0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 04-12-23 om 21:11 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Raamdecoratie schoonmaken

Raamdecoratie schoonmaken

Raamdecoratie: als het eenmaal hangt hoef je er jaren niet naar om te kijken! Tenminste… dat dénk je! Ondertussen vormt zich veel stof, vet en vuil op je raamdecoratie. Daarom is het goed om raamdecoratie regelmatig schoon te maken. Wij leggen je uit hoe je dit aanpakt!

Elk materiaal behandel je anders. Zo kun je gordijnen vaak eenvoudig in de wasmachine stoppen, maar moet je dit bij plisségordijnen niet proberen. Over het algemeen geldt dat stof vaak kan worden opgezogen met de stofzuiger. En aluminium jaloezieën kun je eenvoudig met een stofdoek afnemen. Soms is dit niet genoeg om het écht schoon te krijgen. Hieronder leggen wij per soort raamdecoratie uit hoe je het beste kunt reinigen.

Jaloezieën schoonmaken

Jaloezieën maak je eenvoudig schoon zonder dat alles uit elkaar gehaald hoeft te worden. Sluit de lamellen allemaal dezelfde kant op tot een nagenoeg glad geheel. Je kunt ze hierna makkelijk stofzuigen of met een niet-statische doek afvegen. Is dit nog niet genoeg om het goed schoon te krijgen? Dan kun je ook een sopje maken met mild afwasmiddel.

Bijkomstig vuil kun je met een lamellenreiniger of met een in spiritus gedrenkte doek op een schraper verwijderen. Test vooraf op een onzichtbaar plekje of het materiaal hiertegen bestand is. Controleer hiermee of de kleur na het schoonmaken niet ineens weggevaagd is. Wikkel de doek om de schraper. Zo kom je eenvoudig tussen de lamellen en kun je het vuil goed verwijderen.

Plisségordijnen schoonmaken

Bij lichte viezigheid kun je het plissé voorzichtig stofzuigen. Elke twee à drie jaar is het goed om een grondige schoonmaak uit te voeren. Dit kan met een stoomreiniger of gewoon met de hand. Voor een zo schoon mogelijk resultaat zul je rekening moeten houden met het volgende:

 • Vouw/schuif het plissé volledig samen en maak het los van de houder.
 • Trek de stof van het plissé zo ver uit elkaar dat de stof het water kan opnemen.
 • Leg het vervolgens in warm water van zo'n 30 graden met wat wasmiddel voor fijne was. Dit lukt het beste in een ligbad of in een grote wasteil.
 • Laat het plissé 15 tot 20 minuten inweken.
 • Trek de plisséstof iets verder uit elkaar en laat het door het water glijden. Borstel de stof niet te hard. Gebruik ook geen scherpe voorwerpen om vlekken te verwijderen. Dit kan de zachte plisséstof namelijk beschadigen.
 • Schuif het plissé daarna weer samen en haal het uit het sopje.
 • Open het plissé vervolgens weer een beetje en spoel het met schoon water voorzichtig af.
 • Schuif het plissé opnieuw dicht en druk het resterende water er voorzichtig uit.
 • Hang de vochtige plisséstof samengeplooid op aan de houder en laat het 10 tot 12 uur drogen. Het belangrijkste is om hierbij de plisséstof dicht te laten tijdens het drogen. Zo blijven de plooien mooi zitten.

Het reinigen van je raamdecoratie verlengt de leversduur!

Gordijnen & vitrages reinigen

Wanneer en hoe was ik mijn gordijnen? Om nog lang plezier van je gordijnen te hebben, hebben we voor jou de belangrijkste tips en tricks rondom onderhoud en reiniging op een rij:

 • Vitrages, gordijnen en decorstoffen kun je het beste elke 3 tot 6 maanden een wasbeurt geven.
 • Bij het wassen gebruik je speciaal gordijnenwasmiddel (voor witte stoffen) of wasmiddel voor fijne was (voor gekleurde stoffen).
 • Was de gordijnen over het algemeen niet warmer dan 30 graden. Bekijk altijd het wasvoorschift. Anders kunnen de gordijnen krimpen en zijn ze niet meer de gewenste lengte.
 • Verwijder de gordijnen van stof. Eventuele stofresten kun je voorzichtig opzuigen of afkloppen.
 • Alle ophanghaakjes (metaalringen of -clips etc.) moet je voor het wassen verwijderen. ( Tip! Markeer bij plooigordijnen met een bijvoorbeeld een draad waar de gordijnhaken zitten, zodat je ze na het wassen weer gemakkelijk terug kan doen en de juiste plooi krijgt.)
 • Sla het centrifugeren over. Maar weinig gordijn- en decorstoffen kunnen worden gecentrifugeerd.
 • Aan het einde van het wasprogramma kun slechts heel kort centrifugeren. Zo zorg je dat de grootste nattigheid verwijderd is. Daarna hang je ze op om aan de lucht te laten drogen.
 • Kreukvrije stoffen kunnen direct voor het raam worden uitgehangen. Andere stoffen strijk je kort. Volg altijd de strijkvoorschiften op!

Gordijnen schoonmaken . HORNBACH

Rolgordijnen schoonmaken

Als je niet zeker weet of je jouw rolgordijn kunt wassen, dan kun je beter geen risico nemen. Maak liever gebruik van een oud huishoudmiddeltje! Gebruik een ruwe flanellen stofdoek, dompel deze in meel en wrijf het rolgordijn daarmee af.

Nu alleen nog eraf stofzuigen en het rolgordijn is schoon. Vlekken kun je met een eenvoudige radeergom uitgommen.

Als je een goede stoomreiniger in huis hebt, kun je je rolgordijn ook met stoom reinigen. Wil je toch je rolgordijnen wassen in een mild wasmiddelsopje, volg dan deze stappen:

 • Vul een grote teil of een ligbad met warm water. De watertemperatuur mag niet hoger dan 30 graden zijn. De stof kan anders vervormen of broos worden.
 • Schroef het rolgordijn eraf en leg het in een grote wasteil of in een ligbad.
 • Verwijder de losse onderdelen zoals houders en ketting zoveel als mogelijk.
 • Laat het rolgordijn een tijdje in het water inweken. Het vuil lost vanzelf op. Vlekken kun je met een doek uitwrijven.
 • Bevestig het rolgordijn nog in vochtige staat op de oorspronkelijke plek. Zo kan het goed aan de lucht drogen.

Gebruik geen heteluchtmachine en geen föhn om het drogen te versnellen. Dit beschadigt de stof!

Lamellen schoonmaken

Dat lamellen verticaal hangen, heeft twee grote voordelen: de lamellen kunnen niet doorhangen, verdraaien of knikken. Daarnaast worden ze niet zo snel vies zoals de horizontale lamellen van jaloezieën. Lamellen zou je om de twee à drie jaar moeten reinigen. In ruimten met fel zonlicht brandt het vuil normaal gesproken in de lamellen.

Insectenvuil is maar moeilijk te verwijderen. Voor een zo goed mogelijk resultaat moet je de lamellen voor het wassen een nacht laten inweken.

Als je niet zeker weet of je jouw lamellen kunt wassen, zul je het eerst met één lamel moeten testen.

 • Je kunt de lamellen met een vochtige doek en eventueel met een mild sopje (bijv. afwasmiddel) afvegen en met schoon water nabehandelen.
 • Voor een grondige reiniging worden de bevestigingen en de gewichten losgemaakt. De lamellen kun je dan heel eenvoudig in een sopje leggen en aansluitend met een glansspoelmiddel behandelen.
 • Bij weinig viezigheid is het vaak voldoende om de lamellen af te zuigen of met een droge doek schoon te vegen. Gebruik hiervoor anti-statische doekjes.
 • Zijn je lamellen wasbaar? In een wasnet kunnen de lamellen als fijne was op 30 graden worden gewassen. Sla het centrifugeren over. Gebruik een wasmiddel voor fijne was. Bij witte lamellen gebruik je ook fijn wasmiddel. Laat de lamellen na het wassen op de smalle kant op een handdoek afdruipen. Hierna kunnen ze vochtig opgehangen worden.

Paneelgordijnen schoonmaken

Paneelgordijnen horen om de één à twee jaar gereinigd te worden. De stofbanen bestaan vaak uit niet-wasbaar materiaal, maar als je ze voorzichtig met de hand wast, krijg je óók deze weer schoon!

 • Verwijder het paneelgordijn van het raam en trek de stofbanen van de gordijnrail.
 • De lange stofbanen kun je het beste in een ligbad wassen. Gebruik warm water met wat wasmiddel voor fijne was en laat de stof een beetje inweken.
 • Daarna kun je het met schoon water naspoelen en laten uitlekken. Het is beter om het paneelgordijn niet uit te wringen, om lelijke kreukels te voorkomen.
 • Als je paneelgordijn wasbaar is, dan kun je de losse banen ook op 30 graden in de wasmachine wassen.
 • Het is belangrijk dat je de stofbanen ophangt als ze nog vochtig zijn. In de regel gaan eventuele kreukels er dan vanzelf uit.

naar boven