0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 09-12-23 om 15:46 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Tuin schoffelen en frezen

Tuin schoffelen en frezen

Voor een goede verzorging van de grond bij jou in de tuin, is het belangrijk deze regelmatig te ploegen en frezen. Het is zwaar werk, maar toch zeker de moeite waard. Waarom? Dat lees je hier! En daarnaast laten wij ook enkele hulpmiddelen zien die het onderhouden van je tuin een stuk gemakkelijker maken.

Voor een goede verzorging van de grond bij jou in de tuin, is het belangrijk deze regelmatig te ploegen en frezen. Het is zwaar werk, maar toch zeker de moeite waard. Waarom? Dat lees je hier! En daarnaast laten wij ook enkele hulpmiddelen zien die het onderhouden van je tuin een stuk gemakkelijker maken.

Vier voordelen van ploegen

1. De bodem wordt losser gemaakt en belucht

Wortels willen ademen, bij welke plant ze ook horen. Als de grond waarin de wortels zitten verklonterd, verhard of helemaal platgetrapt is, dan is de gasuitwisseling van de wortels met het oppervlak verhinderd en leidt hun gezondheid op den duur onder het zuurstofgebrek. En als het slecht met de wortels gaat, gaat het slecht met de plant.

Ook regenwormen en veel nuttige bacteriën en schimmels hebben zuurstof nodig. De micro-organismen die zonder zuurstoftoevoer kunnen bestaan, verrijken de bodem vaak met giftige stofwisselingsproducten.

Bij al die ongemakken speelt ook het weer niet bepaald een goede rol. Onder andere door het 'gewicht' van regendruppels verliest het oppervlak van de grond steeds meer zijn fijne kruimelstructuur waardoor hij hard wordt. En daarmee zijn we weer bij het begin, het is een vicieuze cirkel!

En precies dat is de reden dat schoffelen goed is voor de grond! Daardoor wordt de harde laag opengebroken waardoor de wortels weer kunnen 'ademen'.
Tip: je kunt het beste schoffelen als de grond na een regenbui weer is opgedroogd.

2. Onkruid wordt bestreden

Onkruid houdt er niet van bij de groei gestoord te worden. Schoffelen is daarom heel effectief om ongewenste wildgroei het leven zwaar te maken. En dat zonder gebruik van chemische middelen!

Het probleem in de kiem gesmoord: onkruid worden door het schoffelen vroegtijdig gestoord. Ook jarenlang hardnekkig onkruid zoals bijvoorbeeld paardenbloemen hebben een hekel aan regelmatig schoffelen. Het onkruid worden daardoor zodanig verzwakt dat ze geen concurrentie meer zijn voor al jouw favoriete planten.

3. Ongedierte wordt bestreden

Als je een probleem hebt met slakken, dan moeten we je hier helaas teleurstellen. Schoffelen helpt slechts beperkt tegen deze glibberige diertjes. Maar door het schoffelen worden ze in ieder geval tijdelijk verjaagd, zodat ze overwegen hun eitjes op een rustigere plek te leggen.

Mollen en woelmuizen vinden het overigens ook niet zo prettig als de grond onder hen regelmatig wordt bewerkt.

4. Grondwater wordt geconserveerd

Een slimme tuinier heeft eens gezegd 'Wie één keer schoffelt, bespaart zich drie keer water geven!' Schoffelen is goed voor de waterhuishouding van de grond. Op een verharde bodem kan regenwater niet goed binnendringen en stroomt het ongebruikt weg. Dat is anders bij een losgemaakte bodem. Daarin dringt het regenwater gemakkelijk binnen en stroomt het veel sneller naar de diepere lagen.

Bovendien; als de bovenste bodemlaag verhard is, kan het grondwater uit de diepte tot aan de oppervlakte opstijgen. Het water maakt daarbij gebruik van de fijne tussenruimtes tussen de bodem. Aan het oppervlakte aangekomen, verdampt het waardevolle water ongebruikt.

Op warme dagen kan op deze manier dagelijks tot 6 liter water per vierkante meter verloren gaan. Door het schoffelen van de grond worden de bovenste tussenruimtes verstoord, zodat het water niet meer tot aan de oppervlakte kan stijgen en daar verdampen.

Verschillende hulpmiddelen

Een klassieker onder het tuinhandgereedschap is de tuinschoffel.

Tegenwoordig zijn die er in allerlei uitvoeringen, met korte of lange steel, ergonomisch gevormd, met of zonder beluchtingsvork, met geïntegreerde hark of met een breed, smal of zeer hoog schoffelvlak. Er zijn schoffels met klauwen die je in de grond kunt schroeven en ga zo maar door!

Maar het kan nog gemakkelijker!

Als je geen zin meer hebt om je in het zweet te werken, let dan goed op, dit hoeft namelijk niet meer! Tegenwoordig is er een ruimte keuze motorische ploegen en frezen die dit werk voor je kunnen doen. Al bij een middelgrote tot grote tuin kan zo’n aankoop de moeite lonen! Welk model voor jou het meest geschikt is, hangt vooral af van de oppervlakte dat je wilt bewerken.

Soorten aandrijving van motorische ploegen en frezen

Hieronder vind je de voordelen en nadelen van motorische ploegen en de verschillende beschikbare aandrijvingen.

Benzinemotor ploeg

Voor werken op het land zijn ploegen en frezen met een krachtige benzinemotor geschikt. Je hebt geen elektrische aansluiting, kabel, generator of accu nodig. Kortom: je bent meer mobiel en hebt meer power dan met een elektrische ploeg! Echter heeft de ploeg met benzine veel uitstoot, maakt meer geluid, zijn duurder en zijn meer kostbaar in het onderhoud.

Elektrische ploegen en frezen

Elektrische ploegen en elektrische frezen zijn lichtgewicht en gemakkelijk in gebruik. Ze maken geen geluid en stoten geen schadelijke stoffen uit. Elektrisch aangedreven ploegen en frezen zijn goedkoper en om deze reden hebben ze vaak ook minder power dan die met een benzinemotor. Het onderhoud is laag en bovendien heb je geen problemen tijdens het starten van de machine. De kabel voor de stroomtoevoer kan soms haperen.

Zo werkt 't!

  • Het hart van de benzinemotor ploeg bestaat uit verschillende zeer scherpe messen. Dit hart wordt door de motor aangedreven over een riem en tandwielen.
  • Bij sommige exemplaren kun je de snelheid aanpassen. Wanneer je enkel de vloer om wilt woelen en onkruid wilt verwijderen, kun je de machine instellen op een lage snelheid. En wanneer je de grond wilt voorbereiden voordat je gaat zaaien en de bodemstructuur wilt verbeteren, kun je de machine instellen op een hogere snelheid.
  • De verschillende messen schoffelen de grond, verwijderen ruwweg het onkruid en maken het oppervlak kruimelig. Dit is goed voor de watervoorziening en later ook voor de planten.
  • Tijdens het ploegen of frezen dien je minstens halve meter afstand te houden van je groenten, planten en bloemen. Doe je dit niet, dan kunnen de messen het blad beschadigen.
  • Zware leemgrond moet je meerdere keren bewerken. Het beste kun je iedere keer dat je de grond bewerkt van richting veranderen.

Is deze tuinmachine iets voor jou? Rug- en spierpijn zijn hierdoor zeker verleden tijd! Yippie!

Verhuurservice van HORNBACH

Huren in plaats van kopen: professionele machines en gereedschappen als tuinfrezen en benzinemotor ploegen, die je niet elke dag nodig hebt, omdat zij bijvoorbeeld enkel seizoensgebonden zijn, kun je bij HORNBACH huren!

Meer projecten over tuingereedschap en tuinmachines

naar boven