0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 28-11-23 om 16:57 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Kinderveiligheid bij raamdecoratie

Kinderveiligheid bij raamdecoratie

Je hebt mooie raamdecoratie, maar is het ook veilig met jonge kinderen in de buurt? Zorg dat jouw producten aan de Europese voorschiften voldoen. Ontdek welke oplossingen jij kunt toepassen!

Kindveilige raamdecoratie en oplossingen

Mooie raamdecoratie en jonge kinderen is niet altijd een goede combinatie. Wanneer kinderen bij de koorden kunnen komen, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. En dat wil je natuurlijk voorkomen! Daarom zijn er Europese voorschriften opgesteld voor raamdecoratie (EN13120, begeleid door EN16433 en EN16434). Bij ons kun je kindveilige oplossingen en raamdecoratie vinden, die hieraan voldoen. Ontdek welke oplossing bij jou past!

Bij HORNBACH kun je diverse raamdecoratie vinden die al van zichzelf veilig zijn voor kinderen. Het zogenaamde 'child safe by design'. Hier heb je dus geen extra accessoires meer nodig. Wel zo handig! Voor de overige raamdecoratie kun je bij ons verschillende veiligheidsaccessoires vinden, die zorgen voor kinderveiligheid. Zoals veiligheidsclips en koordklemmen. Bekijk hier welke het best bij jou past.

Product Child safe by design Veiligheidsclip Koordklem
Rolgordijnen X
Duo Rolgordijnen X
Horizontale jaloezieën X
Plisségordijnen X
Dakraamdecoratie X

Veiligheidsclip

De veiligheidsclip is een hulpmiddel die de juiste spanning van de ketting of het koord bij rolgordijnen verzekerd. Hierdoor is bijvoorbeeld wurging door losse koorden niet meer mogelijk. De clip moet aan de muur of het kozijn worden gemonteerd. Bij een zijwaartse trekbeweging van 6 kg, mag de veiligheidsclip niet breken of niet meer functioneren. De maximale afstand tussen de koorden of kettingen mag niet meer dan 50 mm bedragen, om het ontstaan van een lus te voorkomen.

Koordklem

Een koordklem houdt het koord van de raamdecoratie veilig opgeborgen. Het koord wordt namelijk om de koordklem gewikkeld. Op die manier kunnen er geen onveilige situaties met kinderen ontstaan. De koordklem moet op zo'n manier worden gemonteerd, dat het koord op een minimale hoogte van 150 cm hangt, gemeten vanaf de vloer. Wanneer de raamdecoratie volledig omhoog getrokken is, moet de koordklem voldoende capaciteit hebben om het volledige koord op te bergen. Indien de situatie ontstaat dat de koordklem te klein is, moeten er twee afzonderlijke koordklemmen (gesplitste koordklem) worden gebruikt. Wanneer er aan het koord of de koordklem getrokken wordt met een gewicht van 6 kg, mag er niet meer dan 10 cm van het koord loskomen, om te voorkomen dat er een lus ontstaat.

Veiligheidsaccessoires bevestigen

Wanneer je raamdecoratie wilt ophangen, kun je uit veiligheidsoogpunt al met enkele dingen rekening houden: de bedieningslengte van de koorden en de ophanghoogte van de kindveilige oplossingen (koordklem en veiligheidsclip). Hieronder zie je hoe je die het best kunt gebruiken.

Ophanghoogte en bedieningslengte

Volgens de Europese voorschriften (EN13120) is een maximaal toegestane bedieningslengte van de koorden van raamdecoratie. In onderstaande tabel zie je waar je rekening mee moet houden.

Systeemtype Kindveiligheidsoplossing Ophanghoogte Maximale bedieningslengte
Kettingbediening Veiligheidsclip > 250 cm Hoogte > 150 cm
< 250 cm Max. 100 cm
Koordbediening Koordklem > 250 cm Hoogte > 150 cm
< 250 cm Max. 100 cm

Ophanghoogte

Waar bevestig je de veiligheidsaccessoires zoals de veiligheidsclip en koordklem? Op onderstaande afbeelding kun je dat bekijken.

Ophanghoogte van raamdecoratie kinderveiligheid | HORNBACH

Bekijk ook andere projecten!

naar boven