0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
Hornbach Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 05-12-22 om 21:21 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Perfect de juiste maten opmeten – Zo doe je dat!

Raamdecoratie is vaak een ‘oh ja, dat moet ook nog!’ element in huis. Vooral als je bijvoorbeeld gaat verhuizen. Raamdecoratie maakt je woning wel helemaal af. En belangrijk om te weten: Mooie raamdecoratie bestaat niet alleen uit kwalitatief materiaal, maar past ook perfect. Tijd dus om die op te meten. Hoe? Dit leggen wij je natuurlijk uit. Lees snel verder.

Stap 1.

Gebruik een metalen rolmaat. Dit meetgereedschap is het meest betrouwbaar. Meet alles twee keer en maak ook gebruik van het formulier met meetinstructies om afmetingen te noteren. Zo weet je zeker dat je niets vergeet.

Stap 2.

Bekijk goed waar de raamdecoratie gemonteerd zal worden. Je kunt raamdeco namelijk op meerdere manieren monteren:

  1. Op het kozijn, ook wel 'op de dag' genoemd. De raamdecoratie wordt dan over het kozijn heen geplaatst.
  2. Aan de binnenkant van de nis/het kozijn, ook wel 'in de dag' genoemd. In dat geval heb je de breedte en hoogte van de nis nodig.
  3. Aan de buitenkant van de venstervleugel, in dat geval heb je de breedte en hoogte van de
    venstervleugel nodig.
  4. Aan de binnenkant van de venstervleugel, in dat geval heb je de glasmaat nodig.

Wat is het verschil tussen 'in de dag' en 'op de dag'?

Deze manieren van montage zorgen beide voor een geheel eigen uitstraling. Maar waarin zit het verschil? We leggen het kort uit:

  • In de dag: de raamdecoratie wordt in/tussen het kozijn geplaatst en hangt in het kozijn.
  • Op de dag: de raamdecoratie wordt over het kozijn geplaatst en bedekt daardoor het hele kozijn.

Stap 3.

Vergeet niet om bij het opmeten van je raamdecoratie rekening te houden met eventuele uitstekende delen, zoals klinken of sloten. En bekijk altijd of er genoeg ruimte overblijft om een raam of deur te openen. Ook is het handig om rekening te houden met de pakkethoogte van het product. Wel zo handig als het praktische niet ten koste van het mooie gaat.

Stap 4.

Meet je raam op in de breedte en doe dat op minimaal 3 punten: Boven, midden en onder. Kozijnen zijn namelijk niet altijd 100% recht. Meet je boven bijvoorbeeld 49 cm en onder 50 cm, dan is het handig om 49 cm aan te houden. Zo voorkom je dat de raamdecoratie te breed is en daardoor niet past.

Kozijnmaten

Stap 5.

Zorg dat je, bij de montage van je raamdecoratie, de kinderveiligheid goed in de gaten houdt. Bereken hiervoor allereerst de montagehoogte. De montagehoogte is de afstand van de bovenkant van het product tot aan de vloer (A). Bekijk ook de producthoogte (B). En tot slot de veilige ruimte van je kind, oftewel een afstand van 1.50 m, gerekend vanaf de grond (C).

Kinderveiligheid

Kinderveiligheid

Losse kettingen en snoeren hebben een verstikkingsgevaar en vormen daarom een veiligheidsrisico voor kinderen. Hang loshangende snoeren, koorden en kettingen daarom minimaal 1.50 m boven de vloer. Bereken de lengte van de ketting, het koord of het snoer heel eenvoudig door 1.50 m van de montagehoogte af te halen.

Wist je dat er ook speciale kindveilige raamdecoratie en -oplossingen zijn? Ontdek alles bij het project Kindveiligheid bij raamdecoratie!

Jaloezieën en plisségordijnen opmeten

(Duo) rolgordijnen opmeten

Lamellen en paneelgordijnen opmeten

Bekijk ook andere projecten!

naar boven
HORNBACH