorzichtigheid is geboden, de stenen moet je niet verplaatsen wanneer ze heet zijn. Aanraken van hete stenen kan ernstige brandwonden veroorzaken.

7
Vloeren en vloerroosters

De vloer moet vlak en waterdicht zijn, muren en plafonds moeten zijn voorzien van stoomafscherming en de ventilatie moet voldoende zijn. De vloerroosters moeten regelmatig met een warm sopje worden gereinigd, zodat de juiste hygiëne gewaarborgd is en zich geen ziektekiemen kunnen ophopen.

8
Kachel

Er zijn saunakachels met een onderbroken of een continue verwarming. Het eerste betekent dat de kachel wordt gedoofd voor het betreden van de sauna. De stenen geven dan de warmte langzaam aan de lucht in de sauna af. Zo zijn er meer stenen nodig dan bij een continu brandende kachel. De lucht circuleert langzaam, wat voor een beter saunaklimaat zorgt. Elektrische kachels zijn kachels met een continue verwarming. Ze zijn kleiner en bevatten meestal geen warmte-isolatie. Een kachel wordt normaliter niet met een elementsauna meegeleverd.

Overige accessoires

Met de juiste accessoires geeft de sauna pas echt plezier! Denk bijvoorbeeld aan een opgietemmer, opscheplepel, thermometer, een tabel met saunaregels, hygrometer, opgietconcentraat, saunalampen of saunadoeken! Je vindt alles bij HORNBACH.

Opmerking: HORNBACH is niet aansprakelijk voor de opbouw van een individuele constructie, technische uitvoering, onjuiste en/of onvolledige opbouw met de daaruit volgende schade.

Projecten die ook interessant kunnen zijn