Verschillende soorten vijverpompen

Er zijn verschillende vijverpompen voor verschillende doeleinden:

  • Beeklooppompen
  • Circulatiepompen
  • Filterpompen
  • Ventilatiepompen
  • Fonteinpompen
  • Pompen met een combinatie aan functies

Fonteinpompen
Meestal hebben deze pompen niet alleen de functie om een mooie waterpartij te creëeren, maar zijn ze vaak gecombineerd met een filter. De capaciteit van de pomp hangt af van de sproeihoogte- en breedte. Hoe hoger en breder de pomp sproeit, hoe meer water deze per uur moet 'vervoeren'. Voorbeeld: een spray hoogte van 0,5 m vereist een pompcapaciteit van 4000 l / h.

Beekloop-/watervalpomp
Met deze pomp zorg je ervoor dat het water uit de vijver omhooggepompt wordt naar de 'bron' van de stroom. Een circulatiepomp is niet langer nodig, omdat ook hier een filteringssysteem vaak is geïntegreerd. De capaciteit van de pomp hangt af van hoogte en breedte van de waterloop of waterval. Hoe hoger of breder de beekloop/waterval, hoe meer water de pomp in een uur moet 'vervoeren'. Voorbeeld, een beek met 1,50 m hoogte en 40 cm breedte, vereist een pompcapaciteit van 6600 l / h.

Filter-/circulatiepompen
Door de circulatie van het water, wat in de natuur door de wind gebeurd, wordt het water voorzien van zuurstof. Tegelijkertijd hebben deze pompen meestal een filer, welke vuil en andere deeltjes in het water verwijdert.

Belangrijk

De in- en uitgang van de pomp moeten zo ver mogelijk van elkaar vandaan liggen. De filteringscapaciteit van de pomp wordt berekend aan de hand van de vijveroppervlakte, de vijverdiepte en de vijverinhoud. Bij een steigend aantal vissen vermindert de filter-capaciteit van een pomp. Voorbeeld: een visvijver met een oppervlakte van 20 vierkante meter en een diepte van 1 meter vereist een pompcapaciteit van 5000 l/h, voor een even grote vijver zonder vis, moet de pompcapaciteit 10 000 l/h zijn.

Ventilatiepomp
Deze worden droog en boven de waterspiegel geplaats, zodat er geen water door de buizen van de pomp kan.

Installatietips voor vijverpompen

Het plaatsen van de vijverpomp in het water is de meest voorkomende methode van installeren. Plaats de pomp echter niet direct op de bodem, de opgezogen modder kan de werking van de pomp in gevaar brengen. Tip: eenvoudig een baksteen op de bodem leggen en de pomp hierop plaatsen.

Plaatsing van de pomp buiten het water vindt plaats in een zogenoemde pompschacht. De pomp moet hier worden geplaatst onder de grondwaterspiegel. Een zuig-en drukslang wordt met de pomp verbonden en moet uitkomen in de vijver. Enig onderhoud aan de pomp kan dus eenvoudig worden uitgevoerd. De slangaansluiting op de waterleiding kan eventueel worden bedekt met stenen.

Vijverfilter

Om ervoor te zorgen de zuiverheid van het water in de vijver behouden blijft, kan het nodig zijn om een filter te gebruiken. Een dergelijk filtersysteem verwijdert niet alleen het grote vuil uit het water, maar kan het water ook met zuurstof verrijken en het nitraat-stikstofgehalte in balans houden.

Filters heb je in verschillende uitvoeringen. Populair zijn externe filters, die het water in meerdere fases reinigen en buiten de vijver geïnstalleerd worden. Door een pomp zijn beiden met elkaar verbonden. Je kunt ook een voorfilter aan de vijverpomp aansluiten, die de noodzaak voor het reinigen van de pomp aanzienlijk verminderd. Deze kan worden geplaatst in de buurt van de vijverrand. De voorfilter kan zo eenvoudig gereinigd worden, zondar dat deze uit het water verwijdert moet worden.

Belangrijk

De spons die in een pomp gemonteerd is is geen voldoende toereikende filter! Deze dient alleen om grote deeltjes tegen te houden, zodat de pomp niet verstopt. Hij verwijdert echter geen algen, verontreinigende stoffen en micro-organismen uit het water.

Verwarming

De vijver verwarmen heeft alleen zin wanneer je waardevol gekweekte vissen houdt, die niet binnenshuis kunnen overwinteren. Voor dit doel heb je verwarmingselementen die je in de vijver kunt plaatsen, en zelfs hele verwarmingssystemen die door zonnecellen worden bediend. Laat je hiervoor door een vakman adviseren.

UV-filter

Dit apparaat bestraald door een buis stromend water met UV-licht, wat vuildeeltjes, algen en micro-organismen vernietigd. Hun resten worden vervolgens uitgefilterd.

Het reslutaat is een heel helder water wat de zonnestralen tot in de diepte doorlaat. Vissen en kikkers kunnen door de zon verbranden, daarnaast kunnen ze zich niet meer verbergen voor roofdieren, wat veel stress kan veroorzaken. Een ander probleem is dat ook de micro-organismen die zorgen voor de natuurlijke zuivering gedood worden, hierdoor is een kunstmatige reiniging noodzakelijk.

Vergeet niet dat het water in de zomer een beetje troebel is - dit is volkomen normaal. Het invallende licht kleurt alle in het water zwevende organische stoffen met chlorofyl. Dit geeft het water een groen-bruine kleur. Laat de reiniging van het vijverwater aan de natuur over. We raden je wel aan hierbij af en toe licht te ondersteunen.

Oxydator

Een oxydator is een energiebesparend, milieuvriendelijk en praktisch alternatief voor de ventilatiepomp. Waterstof- en zuurstofdeeltjes worden door de katalysator in de oxydator gescheiden, hierdoor komt pure zuurstof vrij welke direct beschikbaar is. Leg de oxydator in de vijver wanneer deze leeg is en weer gevuld moet worden, de pomp drijft hierna zelf naar de oppervlakte.

Projecten die ook interessant zijn