Perfect de juiste maten opmeten – Zo doe je dat!

Raamdecoratie is vaak een ‘oh ja, dat moet ook nog!’ element in huis. Vooral als je bijvoorbeeld gaat verhuizen. Raamdecoratie maakt je woning wel helemaal af. En belangrijk om te weten: Mooie raamdecoratie bestaat niet alleen uit kwalitatief materiaal, maar past ook perfect. Tijd dus om die op te meten. Hoe? Dit leggen wij je natuurlijk uit. Lees snel verder.

Stap 1.

Gebruik een metalen rolmaat. Dit meetgereedschap is het meest betrouwbaar. Meet alles twee keer en maak ook gebruik van het formulier met meetinstructies om afmetingen te noteren. Zo weet je zeker dat je niets vergeet.

Stap 2.

Bekijk goed waar de raamdecoratie gemonteerd zal worden. Je kunt raamdeco namelijk op meerdere manieren monteren:

 1. Op het kozijn, ook wel 'op de dag' genoemd. De raamdecoratie wordt dan over het kozijn heen geplaatst.
 2. Aan de binnenkant van de nis/het kozijn, ook wel 'in de dag' genoemd. In dat geval heb je de breedte en hoogte van de nis nodig.
 3. Aan de buitenkant van de venstervleugel, in dat geval heb je de breedte en hoogte van de
  venstervleugel nodig.
 4. Aan de binnenkant van de venstervleugel, in dat geval heb je de glasmaat nodig.

Wat is het verschil tussen 'in de dag' en 'op de dag'?

Deze manieren van montage zorgen beide voor een geheel eigen uitstraling. Maar waarin zit het verschil? We leggen het kort uit:

 • In de dag: de raamdecoratie wordt in/tussen het kozijn geplaatst en hangt in het kozijn.
 • Op de dag: de raamdecoratie wordt over het kozijn geplaatst en bedekt daardoor het hele kozijn.

Stap 3.

Vergeet niet om bij het opmeten van je raamdecoratie rekening te houden met eventuele uitstekende delen, zoals klinken of sloten. En bekijk altijd of er genoeg ruimte overblijft om een raam of deur te openen. Ook is het handig om rekening te houden met de pakkethoogte van het product. Wel zo handig als het praktische niet ten koste van het mooie gaat.

Stap 4.

Meet je raam op in de breedte en doe dat op minimaal 3 punten: Boven, midden en onder. Kozijnen zijn namelijk niet altijd 100% recht. Meet je boven bijvoorbeeld 49 cm en onder 50 cm, dan is het handig om 49 cm aan te houden. Zo voorkom je dat de raamdecoratie te breed is en daardoor niet past.

Kozijnmaten

Stap 5.

Zorg dat je, bij de montage van je raamdecoratie, de kinderveiligheid goed in de gaten houdt. Bereken hiervoor allereerst de montagehoogte. De montagehoogte is de afstand van de bovenkant van het product tot aan de vloer (A). Bekijk ook de producthoogte (B). En tot slot de veilige ruimte van je kind, oftewel een afstand van 1.50 m, gerekend vanaf de grond (C).

Kinderveiligheid

Kinderveiligheid

Losse kettingen en snoeren hebben een verstikkingsgevaar en vormen daarom een veiligheidsrisico voor kinderen. Hang loshangende snoeren, koorden en kettingen daarom minimaal 1.50 m boven de vloer. Bereken de lengte van de ketting, het koord of het snoer heel eenvoudig door 1.50 m van de montagehoogte af te halen.

Wist je dat er ook speciale kindveilige raamdecoratie en -oplossingen zijn? Ontdek alles bij het project Kindveiligheid bij raamdecoratie!

Jaloezieën opmeten

 • Op het raamkozijn

  Op het raamkozijn

  Meet de breedte incl. de benodigde overlapping van het kozijn. Dit is je bestelbreedte. Meet de hoogte van het raam. Doe min 1 cm en je hebt je bestelhoogte.

  Houd er rekening mee, dat het plissé/de jaloezie aan de raamkruk voorbij moet lopen, zodat het raam nog steeds geopend/gesloten kan worden. Bij draai-/kiepramen raden wij een zijgeleiding aan.

 • In het kozijn

  In het raamkozijn

  Meet de breedte van het kozijn. Doe min 0,5 cm en je hebt de bestelbreedte van het plissé/de jaloezie. Herhaal dit ook met de hoogte van het kozijn.

  Let op dat de diepte van de kozijnrand ten opzichte van het kozijn tenminste 25 mm bedraagt. Bij draai-/kiepramen raden wij een zijgeleiding aan.

 • Van de nis/op de dag

  Op de dag

  Meet de nisbreedte. Zorg dat op ieder punt het plissé/de jaloezie ca. 5-6 cm groter is dan de nisbreedte. Dit is je bestelbreedte.

  Meet de nishoogte en voeg ca. 12-15 cm toe aan de lengte. Dit is je bestelhoogte. Op deze manier bereik je voldoende afdekking.

 • In de nis

  In de dag

  Meet de nisbreedte. Doe min 1 cm en je hebt de bestelbreedte van het plissé/de jaloezie. Meet de nishoogte, dit is tevens de bestelhoogte.

  Let op uitstekende raamkrukken en bij draai-/kiepramen op de pakkethoogte van het plissé/de jaloezie.

van

(Duo) rolgordijnen opmeten

 • Rolgordijnen aanbrengen op het kozijn

  Op het raamkozijn

  Meet de breedte incl. de benodigde overlapping van het kozijn. Dit is je bestelbreedte. Meet de hoogte van het raam. Doe min 1 cm en je hebt je bestelhoogte.

  Houd er rekening mee, dat het plissé/de jaloezie aan de raamkruk voorbij moet lopen, zodat het raam nog steeds geopend/gesloten kan worden. Bij draai-/kiepramen raden wij een zijgeleiding aan.

 • Rolgordijnen aanbrengen aan het plafond

  Aan het plafond

  Meet de nisbreedte en voeg aan iedere kan ca. 5-6 cm toe. Dit is de bestelbreedte van het rolgordijn.

  Meet de nishoogte en voeg aan ca. 12-15 cm toe aan de lengte. Dit is je bestelhoogte van jouw rolgordijn. Op deze manier bereik je voldoende afdekking.

 • Rolgordijnen aanbrengen op de dag

  Op de dag

  Meet de nisbreedte. Zorg dat op ieder punt het rolgordijn ca. 5-6 cm groter is dan de nisbreedte. Dit is je bestelbreedte.

  Meet de nishoogte en voeg ca. 12-15 cm toe aan de lengte van het rolgordijn. Dit is je bestelhoogte. Op deze manier bereik je voldoende afdekking.

 • Rolgordijnen aanbrengen in de nis

  In de dag

  Meet de nisbreedte. Doe min 1 cm en je hebt de bestelbreedte van het rolgordijn. Meet de nishoogte, dit is tevens de bestelhoogte.

  Houd rekening met de raamkrukken. Bij draai-/kiepramen dient de afstand tussen bovenkant raamkozijn en onderkant latei tenminste 10 cm te bedragen.

van

Lamellen en paneelgordijnen opmeten

 • Lamellen & paneelgordijnen aanbrengen de breedte

  Onder het plafond/op de dag - de breedte

  Meet de nisbreedte en pakketbreedte. Dit is de bestelbreedte van de lamel/het paneelgordijn.

  Houd rekening dat de compleet ingetrokken lamel/het paneelgordijn het hele raam vrij maakt.

 • Lamellen & paneelgordijnen aanbrengen de hoogte

  Onder het plafond/op de dag - de hoogte

  Bij plafondmontage: meet de bovenkant van de nishoogte tot aan de vloer of vensterbank. Doe min 2 cm en je hebt de bestelhoogte.

  Bij wandmontage: houd een minimale afstand van min 2 cm vanaf de bovenkant van het montagepunt tot aan de vloer. Je hebt nu je bestelhoogte.

van

Bekijk ook andere projecten!