Tips ter voorbereiding

 • Maak een schets van je tuin en probeer verschillende varianten waar de vijver zou kunnen passen.
 • Denk daarbij aan de veiligheidsaspecten: de vijverbezitter is bij ongevallen altijd aansprakelijk. Als bescherming voor kinderen zijn er speciale veiligheidshekken of afscheidingen verkrijgbaar.
 • Is er een stopcontact in de buurt waar pomp, filter enz. geplaatst zouden moeten worden wanneer dat noodzakelijk zou zijn?
 • Hoe groter de vijver, hoe gemakkelijk er een biologisch evenwicht kan ontstaan, waardoor de vijver zichzelf reinigt en pompen, filters of zelf biochemische middelen overbodig worden. Uiteraard geldt dat niet voor vijvers met veel vissen!
 • Visvijvers moeten gefilterd en gereinigd worden, aangezien de uitwerpselen van de vissen de vijver overbemesten en het evenwicht snel verstoren. Daarvoor moet de aan- en afvoer zodanig worden geplaatst dat er een lichte stroming in de vijver ontstaat en het water optimaal kan worden gefilterd.
 • Grote stenen horen aan de rand van de vijver, niet in het water. Deze slaan te veel warmte op, die ook na zonsondergang aan het water wordt afgegeven, hetgeen de nachtelijke regeneratie hindert. Dan ontstaat er zuurstofgebrek in de vijver, aangezien vanaf een watertemperatuur van 28°C de kleinste diertjes stoppen met hun waterreinigende activiteiten. Het evenwicht in de vijver dreigt te worden verstoord.
 • Er moeten minimaal drie zones van verschillende diepte worden aangelegd. De diepe zone moet daarbij minimaal 1 meter diep zijn, zodat vissen kunnen overwinteren. De overgangen tussen de afzonderlijke zones moet waar mogelijk geleidelijk verlopen. Wanneer deze te steil zijn kan daar geen grond blijven zitten en kunnen er geen planten groeien.

Fundamentele criteria voor de locatie van de vijver

Een kunstmatige vijver is een gevoelig klein ecosysteem. Daarom is de keuze van de locatie van groot belang. Waar komt de vijver op zijn mooist uit? Heb je geen last van nachtelijke kikkerconcerten onder je slaapkamerraam? Kunnen kinderen vanaf het terras in de vijver vallen? Wij hebben fundamentele criteria voor je op een rijtje gezet.

 • Niet onder bomen: vallende naalden en bladeren verzuren de vijver, hetgeen overeenkomt met een vergiftiging. Bovendien zorgen ze voor extra veel werk om ze steeds maar weer uit de vijver te moeten vissen.
 • Voldoende wind: wind brengt het water in beweging, wat belangrijk is voor de kwaliteit.
 • Een vlak stuk tuin: rond de vijver moet de tuin waar mogelijk enigszins vlak zijn, zodat overtollig water niet in de vijver stroomt (verzuring) of dat een overstromende vijver niet de halve tuin onder water zet.
 • Voldoende licht en schaduw: 6 uur zon op een dag is ideaal voor planten om te groeien, meer moet het echter ook niet zijn, zodat de vijver niet te veel wordt opgewarmd. Daar zijn alleen de algen maar blij mee.
De locatie is medebepalend voor de keuze van het soort vijver. Vele soorten vijvers komen beter tot hun recht in de buurt van een terras. Voor andere is het beter om een beetje uit de buurt van een terras te worden aangelegd

Vijver plannen | HORNBACH!

Hieronder drie voorbeelden:

1. Onder architectuur aangelegde vijver met vele waterornamenten: zo’n vijver is niet bedoeld om er vissen in te houden. Het lawaai van het kletterende water van de fonteinen zou voor teveel stress bij de vissen zorgen. Daarentegen ondervinden mensen veel plezier van deze geluiden. Voorzien van mooie planten is dit een ware blikvanger. In de buurt van het terras, om er goed van te kunnen genieten, niet te dicht bij het huis (vocht!), maar met genoeg schaduw ligt deze kunstvijver op een zeer goede locatie.

2. Biotoop: een vijver met biotooppretenties moet op een rustig plekje liggen, zodat de dieren niet onder te veel stress te lijden hebben. Een plaats ver uit de buurt van het huis en de vaak belopen tuinpaden is perfect. Als schaduwgevers kunnen gebouwen of bomen dienen die ver genoeg weg staan, maar ’s morgens nog lange schaduwen geven.

3. Visvijver: deze vijver mag niet te warm worden, anders stikken de vissen en wordt het evenwicht in de vijver verstoord. Hier moet sprake zijn van veel schaduw. Net als regelmatig onderhouden en reinigen. Er moet gebruik worden gemaakt van pompen en filters.

Projecten die ook interessant zijn