0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
29-03-2024 07:00 - 19:00 Uur
31-03-2024 gesloten
01-04-2024 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 29-03-24 om 11:42 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Vloerbedekking kort uitgelegd

Vloerbedekking kort uitgelegd

Dankzij het zachte oppervlak is vloerbedekking al decennialang een echte klassieker onder de vloerbekledingen! Vloerbedekking is in vele uitvoeringen en kleuren verkrijgbaar. Wat moet je allemaal over je vloerbedekking weten? Er zijn verscheidende eisen waar een goede tapijtvloer aan moet voldoen. Op basis van deze eisen kun je heel gemakkelijk een persoonlijke wensenlijst voor je nieuwe vloerbedekking samenstellen.

Voordelen van vloerbedekking

Met vloerbedekking verhoog je de sfeer, de verwarming kan een graadje lager en daardoor bespaar je zelfs energie. Maar het biedt nog meer voordelen:

  • Verkrijgbaar in een grote diversiteit aan kleuren en uitvoeringen.
  • Zeer comfortabel.
  • Geluidsisolerend en warm aan de voeten.
  • Afhankelijk van het materiaal zeer slijtvast.
  • Je hebt al vloerbedekking voor een zeer voordelige instapprijs.
  • Eenvoudig te leggen.

Tip

Vloerbedekking moet niet continu blootgesteld worden aan UV-licht, daardoor verbleekt het namelijk en kan het vlekkerig wordt. Vloerbedekking is warm en zacht, maar ook gevoelig voor vuil. Hier vind je alle informatie over het onderhouden en reinigen van je vloerbedekking.

Materiaalopbouw van vloerbedekking

Vloerbedekkingen en tapijten bestaan uit een slijtlaag en een drager. De slijtlaag of bovenlaag wordt 'pool' genoemd, het poolgewicht is daarbij een belangrijk kwaliteitskenmerk van de tapijtvloer. Het verbinden van de beide lagen met elkaar wordt 'tuften' genoemd, met behulp van verschillende naast elkaar geplaatste naalden wordt het naai- of poolgaren over de gehele breedte in het dragermateriaal verwerkt.

Naast 'getufte' tapijtvloeren zijn er ook geweven tapijtvloeren, die zich onderscheiden door hun hoge kwaliteit, slijtvastheid, maar ook hun hoge prijs. Verder zijn er textiele vloerbedekkingen zonder pool, die niet uit twee lagen zijn opgebouwd en alleen een slijtlaag hebben. Deze is ofwel tegelijk de drager, of wordt bij de fabricage direct op een dunne drager genaaid. Voorbeelden van een textiele vloerbedekking zonder pool zijn naaldvlies of -vilt.

Voor de meeste tapijtvloeren worden echter een tuftproces toegepast. Afhankelijk of de draad daarbij gesloten blijft of open wordt gesneden, wordt bij de tapijtsoort onderscheid gemaakt tussen lussenpool, gesneden pool of zowel gesneden als lussenpool.

  • 
				Lussenpool (bouclé) | HORNBACH

    Lussenpool (bouclé)
    Als de slijtlaag van een tapijtvloer bestaat uit gesloten garen- of draadlussen, wordt gesproken van lussenpool of bouclé.

  • 
				Gesneden pool (velours) | HORNBACH

    Gesneden pool (velours)
    Bij een gesneden pool zijn de lussen aan de bovenkant opengeknipt. Afhankelijk van de hoogte van de lussen wordt onderscheid gemaakt tussen Saxony (meer dan 10 mm) en Shag of Shaggy (meer dan 40 mm).

  • 
				Gesneden pool en lussenpool (cut loop) | HORNBACH

    Gesneden pool en lussenpool (cut-loop)
    Hierbij wordt gesneden pool met lussenpool gecombineerd. Bij cut-loop ontstaan verschillende poolhoogtes, wat als reliëftapijt wordt aangeduid.

Ontwerp van vloerbedekking

Vezelkunde

Vezelmaterialen zijn de grondstoffen die worden gebruikt voor het maken van garen, onder andere voor de productie van tapijtvloeren. Tapijtvloeren bestaan doorgaans uit:
10% natuurlijke vezels, van plantaardige of dierlijke oorsprong, bijvoorbeeld schapenwol: deze worden gewonnen uit hernieuwbare bronnen. 90% chemische vezels, synthetische vezels of cellulose: hieronder vallen bijvoorbeeld polyamide, polypropyleen, polyacryl of polyester.

De bij de productie gebruikte kunstvezels hebben het voordeel, dat ze aan de ene kant de fabricage van de tapijtvloeren die ervan worden gemaakt voordeliger maken en daarnaast de slijtvastheid verhogen. Het gebruik van vezels uit polyamide en polyester is bijzonder voordelig, omdat deze zeer ongevoelig zijn voor vuil en drukbelastingen.

Kleurstelling

Naast het soort oppervlak vormt de kleurstelling of het patroon van de tapijtvloer een belangrijk vormgevingscriterium en een kenmerk dat in grote mate bijdraagt aan de koopbeslissing. Hier vind je een kleine selectie uit de nagenoeg onbeperkte vormgevingsmogelijkheden:

  • Uni tapijt: het naturelkleurige tufting-tapijt wordt in een verfbad van een effen kleur voorzien.
  • Mouliné: hiervoor worden garen gebruikt die in een kleurbad verschillende tinten aannemen, meestal ton-sur-ton.
  • Space-dyed-garen: dit zijn garen die voordat ze worden verwerkt in meerdere kleuren worden bedrukt.
  • Druk: dit naturelkleurige of reeds geverfde tufting-tapijt wordt met rotatiewalsen individueel bedrukt.

Effecten

  • Hoog-laag-structuur: hierbij worden met elektrisch aangestuurde rollen hoog-laag-effecten in het tapijt gemaakt.
  • Tip-sheared: dit is een tapijtvloer met meerdere verschillende poolhoogtes, waarvan de hoogste zo worden opengesneden dat veloursachtige patronen ontstaan.
  • Saxony: hiermee wordt een gekrulde pool aangeduid die een kwaliteitskenmerk is voor hoogpolige tapijten van gefixeerd getwijnd garen

Coating

Een tapijt wordt pas na het verven gecoat. De coating verhoogt de comforteigenschappen van het tapijt en is tevens bedoeld om de poolnoppen te versterken. Door de coating krijgt het tapijt geluiddempende en warmte-isolerende eigenschappen. Bij het coaten wordt een voorstrijk, verankeren van de pooldraden in het dragerweefsel, en de uitvoering van de achterkant (textiel-, vlies- of schuimachterkant) aangebracht.

Tapijttegels en tapijtvloeren

Tapijttegels zijn bijzonder flexibel. Je kunt ze snel en eenvoudig wisselen en als je gaat verhuizen meenemen. Daarnaast biedt het vele mogelijkheden. Je kunt verschillende vormen en motieven neerleggen, bijvoorbeeld een vlechtmotief. Met tapijttegels kun je het zo indelen dat het voldoet aan jouw eisen en wensen. Zo is het mogelijk om de volledige ruimte met tegels te bedekken of alleen een deel.

Kwaliteitskenmerken van vloerbedekking

Juist bij vloerbedekking bestaat een grote verscheidenheid: design, prijs, maar vooral ook de kwaliteit zijn belangrijke criteria bij de keuze van vloerbedekking! De kwaliteit van het materiaal, de gebruiksklassen of de kwaliteitskeurmerken, hier leer je meer over de belangrijke kwaliteitskenmerken van vloerbedekking.

Het poolgewicht
Een ander kwaliteitskenmerk van vloerbedekking is het gewicht, met name het zogenaamde poolgewicht. Deze indicator geeft het gewicht van een pooldraad per vierkante meter aan en de hoeveelheid die na de productie overgebleven is. Het totale gewicht als enige indicator kan door het gebruik van een zware ruguitvoering vertekend worden en is daardoor geen optimale kwaliteitsindicator.

naar boven