0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
Hornbach Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 765 - 78 90 - 00
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 26-09-22 om 08:37 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Kies voor veiligheid. Raadpleeg een elektricien!

Als het om stroom gaat, is veiligheid topprioriteit! Een lage spanning kan al dodelijk zijn. Daarom zijn elektrische installaties vooral een zaak voor elektriciens. De elektrische installatie in huis is door allerlei normen en voorschriften geregeld, vooral met het oog op beveiliging en veiligheid. Iedereen moet zich daaraan houden, ook jij als je aan de slag gaat met jouw project. Er is een wet op de veiligheid van elektrische apparaten evenals DIN- en VDE-normen voor elektrotechniek; een van de belangrijkste voorschriften is VDE* 0100 over beschermende maatregelen.

Een aantal werkzaamheden kun je in overleg met je elektricien zelf uitvoeren. Daarbij moet rekening worden gehouden met alle regels van de VDE, vooral voor de hierna genoemde installatiegebieden voor elektriciteitsdraden.

Installatiegebieden in de badkamer

Badkamer installatiebereik . HORNBACH

Badkamers worden in 3 beschermingszones ingedeeld:

Zone 0 omvat het binnenste van het bad. Hier mag een extra lage spanning van maximaal 12 V worden gebruikt. De stroombron moet overigens buiten
de zones 0 tot 2 zijn aangebracht.
Zone 1 omvat het bad met een vast aangesloten omranding met de ruimte daarboven (tot 225 cm vanaf de vloer gemeten).
Zone 2 omvat de uitbreiding van zone 1 met 60 cm.

In deze zones geldt:

  • Vast gemonteerde boilers, tegen spatwater beschermde lampen en ventilatoren zijn toegestaan in de zones 1 en 2 als ze daarvoor zijn uitgerust.
  • Buiten de zones 0 tot 2 mogen stopcontacten gemonteerd worden.
  • Alle stroomcircuits moeten van een aardlekschakelaar zijn voorzien die alleen een foutstroom tot 30 mA toelaat. Hier geldt net als in alle andere woonruimten dat alle werkzaamheden aan de elektrische installaties gewoonlijk alleen door elektriciens mogen worden uitgevoerd.

Installatiegebieden in de keuken

Keuken installatiebereik . HORNBACH

Hoeveel stopcontacten en aansluitingen je nodig hebt en waar ze moeten komen, is afhankelijk van de grootte en de indeling van de keuken. Omdat ovens, koelkasten en afwasmachines veel stroom gebruiken, hebben deze aparte wisselstroomcircuits nodig. Er zijn een paar vuistregels voor de inbouwhoogte.

Overleg dit in elk geval met je keukenplanner:

  • Stopcontacten voor ovens, koelkasten en afwasmachines, met elk een eigen stroomcircuit, 30 cm boven de vloer.
  • Stopcontacten boven het aanrecht voor keukenapparatuur, aanbevolen minimaal 5 stuks: 100–130 cm boven de vloer.
  • Aansluitingen voor aanrechtverlichting: op 135 cm hoogte, onder de bovenste keukenkastjes 165 cm.
  • Aansluiting voor de afzuigkap: 210–215 cm boven de vloer. Houd 15 cm afstand tot de hoeken en 30 cm tot het plafond.

Installatiegebieden in woonruimten

Woonkamer installatiebereik . HORNBACH

Een ongeschreven wet zegt dat elektrische leidingen in de muur 30 cm van het plafond of de vloer en 15 cm van hoeken en ramen verwijderd moeten blijven.

Stopcontacten en lichtschakelaars moeten op een hoogte van ca. 115 cm of als verdeeldoos 30 cm boven de vloer en onder het plafond gemonteerd worden. Afwijkingen tot 15 cm zijn daarbij echter heel normaal. In barrièrevrije ruimten is de installatiehoogte eventueel lager.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven
HORNBACH