Handleiding

Wastafel met bouwplaat maken

Wastafel met bouwplaat maken

Maak met eenvoudige middelen een nieuwe wastafel, of dubbele wastafel met Qboard-bouwplaten. Wij laten je stap voor stap zien hoe dat gaat.

Maak met eenvoudige middelen een nieuwe wastafel, of dubbele wastafel met Qboard-bouwplaten. Wij laten je stap voor stap zien hoe dat gaat.

Dit heb je nodig voor je project

Wastafel met bouwplaat maken: stap voor stap

01

Na het kiezen van de benodigde tegels worden de Qboard-bouwplaten op maat gezaagd. Dit kan met een cutter, vossenstaart of decoupeerzaag. Ga bij de planning uit van de hieronder vermelde maximale afmetingen of gebruik de in de tekening aanbevolen afmetingen.

 Wastafel met bouwplaat maken 1 | HORNBACH
02

Op de achterwand (30 mm-plaat) breng je vier bevestigingsgaten aan. De zaagranden worden extra met Qboard-versterkingstape verstevigd. Daarvoor plak je de zelfklevende versterkingstape erop en breng je met de kwast verdunde Flex-veiligheidslijm op de tape aan.

 Wastafel met bouwplaat maken 2 | HORNBACH
03

De wastafelplaat en de achterwand worden vooraf aan elkaar gelijmd. Breng de Qboard-montagelijm aan volgens de specificaties van de fabrikant en verbind vervolgens de platen. Pas na volledig uitharden van de lijm kun je de volgende werkstappen uitvoeren.

 Wastafel met bouwplaat maken 3 | HORNBACH
04

De lijmverbindingen en zaagranden worden extra met Qboard-versterkingstape verstevigd. Daarvoor plak je de zelfklevende versterkingstape erop en breng je met de kwast verdunde Flex-veiligheidslijm op de tape aan.

 Wastafel met bouwplaat maken 4 | HORNBACH
05

Voor het monteren van de wastafelplaat veranker je 2 hoeksteunen in de afmetingen 500 x 330 mm aan de wand. De maximale afstand tussen de steunen kun je vinden in de handleiding.

 Wastafel met bouwplaat maken 5 | HORNBACH
06

Vervolgens schroef je de voorgemonteerde platen aan de hoeksteunen en lijm je ze met Qboard-montagelijm vast. Tip: ongelakte steunen moet je eerst lakken. De achterwandplaat lijm je aan de muur en schroef je vast met met snelschroeven en Qboard isolatieplaatringen.

 Wastafel met bouwplaat maken 6 | HORNBACH
07

Nu maak je in de gemonteerde wastafelplaat met een gatenzaag de openingen voor de afvoer en de wastafelkraan. Let daarbij op de afmetingen en de instructies van de gekochte artikelen.

 Wastafel met bouwplaat maken 7 | HORNBACH
08

Om scherpe randen bij de tegelbekleding te voorkomen moet je afgeronde hoekprofielen aanbrengen. Deze profielen kun je met een ijzerzaag inkorten en in het lijmbed drukken.

 Wastafel met bouwplaat maken 8 | HORNBACH
09

Nu betegel je de wastafel met behulp van Flex-veiligheidslijm en dicht je de randen tussen de wastafelplaat en achterwand af met elastisch blijvende siliconenkit speciaal voor sanitaire ruimten.

 Wastafel met bouwplaat maken 9 | HORNBACH
10

Tot slot kun je de wastafelkraan en de opzetwastafel volgens de handleiding monteren en aansluiten.

 Wastafel met bouwplaat maken 10 | HORNBACH

Dubbele wastafel met bouwplaat maken: stap voor stap

01

Na het kiezen van de benodigde tegels worden de Qboard-bouwplaten op maat gezaagd. Dit kun je met een mes, handzaag of decoupeerzaag doen. Ga bij de planning uit van de hieronder vermelde maximale afmetingen of gebruik de in de tekening aanbevolen afmetingen.

 Dubbele wastafel met bouwplaat maken 1 | HORNBACH
02

De platen verbind je met Qboard-montagelijm. Gebruik als hulp bij de montage gewone houtschroeven. Houd bij de montagehoogte van de legplanken rekening met de afmetingen van de door jou gekozen tegels. Daardoor kun je bij het betegelen eventueel snijden van tegels vermijden.

 Dubbele wastafel met bouwplaat maken 2 | HORNBACH
03

De lijmverbindingen en zaagranden verstevig je extra met Qboard-wapeningsband. Je plakt de zelfklevende band op de bouwplaten en je brengt met een kwast de verdunde Qboard-Boardfix montagelijm op de band aan.

 Dubbele wastafel met bouwplaat maken 3 | HORNBACH
04

Daarna kun je de wastafelplaat met Qboard-montagelijm op de zijwanden en tussenwand lijmen. De uithardingstijd van montagelijm is circa 24 uur.

 Dubbele wastafel met bouwplaat maken 4 | HORNBACH
05

Na het uitharden van de lijm kun je de wastafel op de bestemde plek zetten. De waterdichte verbindingen met de wand en de vloer maak je met Qboard-Boardfix.

 Dubbele wastafel met bouwplaat maken 5 | HORNBACH
06

De lijmverbindingen en zaagranden worden extra met Qboard-wapeningsband verstevigd. Daarvoor plak je er de zelfklevende band op en breng je met de kwast verdunde Qboard-Boardfix op de band aan.

 Dubbele wastafel met bouwplaat maken 6 | HORNBACH
07

Nu kunnen de openingen voor de afvoer en de kranen van beide wastafels worden gemaakt. De benodigde afmetingen hangen af van de gekochte artikelen. Check dit op de verpakking van de producten.

 Dubbele wastafel met bouwplaat maken 7 | HORNBACH
08

Om ervoor te zorgen dat er bij het betegelen geen scherpe randen ontstaan, moet je langs de randen afgeronde hoekprofielen aanbrengen. Deze profielen kun je met een ijzerzaag inkorten en ter bevestiging in het lijmbed drukken.

 Dubbele wastafel met bouwplaat maken 8 | HORNBACH
09

Nu kun je de wastafel betegelen. Nu merk je dat het een voordeel is, wanneer je de afmetingen van de wastafel op de afmetingen van de tegels hebt afgestemd.

 Dubbele wastafel met bouwplaat maken 9 | HORNBACH
10

Tot slot monteer je de beide kranen en sluit ze aan op de hoekstopkranen. Monteer de opzetwastafels volgens de montagehandleiding.

 Dubbele wastafel met bouwplaat maken 10 | HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn