Handleiding

Elementsauna inbouwen

Elementsauna inbouwen

Wie regelmatig naar de sauna gaat, versterkt zijn immuunsysteem en verbetert daardoor de eigen gezondheid. Maar vaak ontbreekt de tijd om regelmatig naar de sauna te gaan, of je voelt je niet echt prettig naast vreemde mensen.

Wie regelmatig naar de sauna gaat, versterkt zijn immuunsysteem en verbetert daardoor de eigen gezondheid. Maar vaak ontbreekt de tijd om regelmatig naar de sauna te gaan, of je voelt je niet echt prettig naast vreemde mensen. Een eigen sauna biedt daarom veel voordelen! Je bent onder elkaar en het bespaart je de tijd die een bezoek aan een openbare sauna kost. We laten je zien hoe je zelf een sauna plaatst en de materialen en gereedschappen die je daarbij nodig hebt.

Dit heb je nodig voor je project

Elementsauna inbouwen: stap voor stap

01

Leg het basisframe op de vloer en schroef het frame in de hoeken vast. Zorg ervoor dat het frame overal de grond raakt, anders wordt het basisframe op meerdere punten overbelast.

 Elementsauna inbouwen Stap 1 . HORNBACH
02

Lijn het frame met de waterpas horizontaal uit. Belangrijk: voor de volgende stap heb je een assistent nodig.

 Elementsauna inbouwen Stap 2 HORNBACH
03

Houd met de montage van de zijdelen rekening met het feit dat je een hoekdeel moet kunnen monteren dat vanuit de ruimte goed toegankelijk is. Tussen alle verbindingen dien je een meegeleverde afdichtstrip te plaatsen. Deze zwelt na de montage sterk op en sluit zo alle voegen luchtdicht af. Vervolgens schroef je twee wandelementen in één hoek aan elkaar. Denk aan de afdichtstrips en maak alleen gebruik van roestvrije verzinkschroeven. Verzink de schroeven zodat niemand zich aan de randen kan schaven of aan het hete metaal kan verbranden. Zet de aan elkaar geschroefde wandelementen op het fundament. Let daarbij op de groef en veer verbinding, zodat je de hoek stabiel kunt monteren.

 Elementsauna inbouwen Stap 3 . HORNBACH
04

Nu kun je de andere zijwanden eraan schroeven. Denk ook hierbij steeds aan de afdichtstrips. Zo ga je verder, tot de ruwe opbouw van de sauna klaar is.

 Elementsauna inbouwen Stap 4 . HORNBACH
05

Zet nu het deurelement erin. De deur wordt voorgemonteerd geleverd. Je kunt de deuraanslag aan beide kanten monteren. Wanneer alle schroeven zijn vastgedraaid en verzonken, staat je elementsauna stevig op het fundament.

 Elementsauna inbouwen Stap 5 . HORNBACH
06

Nu monteer je het dakframe. Leg de lijsten op de wandelementen en schroef ze vast.

 Elementsauna inbouwen Stap 6 . HORNBACH
07

Meet het binnenframe op. Dit is het frame waar het dak op gemonteerd is. Zaag nu het binnenwerk volgens de handleiding van de fabrikant van de elementsauna op maat en schroef deze vast.

 Elementsauna inbouwen Stap 7 . HORNBACH
08

Leg het dakelement op het frame.

 Elementsauna inbouwen Stap 8 . HORNBACH
09

Monteer de planken voor de saunabanken. Bepaal de juiste hoogte voor de banken en markeer de positie van de steunbalken. Je kunt nu de planken vastschroeven en de banken aanbrengen. De saunakachel wordt door een elektricien met een siliconenkabel aangesloten. Deze hittebestendige kabel is onderdeel van de bouwset. Leg de siliconenkabel volgens de handleiding van de fabrikant. Meestal is hier al een passende doorvoer in de saunawand voor aanwezig.

Monteer nu de kachel - maar alleen vastschroeven, niet aansluiten! De kachel en het besturingssysteem mogen alleen door een elektricien worden aangesloten. Informeer ook naar de veiligheidsvoorschriften met betrekking tot stroom. Monteer vervolgens nog het beschermrooster van de kachel, de thermometer, hygrometer en zandloper aan de binnenwanden - klaar!

 Elementsauna inbouwen Stap 9 . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn