Door drukte kan de bezorging langer duren. Winkelen op afspraak is mogelijk. Plan hier je bezoek!

0 Verlanglijst 0 Winkelwagen

Kenmerken van een binnendeur

Kenmerken van een binnendeur . HORNBACH

Deuren en deurklinken zijn er in veel vormen, kleuren en ontwerpen. Maar naast het uiterlijk speelt vooral de opbouw van de deur een beslissende rol bij de keuze van de juiste deur. Hier vind je meer informatie over dit onderwerp!

Leestijd 3 min.

Deuren en deurklinken zijn er in veel vormen, kleuren en ontwerpen. Maar naast het uiterlijk speelt vooral de opbouw van de deur een beslissende rol bij de keuze van de juiste deur. Hier vind je meer informatie over dit onderwerp!

Bestanddelen van een deur

Hornbach
1 2 3 4 5 6
Bestanddelen van een deur
1
Scharnier

Een scharnier verbindt de deur met het kozijn en moet voor een eenvoudig en geluidsarm openen van de deur zorgen. De plaatsing van de deurklinken is afhankelijk van de kant van het scharnier. Als het scharnier zich aan de rechterkant bevindt, wijst de deurklink van binnen naar rechts (DIN-rechts) en omgekeerd.

2
Deurblad

Dit is het deurblad van de deur.

3
Deurklink

Deurklinken zijn er in vele vormen en met vele functies en zijn bedoeld voor het vasthouden en openen van deuren. Behalve lang-/kortschild, rosetten en varianten voor badkamer en toilet zijn er ook klassieke wonings- en gangafsluitingen evenals huisdeurgrepen. Afhankelijk van het type deur zijn profielcilinders of insteeksloten voor huis- of kamerdeuren nodig.

4
Dag

Een dag is de opening in de muur of wand die voor de deuropening het binnenste naar de opening toegekeerde muurvlak vormt.

5
Sluitplaat

De uitsparingen in een vlakke sluitplaat zorgen ervoor dat de grendel van het deurslot goed aangrijpt. Zo wordt de deur gesloten gehouden en wordt tegelijkertijd het kozijn tegen slijtage bij het sluiten en openen van de deur beschermd.

6
Kozijn (deurlijst)

Een kozijn is meer dan alleen maar de verbinding tussen muur en deur. Hij geeft de deur een frame en onderstreept het uiterlijk van de deur. Meet de maat voor de kozijnen altijd aan de dikste kant van de muuropening.

Meest voorkomende maten van een deur

Bij een opdekdeur meet u de breedte van de binnenzijde van de deur, dit is dus zonder opdekrand. De hoogte meet u aan de buitenzijde inclusief opdekrand. Bij een stompe deur meet u de volledige hoogte en breedte van de deur.

Breedte in cm 53 58 63 68 73 78 83 88 93
Hoogte in cm 201,5 211,5 231,5
Verschil stompe en opdek deur

Verschil stompe en opdek deur

Er zijn twee typen deuren, namelijk stomp en opdek deuren. Stompe deuren vallen geheel IN het kozijn en opdekdeuren OVER het kozijn. Let op: bij opdekdeuren dient altijd de draairichting aangegeven te worden. Bij stompe deuren hoeft dit niet.

Bepaling van de draairichting

De DIN-richting bepaalt de aanslagrichting en de openingsrichting van een deur. Om de draairichting van de deur te bepalen gaat u staan aan de kant waar de deur naar u toe draait en waar u de scharnieren of paumelles ziet.

 • Links: de scharnieren zijn binnen links aangebracht en de deurklink wijst naar links richting de scharnieren.
 • Rechts: de scharnieren zijn binnen rechts aangebracht en de deurklink wijst naar rechts richting de scharnieren.

Oppervlak van het deurblad

Bij houten deuren kun je kiezen tussen verschillende oppervlakken:

 • Decor
  Hier heeft het oppervlak van de deur een robuuste en eenvoudig te onderhouden folielaag met een zeer natuurlijke nervenstructuur. Dit oppervlak is geschikt voor alle situaties waarin een deur wel eens wat te verdragen krijgt.
 • Gelakt
  Gelakte deuren worden in een complexe procedure van een UV-gehard meerlaags oppervlak van acrylverf voorzien. Dat maakt het oppervlak zijdemat glanzend en bijzonder hoogwaardig.
 • CPL
  Deze deuren hebben een laminaatcoating en zijn daardoor bijzonder kras-, schuur- en stootbestendig. Designtechnisch zijn deze oppervlakken als natuurlijk ogende houtproducten verkrijgbaar die een blijvende schoonheid en elegantie uitstralen.
 • Fineer
  Als je kiest voor snijfineer, kun je deuren krijgen in een geselecteerde kwaliteit. Deze worden door een milieuvriendelijke, UV-geharde meerlaagse acryllak beschermd en veredeld. Bij deze deuren gaat het om unieke producten van het natuurproduct hout.
 • Massief
  Bij massieve deuren worden uitsluitend natuurlijke materialen toegepast wat de deur bijzonder robuust maakt.

Kern

Een ander belangrijk kwaliteitskenmerk van deuren en deurbladen is de kern. Want de samenstelling daarvan bepaalt voornamelijk de stabiliteit van de deur.

Door de honingraatstructuur wordt een deur bijzonder licht, maar is hij toch stabiel en bestand tegen hoge belastingen

Als je waarde hecht aan een goede stabiliteit en een basis geluidsdemping, moet je bij aankoop kiezen voor een deur met een buisvormige spaanplaatkern.

Voor omgevingen met veel geluid zijn deuren geschikt waarvan de kern bestaat uit een massieve spaanplaat, zoals woningdeuren in flatgebouwen.

Deursloten

Hierbij gaat het om een insteekslot. Dit type slot wordt gebruikt voor binnendeuren maar niet voor buitendeuren omdat het geen veiligheidsslot is.

Bij deuren voor badkamers en toiletten is het gebruik van WC-beslag aan te raden. Dit type beslag beschikt gewoonlijk behalve over een ingebouwd slot ook over een draaiknop en een noodopening. De noodopening is bijzonder belangrijk, als bijvoorbeeld een kind zich heeft opgesloten op toilet of badkamer.

Kozijnen

Een kozijn is veel meer dan alleen maar de verbinding tussen muur en deur. Net zoals een lijst een foto extra benadrukt, benadrukt het kozijn de deur. Deurkozijnen zijn normaal gesproken gemaakt van hout of staal. Beide varianten zijn toepasbaar voor kamerdeuren. Bij glazen deuren wordt, vanwege het gewicht, het gebruik van stalen kozijnen aanbevolen. Als je houten deurkozijnen met glazen deuren wilt combineren, moet je versterkte scharnierbevestigingen gebruiken.

In de Nederlandse woningbouw zijn drie type kozijnen gebruikelijk:

 • Stomp houten kozijn
 • Opdek houten kozijn
 • Opdek stalen kozijn

Schildersadvies

Pertura binnendeuren worden geleverd met een witte grondlaag. Met uitzondering van de 700 en 800 serie deuren deze zijn reeds afgelakt. Alle andere deuren zijn geschikt om af te lakken met alkyd of acryl lakken. Gegronde pertura deuren dienen binnen 2 weken na levering volledig aan alle kanten te worden afgelakt. Een gegronde deur die uit de verpakking (plastic folie) is gehaald kan door zijn open structuur vocht opnemen en daardoor vervormen. Zodoende is het noodzakelijk de deur tijdig af te lakken.

Binnendeuren, kozijnen & toebehoren Bekijk online

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven

Wij gebruiken cookies om het winkelen bij HORNBACH gemakkelijker te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies. Meer informatie

x