0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 26-01-23 om 23:53 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Bewegingsmelders en dimschakelaars kiezen

Leestijd 8 min.
Bewegingsmelders en dimschakelaars kiezen

Hoe kies ik een bewegingsmelder? En wat zijn de verschillen? Lees alles over energiebesparing en veiligheid en hoe je ze kunt monteren.

Wanneer je de verlichting aansluit op een bewegingsmelder creëer je extra veiligheid en daarbij werkt het energiebesparend. Bewegingsmelders schakelen het licht in zodra er beweging is binnen hun registratiebereik. Dat is praktisch indien je geen hand meer vrij hebt voor de lichtschakelaar; maar daarnaast schrikt het licht ook ongewenste bezoekers af. Hier lees je meer informatie over de verschillen tussen bewegingsmelders en hoe ze te monteren!

De voordelen van bewegingsmelders

Veiligheid voor in je huis

Schrik met bewegingsmelders ongewenste gasten af door de zeer innovatieve sensoren. Deze reageren op bewegingen en lichtverschillen die automatisch het licht in schakelen.

Heb je een groot terrein? Geen probleem, want je kunt bewegingsmelders krijgen met een indrukwekkend waarnemingsgebied en met een 360°-waarneming.

De bewegingsmelder kan meer dan alleen de verlichting voor een bepaald gebied activeren. In combinatie met andere lichtbronnen is er veel meer mogelijk, verlicht je gehele omgeving!

Intelligent gekoppeld kun je met bewegingsmelders ook bewakingscamera’s en alarminstallaties activeren.

Energiebesparing voor je portemonnee

Licht aan, licht uit - geheel automatisch. Het licht gaat alleen aan als de sensoren bewegingen registreren en het licht gaat ook automatisch na afloop van een vooraf ingestelde periode weer uit. Het licht brandt daardoor niet langer dan nodig is.

Je hoeft ook niet meer bezorgd te zijn over licht dat per ongeluk is aangebleven en je profiteert van een efficiënt en duurzaam stroomverbruik. Dat is vooral handig bij ruimten die maar kort worden gebruikt, zoals trappenhuizen of overlopen of in weinig gebruikte delen van een gebouw.

Je bespaart met bewegingsmelders overigens tot 90% op de energiekosten.

Nog meer gemak

Tegenwoordig is alles mogelijk zoals deze innovatieve oplossingen voor licht en sensoren voor verschillende toepassingsgebieden. Bewegingsmelders wijzen en verlichten de weg naar huis volautomatisch. En niet alleen jij maar ook je bezoekers zullen blij zijn met de verlichte ontvangst.

Handen vol? Bewegingsmelders besparen je het omzetten van de lichtschakelaar, zowel binnen als buiten - ongeacht of dat in de kelder is, in de garage of in een van de woonruimten. Er zijn heel veel toepassingen mogelijk. Licht is overigens niet het enige dat je op bewegingsmelders kunt aansluiten en volautomatisch bedient.

Waarnemingsgebieden in een oogopslag

Waarnemingsgebieden . HORNBACH

Bewegingsmelders voor gevels en opritten

Bij een grote gevel of oprit wil je er zeker van zijn dat de bewegingsmelder het hele gebied dekt, de bewegingsmelder moet dan een waarnemingshoek van ca. 240° hebben. Bij de montage van de sensor tegen een buitenhoek kun je zelfs twee buitenmuren dekken. Daarmee dek je het gebied met slechts één sensor.

Als je een bewegingsmelder hebt gekocht met een groot waarnemingsbereik en je merkt dat je hem toch alleen voor de voordeur nodig hebt, dan kun je het niet-benodigde gebied afschermen. Dat is ook handig als je grond vlak naast dat van je buren ligt. De reikwijdte kun je regelen door hem te kantelen en door de gevoeligheid anders in te stellen.

Bewegingsmelders voor een gerichte waarneming

Wil je alleen de verlichting bij de voordeur inschakelen? Dan volstaat een beperkt waarnemingsbereik en is een bewegingsmelder met een waarnemingshoek van 90° voldoende.

Met behulp van bewegingsmelders met waarnemingshoeken van ca. 180° dek je individuele muren, of schakel je het licht in ruimten zoals de hal en de kelder. Heb je een nog kleinere waarnemingshoek nodig? Geen probleem. Dan beperk je de bewegingsmelder eenvoudig met de passende afdekschermen tot de gewenste hoek.

Onderkruipbeveiliging

Bewegingsmelders met een onderkruipbeveiliging zorgen voor een naadloze bewaking en daarmee voor nog meer veiligheid. Deze bewegingsmelders dekken ook het gebied onder de melder; zo reageert de sensor ook als een indringer probeert om onder de melder door te sluipen.

Beschermingsklasse

Bewegingsmelders en dimschakelaars zijn er voor binnen en buiten. Let er bij montage in de buitenlucht op dat de bewegingsmelder over de gewenste IP-beschermingsklasse beschikt en weerbestendig is. In het assortiment Bewegingsmelders vind je de beschermingsklasse onder “Artikeldetails”. Meer over de beschermingsklassen vind je op onze pagina 'Elektra kort uitgelegd'.

Infrarood-bewegingsmelder, dimschakelaar of draadloze bewegingsmelder?

Infrarood bewegingsmelder . HORNBACH

Infrarood-bewegingsmelder

Bij infrarood-bewegingsmelders reageren zeer innovatieve sensoren op bewegingen en de verandering in lichtverhoudingen. Zodra de sensor reageert, wordt de verlichting of een ander op de bewegingsmelder aangesloten apparaat automatisch ingeschakeld en na een vooraf ingestelde tijd weer uitgeschakeld.

De nieuwste generatie infrarood-bewegingsmelders is uitgevoerd met pyrosensoren. Deze sensoren reageren op de lichaamswarmte van mensen die als infraroodstraling wordt afgegeven. De pyrosensoren zetten elke beweging binnen het waarnemingsbereik of de verandering van de warmtestraling om naar een elektronische impuls en activeren zo het schakelsignaal.

Dimschakelaar . HORNBACH

Dimschakelaar

Dimschakelaars meten met hun fotosensoren het licht in de omgeving. Bij schemering gaat de lamp door de geïntegreerde lichtsensor automatisch aan. Zodra het ochtend wordt, schakelt het lamp zich weer automatisch uit. Stel gewoon de hoeveelheid licht in waarop de sensor moet reageren.

Dimschakelaars zijn de ideale oplossing voor alle verlichtingssystemen die ’s nachts voor licht en zicht moeten zorgen. Op dezelfde manier verlicht je in het donker tuinen of tuindecoratie met dimschakelaars. Of je gebruikt ze voor het regelen van reclame- of etalageverlichting.

Wil je dat je huisnummer permanent verlicht is? Ook dat kan met dimschakelaars.

Draadloze bewegingsmelder . HORNBACH

Draadloze bewegingsmelder

Draadloze bewegingsmelders werken eveneens met infrarood-sensoren. De sensoren van de melders reageren op de verandering van de warmtestraling die daarop inwerkt. Dat kan de warmte van een mens of een dier zijn, maar ook bewegende warme voorwerpen zoals een personenauto. In het infrarood-waarnemingsbereik worden zelfs kleine bewegingen herkend en draadloos naar een willekeurige ontvanger doorgegeven. Als de ingestelde tijd verstreken is, schakelt hij vanzelf uit.

Draadloze bewegingsmelders werken op batterijen en zijn dus overal gemakkelijk te gebruiken.

Net als infrarood-bewegingsmelders bieden ook draadloze bewegingsmelders de mogelijkheid om behalve lampen ook andere apparaten zoals verloopstekkers en draadloze deurbellen te schakelen.

Montage- en schakelmogelijkheden

Montage aan het plafond

Bewegingsmelders aan het plafond zijn geschikt voor grote oppervlakken. Ze garanderen een naadloze registratie van 360° van het onderliggende oppervlak. Let bij de montage van plafondmelders echter ook op de benodigde hoogte van de ruimte. Een te hoge plaatsing beperkt de gevoeligheid. Het is ideaal als het waarnemingsbereik zoveel mogelijk overeenkomt met de plattegrond van de ruimte, daarmee vermijd je dat gebieden niet waargenomen worden.

Montage aan de muur

Bewegingsmelders aan de muur dekken gewoonlijk slechts een bepaald waarnemingsgebied - afhankelijk van welke bewegingsmelder je hebt gekozen. Daardoor zijn muurmelders heel geschikt voor huisgevels, ingangen, gangen en hallen. Richt de melder niet vooruit maar opzij, zo worden meerdere waarnemingssectoren doorkruist, zodat de melder zo vroeg mogelijk en betrouwbaar kan reageren.

Infrarood- en draadloze bewegingsmelders beschikken over uitgebreide configuratie- en schakelmogelijkheden. Deze gaan veel verder dan alleen het in- en uitschakelen van verlichting. Als de technische uitvoering dat toestaat, kun je meerdere groepen van lampen en installaties voor woningbeveiliging, verwarming, ventilatie of airconditioning bedienen. Voor het geval je elektronica parallel aan een bestaand lichtconcept wilt schakelen, kun je kiezen uit speciale uitvoeringen.

Wil je de bewegingsmelder combineren met een alarm? Let dan bij aankoop op de melduitgangen voor een juiste aansluiting op de alarminstallatie.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven